Agaave

Tämä kuva voisi olla Ranskasta tai Italiasta, mutta yllätys yllätys, se on Hämeen Lammilta! Nämä upeat agaavet koristavat Porkkalan kartanon englantilaistyylistä pihapuistoa.

agaave

Näin kartanossa perheineen asuva Anniina Rikala kertoo agaavejen hoidosta:

  • IRROTAMME POIKASET jo pieninä, jotta ne eivät vie voimaa emokasveilta. Uusia poikasia ilmaantuu vuosittain, mutta vain pieni osa niistä juurtuu aikaisen irrottamisen takia.
  • ISTUTAMME AGAAVET läpäisevään multaan, jossa on kaksi osaa hiekkaa (raekoko 0–16 mm) ja yksi osa kylvömullan tapaista seosta. Pienet taimet vaihdamme uuteen ruukkuun viiden vuoden välein, isot 20 vuoden välein. Pienet agaavet kasvavat saviruukuissa, isot muoviruukuissa.
  • KASTELEMME ISOT KASVIT keväällä miedolla lannoiteliuoksella. Tavallisena kesänä ne saavat pärjätä sen jälkeen pelkällä sadevedellä. Kookkaat kasvit ovat vahvajuurisia ja ne kestävät myös paahdetta toisin kuin pienet kasvit. Osan pienistä kasveista viemme kesäksi ulos varjoisaan paikkaan, osa jää kasvihuoneeseen.
  • TALVETAMME KASVIT viileässä ja valoisassa paikassa. Kastelemme agaaveita aikaisintaan helmi–maaliskuussa ja silloinkin vain, jos aurinko lämmittää varastoa.
    Tätini talvettaa omat kasvinsa vetoisella ikkunalla ja vie ne kesäksi ulos. Asuinhuoneessa agaaveita pitää kastella talven aikana. Noin 10–15 vuoden kuluttua agaavet ovat kasvaneet niin isoiksi, etteivät ne mahdu enää ikkunalle.
Pihapuiston koko noin neljän hehtaaria. Alue on avoinna yleisölle.

Agaave

aurinko

niukka vedentarve

läpäisevä kasvualusta

vähän ravinteita

Puistossa järjestetään tapahtumia ja opastettuja teemakierroksia keväästä syksyyn.

Tutustu Porkkalan kartanopuistoon

Hei tilaaja!

Lue koko juttu Viileiden värien pihapuisto Kotipuutarha-lehden numerosta 1/2019

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt