Darwintulppaanit

Kestävät darwintulppaanit (Tulipa Darwinhybridi-Ryhmä) nousevat maasta vuosi toisensa jälkeen. Vaali vanhoja kasvustoja, jos et halua istuttaa uusia sipuleita joka syksy.

Vanhat darwintulppaanit kukkivat yhtä upeasti joka kevät. Ne säilyvät hyvällä kasvupaikallaan jopa kymmeniä vuosia. Darwinlajikkeiden kasvatus on erityisen helppoa. Syksyllä sipulit maahan ja keväällä penkkiin vähän lannoitetta tai kompostia. Kukinnan loputtua anna tulppaanien kuihtua rauhassa. Katkaise kukkavarret vasta, kun terälehdet karisevat pois. Anna lehtien lakastua paikoilleen. Kun sipuli on kerännyt lehdistä ravinteet talteet, lehdet irtoavat lähes itsestään ja voit kerätä ne kompostiin.

tulppaani Darwinhybridi-ryhmä 'Ollioules'
Tulppaani Darwinhybridi-ryhmä ’Ollioules’

Darwintulppaani

aurinko–puolivarjo

kuohkea, vettä läpäisevä maa

touko-kesäkuu

50–60 cm

Kestäviä tulppaanilajikkeita

’Apeldoorn’ ja ’Parade’ ovat punakukkaisia, pitkävartisia lajikkeita, joiden isot kukat kohoavat perennojen ja narsissien yläpuolelle.

’Golden Apeldoorn’ ja ’Golden Parade’ ovat nimensä mukaisesti kullankeltaisia, suurikukkaisia lajikkeita

’Ollioules’ on ruusunpunainen Darwin-hybridi, joka kukkii myöhään. Hybridilajikkeet eivät ole aivan niin pitkäikäisiä kuin vanhat darwinlajikkeet

Tulppaanien istuttaminen ja hoito

Peruslannoita istutuspaikka, jos maa on niukkaravinteista. Perinteinen tapa on sekoittaa istutuskuopan pohjalla olevaan multaan luujauhoa tai sarvilastuja, joiden sisältämät ravinteet liukenevat hitaasti ja vaikuttavat pitkään. Myynnissä on myös erityisiä sipulikukkalannoitteita.

Upota tulppaaninsipulit vähintään kolme kertaa sipulin koon syvyyteen. Syvä istutus vähentää sivusipuleiden kasvua ja samalla hidastaa kukinnan taantumista. Se myös porrastaa kukintaa: mitä syvemmällä sipuli on, sitä myöhemmin se kukkii.

Ravitse kasvustoa keväällä kastelulannoitteella, kun versot nousevat pintaan. Toista lannoitus, kun kukinta on ohi. Voit myös möyhentää ravinteet pintamultaan. Jos maa on ravinteikasta, tulppaani pärjää ilman lisävoimaa.

Kastele tulppaaneja keväällä, jos maa on kuivaa. Etenkin kuivalla ja aurinkoisella seinustalla kuivuus lakastuttaa kukat ennen aikojaan.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

41 vinkkiä – Piha täyteen tulppaaneja (nro 9/2015)
Sipulikukka ABC (nro 9/2013)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt