Muorinkukat

Helppohoitoisia muorinkukkia (Peperomia) riittää joka makuun: iso- ja pienilehtisiä, yksi- ja monivärisiä, pystyjä, riippaoksaisia, mätästäviä. Huomion vievät lehdet, mutta nauhamaisissa kukinnoissakin on oma viehätyksensä.

Kauniit muorinkukat

Muorinkukkien (Peperomia) vaaleat puikelokukinnot ovat kapeat kuin hiirenhännät ja yleensä tuoksuttomat. Useimmat muorinkukat ovat pienehköjä, enintään 30 senttiä korkeita viherkasveja.

Tyypillisimmät muorinkukat ovat alun perin trooppisten tai subtrooppisten sademetsien epifyyttejä eli päällyskasveja, jotka elävät varjoisten kallioiden raoissa ja puiden rungoilla. Tämän vuoksi niillä on suppea juuristo ja paksut, usein vahamaiset, vettä varastoivat lehdet.

Lukuisista kaupan olevista lajeista amerikanmuoria (P. obtusifolia) on viljelty pisimpään, jo 1700-luvun lopulta. Sillä on vihreät tai kelta-vihreät lehdet. Sädemuorin (P. argyreia) tumman- ja vaaleanvihreäviiruiset, pyöreähköt lehdet muistuttavat vesimelonia, ja teräsmuorin (P. griseoargentea) syväuurteiset lehdet ovat kuin vaaleaharmaata terästä. Huonekasviharrastajien suosiossa ovat myös esimerkiksi uurremuorin (P. caperata) punalehtiset lajikkeet ja pisaranmuotoisista lehdistään tunnettu isomuori ’Raindrop’ (P. polybotrya).

Sädemuorin (Peperomia argyreia) suuret, kovat lehdet kestävät hyvin suihkuttelua ja kuivuuttakin.

Muorinkukat

hajavalo, puolivarjo

tuore

vähä–keskiravinteinen

lievästi hapan, pH noin 6

vähäinen

kevät–syksy

10–30 cm

Trooppisen tai subtrooppisen ilmaston kasveina muorinkukat pitävät korkeasta ilmankosteudesta ja tavanomaisesta huonelämpötilasta ympäri vuoden. Kirjavalehtiset muorinkukat voi pitää talvella 18–20 asteessa ja vihreälehtiset 15–18 asteessa. Vältä vetoa ja suihkuttule lehtiä talvella, kun ilma on kuivimmillaan.

Muorinkukat viihtyvät hajavalossa tai puolivarjossa. Suora auringonpaahde ruskettaa lehdet.

Pieni juuristo on altis liikakastelulle. Kun lisäksi lehdet varastoivat vettä, veden tarve on vähäinen. Anna pintamullan kuivua kastelujen välillä. Kasvualustan tulee olla ilmava.

Lannoita kasvukaudella joka toisella tai kolmannella kastelukerralla. Talvella lisäravinteita ei tarvita. Uudista ränsistynyt kasvi typistämällä versoja tai juurruta latva- ja lehtipistokkaita tuoreessa mullassa.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

– Viherikkuna uudistuu (nro 2/2020)

– Hyvää hoitoa viherkasveille (nro 9/2021)

 

Siirry näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt