Saintpaulia

Paavalinkukka eli saintpaulia (Saintpaulia Ionantha -Ryhmä) on kotoisin kostean lämpimästä trooppisesta Tansaniasta ja Keniasta, missä se kasvaa varjoisilla paikoilla vuorten rinteillä, sademetsien aluskasvina.

Värikkäät paavalinkukat

Saintpaulioista löytyy lukemattomia lajikkeita. Kukkien värimaailma vaihtelee sinisestä ja violetista vaaleanpunaisen eri sävyihin, valkoiseen ja jopa kellertävään. Tarjolla on myös kirjava- ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita. Lisäksi variaatiota löytyy lehdistä; on vihreitä, vihreänkirjavia ja monivärisiä.

Saintapaulia eli paavalinkukka

puolivarjo tai hajavalo, vähintään +20 astetta

vaalean turpeen, kasvusammaleen ja perliitin yhdistelmä

kastele mieluiten alusvadin kautta, vähintään huoneenlämpöisellä vedellä

lannoita keväästä syksyyn pari kertaa kuukaudessa

ympäri vuoden

Saintpaulian kasvatus

Saintpaulian kasvualustaksi sopii vaalean turpeen, kasvusammaleen ja perliitin yhdistelmä. Pieni ruukku on eduksi ja juuret saavat kasvaa reunoille. Sopiva ruukkukoko on noin kolmasosa koko kasvin koosta. Ihanteellinen kasvupaikka saintpaulialle on puolivarjoinen tai hajavalo, vähintään +20 astetta. Ilma saa olla kosteaa. Kuivaa huoneilmaa voi kostuttaa koneellisesti tai vesiastioilla, joista vesi haihtuu ilmaan. Sumuttelu saattaa vioittaa paavalinkukan lehtiä.

Saintpaulia kastellaan mieluiten alusvadin kautta, vähintään huoneenlämpöisellä vedellä. Veden annetaan imeytyä noin 15 minuuttia ja yli jäänyt vesi kaadetaan pois. Talvella paavalinkukkaa ei yleensä tarvitse lannoittaa, paitsi kukinnan aikaan. Lannoita keväästä syksyyn pari kertaa kuukaudessa kukkiville huonekasveille sopivilla miedoilla lannoitteilla. Kun saintpaulioille järjestää suotuisat olot, ne kukkivat jopa ympäri vuoden.

Kestotilaaja! Lue lisää saintpaulioista näköislehdestä

  • Rakkaudesta paavalinkukkiin – Santtuja saunanlauteillakin! – Kotipuutarha 2/2022 s. 50
  • Huonovointinen saintpaulia – Kotipuutarha 1/2021 s. 80
  • Gesneriaceae – Harrastajien suosikki! – Kotipuutarha 10/2018

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt