Kilpipiilea

Suositun kilpipiilean (Pilea peperomioides) lehdet muistuttavat lumpeenlehtiä. Vaikka kyseessä ei olekaan vesikasvi, piilea nauttii kosteudesta ja se viihtyy hyvin myös kylpyhuoneessa – kunhan se saa valoa.

Kilpipiilea (Pilea peperomioides) on alunperin kotoisin Etelä-Kiinasta. Kasvia kutsutaan myös nimillä kiinanrahapuu, kiinalainen rahapuu ja lähetyssaarnaajakasvi. Sitä myydään viherkasvina, mutta viihtyessään ja kasvaessaan kokoa, se saattaa intoutua myös kukkimaan useinmiten alkukesän aikaan.

Kilpipiilea viihtyy kosteassa ja kasvaa valoa kohti

Kasvi viihtyy keväästä syksyyn tasaisen kosteassa kasvualustassa. Talvella niukka kastelu riittää. Poista aina ylimääräinen vesi aluslautaselta, jotta juuret saavat happea. Korkea ilmankosteus on kilpipiilean mieleen ja se soveltuu vaikkapa kasviterraarioon. Etenkin talviaikaan kilpipiileaa kannattaa sumutella.

Kilpipiilea voi parhaiten hajavalossa tai puolivarjossa. Suora auringonpaiste vahingoittaa lehtiä. Kipipiilea kasvaa valoa kohti ja se saattaa kasvaa toispuoleisesti. Jos epäsymmetrisyys häiritsee silmääsi, voit käännellä kasvia aika ajoin.

kilpipiilea

puolivarjo tai hajavalo

keskiverto

15–30 cm

Kilpipiilean vaivat

Yksittäiset varisevat ja/tai kellastuvat lehdet kuuluvat kasvin normaaliin ikääntymiseen ja niitä voi poistaa tarpeen mukaan. Jos vaiva iskee koko kasviin, kiinnitä huomio kasteluun: Se voi olla liian niukkaa tai vastaavasti liian runsasta.

Valkoiset jauhemaiset läikät lehdissä ovat todennäköisesti härmän aiheuttamia. Härmä iskee useimmiten kasveihin, jotka kasvavat liian kuivassa huoneilmassa.

kilpipiilea

Kilpipiilean jakaminen

Kilpipiileaa on helppo lisätä pienistä poikasista, joita nousee tiheään tahtiin kasvin juurelle. Pikkutaimet on kätevintä siirtää mullanvaihdon yhteydessä keväällä. Isommat taimet yhdistyvät juuriston kautta tiiviisti emokasviin. Ne irtoavat helposti käsin taivuttelemalla. Hieman isommat taimet lähtevät kasvuun varmemmin ja niitä on myös helpompi käsitellä kuin pieniä alkuja. Siirrä nuoret taimet parvekkeelle tai katetulle terassille kesäksi. Taimet kasvavat isoiksi kesäisessä ulkoilmassa nopeasti. Jos annat poikasten kasvaa samassa ruukussa emokasvin kanssa, saat kasvista tuuhean. Jos ruukussa kasvaa vain yksi taimi, tulee kasvin varsi voimakkaammin esiin. Tuuheat kilpipiileat muodostuvat poikkeuksetta useammasta taimesta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt