Laukat

Helpot ja komeat koristelaukat ovat puutarhan ilopillereitä. Sipulikukista ne kukkivat yleensä viimeisenä yhdessä pitkälle jalostettujen vihreäraitatulppaanien kanssa. Yhdistele pallerokukkia myös perennojen ja koristepensaiden kanssa.

Laukat (Allium) ovat omaa luokkaansa puutarhan maustajina. Pikantti väriloisto syntyy varsin pienellä vaivalla ja maltillisilla sipulimäärillä. Myös kasvatus on helppoa. Yksinään laukat eivät pääse täyteen loistoonsa – ne tarvitsevat kumppanin. Vieruskasvi voi olla perenna, pensas tai muut myöhäiset sipulikukat. Pääasia, että naapurin pituus ja kasvutapa sopii laukan rinnalle. Suomessa menestyy kymmeniä laukkalajeja- ja lajikkeita. Kaiken kaikkiaan laukkaperheeseen kuuluu satoja lajeja.

Laukkojen kukinta-aika kestää läpi kesän. Shown aloittaa toukokuun lopulta pitkälle kesäkuuhun kukkiva ukkolaukka, kesäkuun alkupuolella avautuvat karhunlaukka ja pallolaukka, hieman myöhemmin vuorossa ovat tähtilaukka ja jättilaukka sekä heinä-elokuussa kukkivat pisaralaukka, pallerolaukka ja posliinilaukka.

laukat

aurinkoinen

vettä läpäisevä, ravinteikas ja hiekansekainen kasvualusta

eri lajit kukkivat läpi kesän

20–100 cm

Jättilaukka (Allium giganteum)

Komeita laukkoja

  • Ukkolaukka (Allium hollandicum)
  • Pallolaukka (Allium karataviense)
  • Pallerolaukka (Allium sphaerocephalon)
  • Jättilaukka (Allium giganteum)
  • Tähtilaukka (Allium christophii)

Laukkojen istuttaminen ja hoito

Laukat istutetaan kuten muutkin sipulikasvit syksyllä reilusti ennen pakkasia. Etelä-Suomessa lokakuun puoliväliin mennessä, pohjoisessa syyskuun aikana. Peruslannoita istutuspaikka, jos maa on niukkaravinteista. Perinteinen tapa on sekoittaa istutuskuopan pohjalla olevaan multaan luujauhoa tai sarvilastuja, joiden sisältämät ravinteet liukenevat hitaasti ja vaikuttavat pitkään. Myynnissä on myös erityisiä sipulikukkalannoitteita. Upota laukat vähintään kolme kertaa sipulin koon syvyyteen. Anna kastelulannosta keväällä, kun versot nousevat pintaan.

Hei tilaaja!

Lue lisää laukoista seuraavista jutuista:

Mausta laukoilla (nro 9/2012)
Sipulikukka ABC (nro 9/2013)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt