Narsissit

Narsissit (Narcissus) kukkivat kymmeniä vuosia paikoissa, joissa herkemmät sipulikasvit taantuvat muutamassa vuodessa. Kasvisuku on innostanut myös jalostajia, sillä lajikkeita on jo noin 25 000.

Narsisseissa on mistä valita!

Viljeltävät narsissit ovat enimmäkseen luonnossa tavattavien lajien risteymiä, jotka on jaettu 12 ryhmään paljolti kukan muodon perusteella. Kukka koostuu kuudesta isosta kehälehdestä ja niiden keskellä sijaitsevasta lisäkehästä, jota sanotaan torveksi tai kruunuksi.

Narsissit istutetaan muiden sipulikukkien tapaan syksyllä. Narsissit sopivat pensaiden alle ja perennojen joukkoon. Varhaisimpien narsissien lehdet kuihtuvat ennen kuin ruoho kasvaa pitkäksi, joten ne sopivat myös nurmi- ja niittyalueille, joissa ei kävellä. Myöhäisempien lajikkeiden pitää olla niin voimakkaita ja korkeita, että ne pärjäävät kilpailussa heinien kanssa. Luonnollisimmilta näyttävät lajikkeet, joilla on pienehköt yksinkertaiset kukat. Tällaisia ovat esimerkiksi torvinarsissi ’W.P. Milner’ ja valkonarsissi ’Actaea’.

Kevättalven ruukkuviljelyyn valitaan yleensä matalia ja tanakkavartisia narsisseja. Lajikkeistoa hallitsee 25 senttiä korkea, kirkkaankeltainen ’Tête-à-Tête’. Muita varhain kukkivia, alle 30-senttisiä viljelymuotoja ovat esimerkiksi syklaaminarsissit ’February Gold’ ja ’Peeping Tom’.

Valkonarsissi ’Actaea’.

Narsissi

aurinko–puolivarjo

rinne, kohopenkki tai kivikko

kastele tarpeen mukaan istuttaessa sekä kukinnan ja lehtien kasvuna aikaan

lievästi hapan maa

kevät–alkukesä

20–50 cm

Näin saat narsissit viihtymään

Valitse narsisseille aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Ihanteellisia kasvupaikkoja narsiseille ovat rinne, kohopenkki ja kivikko. Istuta sipulit varhain syksyllä, jota ne ehtivät juurtua ennen maan jäätymistä. Kastele narsisseja tarpeen mukaan istuttaessa sekä kukinnan ja lehtien kasvuna aikaan.Kesällä maa saa kuivua, kun sipuli lepää. Kalkitse ja lannoita tarvittaessa vähätyppisellä lannoitteella. Keskiravinteinen, lievästi hapan maa kelpaa hyvin.

Kestotilaaja! Lue lisää narsisseista näköislehdestä

  • Kukintaa keväästä toiseen – Kotipuutarha 9/2020
  • 26 vinkkiä: Kevät tuo narsissin – Kotipuutarha 3/2018
  • Narcissus – Suuren suvun sitkistelijät – Kotipuutarha3/2014

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt