Sahramit

Sahramit (Crocus) eli tutummin krookukset nousevat aurinkoisille pälvipaikoille heti lumikellojen jälkeen.

Maaliskuulla kukintansa aloittavat kasvitieteelliset keltasahramit (C. flavus) ja kultasahramit (C. chrysanthus). Niitä seuraavat tutut lilan, sinisen ja valkoisen sävyiset kevätsahramit (C. vernus). Jalostetuilla kevätsahrameilla kukka on yleensä isompi kuin vanhoilla kasvitieteellisillä lajeilla.

Kevätsahrami ’Rememberance’

Keväällä kukkivat sahramit istutetaan syyskuussa. Sopiva istutussyvyys on noin kolme kertaa sipulin korkeus eli noin 7–8 cm. Sipulien väliin kannattaa jättää 5–10 cm tilaa, jotta ne mahtuvat kasvamaan. Kalkitse maa ennen sipulien istuttamista. Kasvualustaan voi lisätä myös vähän kompostia ravinteeksi. Sahramit näyttävät parhaalta isoina ryhminä, joten helpointa on kaivaa lapiolla yhtenäinen istutuskuoppa ja asetella sipulit siihen.

Sahramit eivät kaipaa hoitoa, mutta lehtien pitää antaa lakastua rauhassa. Kevyt lannoitus heti kasvun alettua tukee kukintaa. Siksi sahrameita ei kannata istuttaa esimerkiksi leikattavaan nurmikkoon. Kevätsahramit esimerkiksi puiden ja pensaiden alle, jossa myös niiden kukinta kestää pidempää kuin täydessä auringonpaahteessa. Kultasahramit sen sijaan viihtyvät kuivemmassa ja aurinkoisessa paikassa, esimerkiksi kivikkoryhmässä.

Kevätsahrami 'Jeanne d' Arc'
Kevätsahrami ’Jeanne d’ Arc’

Sahramit

puolivarjo

kalkittu kasvualusta, johon voi lisätä vähän kompostia ravinteeksi

kevät

10 cm

Tähtisahrami 'Ruby Giant'
Tähtisahrami ’Ruby Giant’

Sipulikukkien istuttaminen puutarhaan 

Keväällä kaupoissa myytävät ruukkukrookukset (sekä tietysti myös helmililjat, narsissit jne.) voi istuttaa lehtien lakastumisen jälkeen puutarhaan. Voit myös säilyttää sipulit kesän yli ja istuttaa ne maahan vasta syksyllä. Tällöin varastoi sipulit viileähkössä paikassa turpeeseen peiteltynä siten, että sipulit eivät pääse kuivumaan

Tilaaja! Lue lisää sahrameista näköislehdestä.

  • Kukintaa keväästä toiseen – Kotipuutarha 9/2020
  • Kevään pienet merkit – Kotipuutarha 2/2018

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt