Valloita ikkuna kasveilla

Kun maa on jäässä, puutarhaa hoidetaan sisällä. Ikkunan edessä riittää valoa erilaisille huonekasveille, kun suunnittelet paikat hyvin.

Valmis istutussuunnitelma viherikkunalle

Viherkasvit ovat osa sisustusta ja tuovat kotiin tunnelmaa. Kasveilla voi korostaa, häivyttää ja rajata sisätiloja. 

Kiinnitä kasvien valinnassa huomio kasvien kokoon. Kokoerojen kanssa ei kannata turhaan arkailla! Tässä suunnitelmassa kultapalmu tuo näyttävyyttä ja paljon vihreää lehtipintaa ikkunan viereen koottuun pienehköjen viherkasvien kokoelmaan. 

Kasvit kaipaavat valoa ympäri vuoden, ja siksi ikkunan läheisyys on niille luontevin paikka. Kasveja on aseteltu suunnitelmassa kukkapöydän lisäksi lattialle ja ampeleihin. Kun valon määrä lisääntyy kevään tullen, kannattaa muistaa, että paahde on tämän suunnitelman kasveille haitaksi. 

Näin onnistut

Sijoita kasviryhmä ikkunan eteen. Paras valo on kaakkoon tai lounaaseen avautuvalla ikkunalla. Varmista, että paikka ei ole paahteinen.

Tarvitset kolme amppelia, kaksi isoa ja kolme pientä ruukkua sekä kukkapöydän tai ikkunalaudan.

(Beaucarnea recurvata)

Ei nimestään huolimatta ole sukua jukkapalmulle. Myös norsunjalaksi kutsuttu pullojukka on suosittu viherkasvi. Kasvi on hidaskasvuinen, mutta kaunis jo pienenä. Viihtyy hajavalossa. Korkeus noin 50 cm.

(Rhipsalis)

Kasvaa alaspäin ryöpsähtäen ruukun reunan yli. Kasvi viihtyy pienessä ruukussa ja on hyvin huoleton hoidettava. Korkeus 10–40 cm

(Epipremnum aureum)

On suomalaisten ikisuosikki. Kirjavalehtisiä lajikkeita ovat esimerkiksi ‘Marble Queen’ ja ‘Aureum’. Täysin vihreälehtinen kultaköynnös sietää varjoa paremmin kuin kirjavalehtiset lajikkeet. Korkeus 30–50 cm.

(Senecio herreianus)

Kaipaa valoa, mutta ei viihdy suorassa auringonpaisteessa. Hyvä paikka roikkuvalle kasville on hyllyn päällä tai amppelissa lähellä ikkunaa. Korkeus 30 cm.

(Dypsis lutescens)

On kotoisin Madagaskarilta. Kasvi on suosittu sen kauniin kasvutavan vuoksi. Kultapalmu on usein melko edullinen verrattuna muihin kookkaisiin kasveihin. Korkeus noin 2 m.

(Pilea peperomioides)

On alunperin kotoisin Etelä-Kiinasta. Kasvia kutsutaan myös nimillä kiinalainen rahapuu ja lähetyssaarnaajakasvi. Varttuneempi kilpipiilea saattaa innostua kukkimaan kesän korvilla.  Korkeus 20–30 cm.

Lue lisää

(Alocasia amazonica)

Pitää lämpimästä ja kosteasta paikasta. Siksi viikoittainen suihkuttelu on suotavaa. Juurakkovehkoja on erilaisia. Niiden lehtiruodin ja lehtien väritys ja kuviointi vaihtelevat. Korkeus 30–50 cm.

Lue lisää

(Ficus lyrata)

On viikunoihin kuuluva puu, joka kasvattaa suosiotaan Suomessa viherkasvina. Lyyraviikuna voi aiheuttaa allergiaoireita. Kasvia tulee kokeilla harkiten allergia- ja astmatalouksiin. Korkeus 40–150 cm

Lue lisää


Kotipuutarhan kestotilaaja! Lue huonekasveista lisää digiarkistosta

  • Valloita ikkuna kasveilla / Kotipuutarha 2–2019
  • Tilaa vihreydelle / Kotipuutarha 10-2019

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt