Hyasintti

Hyasintti (Hyacinthus orientalis) on joulun klassikkokukka, joka tuoksullaan tuo monelle joulun tunnelman. Hyasintit ovat kotonaan niin erilaisissa asetelmissa kuin yksinään ruukussa. Ne sopivat mainiosti myös leikkokukiksi maljakkoon. Kaunis ja helppohoitoinen sipulikukka viihtyy sekä sisällä että ulkona leudolla säällä.

Helppohoitoinen joulukukka

Hyasintti kannattaa ostaa mahdollisimman nuppuisena. Sijoita hyasintti kotona valoisaan paikkaan. Kasvi puhkeaa nuppuisesta täyteen kukkaan noin viikossa, kukinta kestää useita päiviä ja sitä voi pidentää viemällä kasvin yöksi viileään. Kastele hyasinttia maltilla ettei varsi veny pitkäksi. Jos varret kuitenkin venähtävat, voi kukan leikata maljakkoon. Leikkaa varsi mahdollisimman läheltä sipulia ja laita se maljakkoon, jossa on niukasti kylmää vettä. Hyasintti kestää hieman pakkasta, joten sitä voi pitää jouluna myös ulkona, jos ulkolämpötila pysyttelee lähellä nollaa. 

hyasintti Hyacinthus orientalis

Hyasintti

puolivarjo

vähäinen

20–30 cm

Jouluntuoksuinen sipulikukka

Hyasintit tuoksuvat – monien mielestä joululta. Tuoksun voimakkuus vaihtelee lajikkeiden mukaan. Sinikukkaiset hyasintit ovat tuoksultaan vahvimpia ja ’Delft Blue’ -hyasintin tuoksun kerrotaan olevan kaikkein väkevin. Valkokukkaisten haju taas on yleensä hennoin, pinkit ovat siltä väliltä. Miedoimmat lajikkeet saattavat kelvata lievästi hajuherkille ihmisille. Hyasintin voimakaskin tuoksu lievenee yleensä siedettäväksi, kun se on istutettu ulos parvekkeelle tai avomaalle.

Hyasintin tuoksun voimakkuus lajikkeittain:

SininenAtlanticKeskivahva
SininenDelft BlueVahva
SininenBlue StarVahva
SininenBlue PearlMieto
PurppuraPurple SensationMieto
RoosaPink Pearl Mieto
RoosaAnne MarieKeskivahva
ValkoinenWhite Pearl Mieto
hyasintti Hyacinthus orientalis
hyasintti Hyacinthus orientalis

Jouluistutuksesta puutarhaan

Jouluhyasintit voi istuttaa keväällä ulos. Pidä kukkineet kasvit kasvussa kastelemalla niitä niukasti, mutta säännöllisesti. Kun lehdet alkavat kellastua ja kuihtua, on se merkki siitä, että kasvi kerää ravinteet vihreistä kasvinosista takaisin sipuliin ja siirtyy lepotilaan. Säilytä kuihtuneet sipulit kuivassa ja viileässä paikassa. Älä päästä multaa kuivumaan rutikuivaksi, muuten sipulikin voi kuivua hengettömäksi. Istuta sipulit puutarhaan, kun routa on sulanut.

Hyasintti Hyacinthus orientalis

Jotta ruukkuhyasintti jaksaa kukkia uudelleen, se tarvitsee paljon valoa, kastelua ja runsaan lannoituksen kevätkesällä. Kesällä vararavinto siirtyy lehdistä sipuliin, lehdet kuihtuvat ja hyasintti lepää. Sipulia voi pitää ruukussa multineen kesän ajan, mutta estä liiallinen kuivuminen ja toisaalta mätäneminen sateissa. Aloita kasvatus jälleen syyskuussa kastelemalla multa. Pidä sipuliruukku pimeässä ja viileässä (4–10 astetta), esimerkiksi kellarissa tai autotallissa. Kastele pimeänjakson aikana niukasti, vasta mullan kuivahdettua. Noin 10 viikon kuluttua, kun verso on viitisen senttiä pitkä, ruukku siirretään huoneenlämpöön ja valoon.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt