Joulutähti

Meksikosta kotoisin oleva joulutähti (Euphorbia pulcherrima)
on komea kasvi ja sen latinankielinen lajinimikin tarkoittaa todella kaunista.

Joulutähden värit

Näyttävä joulutähti on suomalaisten kestosuosikki vuodesta toiseen. Kauniisti Kotimaisen mukaan tätä perinteistä joulukukkaa viljellään Suomessa 1,4 miljoonaa kappaletta vuosittain. Suosituin joulutähden väri on Suomessa punainen, mutta kasvista löytyy lukuisia valkoisen ja punaisen eri sävyjä. Vuosittain markkinoille tulee uusia ja erilaisia värejä, kuten viime vuosina kukkakauppoihin ilmestynyt keltainen joulutähti

Puhuttaessa joulutähden väristä ei oikeastaan puhuta kasvin kukan väristä. Joulutähti kuuluu tyräkkien sukuun, jossa kaikilla lajeilla on vahvasti surkastuneet, mitättömän näköiset kukat ja kukinnot. Joulutähden värikkääksi muuttuneet ylälehdet ja kukkien tukilehdet ovat omineet terälehtien ulkonäön ja valtava ”kukka” onkin valekukka. Näillä valekukilla on tärkeä tehtävä toimia oikeiden kukkien tukijoukkoina, jotta hyönteiset löytävät luonnossa mettä erittävien kukkien luokse. 

joulutähti

valoisa paikka, ei siedä vetoa

säännöllinen kastelu, anna mullan pinnan kuivahtaa välillä

20–50 cm

talvella

Joulutähden hoitovinkit

  • Joulutähti viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, eikä se siedä vetoa. Sijoita kasvi kotona vedottomaan paikkaan kauas ulko-ovesta ja tuuletusikkunoista.
  • Kasvi pitää valoisasta paikasta ja viihtyy kodin aurinkoisimman paikalla. Se pärjää myös puolivarjossa.
  • Kastele joulutähteä säännöllisesti ja anna mullan pinnan kuivahtaa kasteluiden välillä. Huolehdi myös, ettei aluslautaselle jää vettä!
  • Joulutähti ei siedä pitkää kuljetusta, varastointia tai kylmyyttä. Varmista siis, että ostat kotimaisen kasvin ja paketoi kasvi hyvin, kun kuljetat sen kotiin.

Joulutähti huonekasvina

Monivuotiset joulutähdet ovat komeita viherkasveja. Talvet ne viettävät sisällä ja kesät ulkona terassilla. Ylälehdet saa värittymään, kun taimet vie syksystä alkaen joka päivä yöksi (yli 12 tunniksi) pimeään.

Kestotilaaja! Lue joulukukista lisää näköislehdestä

  • Neuvot ja niksit: Joulukukkien kausi jatkuu – Kotipuutarha 1/2019
  • Pintaa syvemmältä: Kasvimaailman valeita ja emävaleita – Kotipuutarha 3/2018
  • Euphorbia, Viettelevät valekukat – Kotipuutarha 4/2015

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 5 numeroa vain 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 5 numeroa vain 29 €
Tilaa nyt