Lisää itse viherkasveja

Viherkasvien lisääminen onnistuu juurruttamalla pistokkaita tai taivukkaita, jakamalla juurakoita sekä irrottamalla rönsyjä tai tyviversoja emokasvista. Parhaan lisäämistavan määrää laji ja kasvutapa. Näillä vinkeillä onnistut!

Viherkasvien jakaminen

Jakaminen on viherkasvien nopein lisäystapa. Ennen kasvin juurakon jakamista kannattaa kasvin multa kastella edellisenä päivänä, jolloin se irtoaa ruukusta helpommin ja paakku pysyy koossa.

Juurakko voidaan jakaa puoliksi tai useampaan osaan. Tarkista, että jokaisessa osassa on juurta ja silmuja, joista uutta kasvua versoo. Tarkista samalla juurakon kunto, avaa kiertyneitä juuria ja poista hapertunutta multaa, huonoksi menneitä juuria ja tarvittaessa kasvustoa.

Juurakon voi jakaa käsin, veitsellä tai saksilla. Jakaminen on luontevaa tehdä multaa vaihtaessa, jolloin jokainen jakopala istutetaan uuteen multaan. Ruukuta jakopalat entiseen syvyyteen. Jakotaimia kannattaa tarkkailla ja pitää tasaisen kosteana, jotta kasvi juurtuu ja lähtee hyvin kasvamaan.

Jakaminen soveltuu sivuversoja kasvattaville viherkasveille, kuten esimerkiksi anopinkielelle, viirivehkalle, palmuvehkalle ja maijoille.

Anopinkielen lisääminen onnistuu parhaiten juurakkoa jakamalla, mutta myös lehtipistokkaista.

Tyviversot

Tyviversoja kasvattavia viherkasveja on erityisen helppo lisätä. Kilpipiilea ja kirjotähdet lienevät tutuimpia tyviversoja tekeviä kasveja. Tyviversoja kannattaa irrottaa emosta aika ajoin, jotta sekä emo ja uudet versot saavat lisää kasvutilaa. Istuta tyviversot kasvamaan omiin ruukkuihinsa.

Rönsyt

Uusia taimia saa myös irrottamalla rönsyjä emokasvista. Helpoin rönsyistä lisättävä viherkasvi lienee rönsylilja. Sen rönsyt voi juurruttaa mullan lisäksi vedessä.

Rönsyliljasta saa helposti uusia taimia.

Pistokaslisäys

Pistokaslisäys on edullinen keino saada paljon lisää viherkasveja. Pistokkaaksi leikataan kasvin latva tai verson kärki. Köynnöstävistä kasveista voidaan leikata monta pistokasta yhdestä versosta. Näitä kutsutaan leikkauskohdan mukaan latvapistokkaiksi ja varsipistokkaiksi. Joistakin kasveista voidaan ottaa lehtipistokkaita. Siitä tarkemmin alempana.

Käytä pistokaslisäykseen hyväkuntoisia taimia, sillä emokasvin kunto vaikuttaa pistokkaan juurtumiseen. Pistokkaat juurrutetaan suoraan mullassa tai vedessä. Jos juurrutat pistokkaan mullassa, pitää mullan pysyä koko ajan sopivan kosteana, jotta olosuhteet juurtumiseen ovat otolliset. Multa pysyy varmimmin tasaisen kosteana, kun laitat pistokasruukut rei’itetyyn muovipussiin. Myös lasikuvut ja erilaiset minikasvihuoneet sopivat pistokkaiden kasvattamiseen.

Voit juurruttaa pistokkaat myös vesilasissa, jonka pohjalla on vettä vähintään alimman lehtihangan yläpuolelle. Tarkista, että veden alle ei jää lehtiä, jotka mätänevät ja pilaavat veden. On tärkeää, että vesi ei kuivu missään vaiheessa.

Juurtuminen onnistuu parhaiten lepokauden päättyessä kevättalvella, jolloin emokasvi heräilee kasvukauteen ja on täynnä elinvoimaa. Viherkasveja voi lisätä kuitenkin keväästä syksyyn. Talven lepoaikana juurtuminen on hidasta, mutta ei ole silloinkaan mahdotonta.

Varaa lisäämiseen kasvualustaa, ruukkuja, sumupullo ja terävä pistokasveitsi, jolla leikkaat pistokkaan irti emokasvista. Lasikuvun ja muovipussin sisällä pienet taimenalut saavat kasvihuonemaiset olosuhteet.

Lisää näitä kasveja latvapistokkaista:

  • rahapaunikko
  • koralli- ja lehtikaktukset
  • hatiora
  • muratti
  • kumiviikuna
  • lyyraviikuna
  • peikonlehti

Lisää näitä kasveja varsipistokkaista:

Köynnöstävistä kasveista voi latvapistokkaan lisäksi ottaa myös varsipistokkaita, jolloin yhdestä pitkästä versosta saa monta pistokasta. Leikkaa pistokkaat irti emokasvista ja juurruta ne vesiastiassa tai suoraan mullassa. Kokeile ottaa varsipistokkaita muun muassa näistä kasveista:

  • aasinkorva
  • hopeaköynnös
  • kultaköynnös
  • köynnösvehka
  • kissus
  • posliinikukka

Taivukaslisäys

Köynnöskasvien pitkistä versoista saa uusia taimenalkuja myös taivuttamalla. Laita emokasvin viereen uusi ruukku ja täytä se hiekkapitoisella mullalla. Taivuta emokasvin rento verso uuden ruukun multaan ja ankkuroi se esimerkiksi puolalangasta taivutetulla hakasella tai laittamalla verson päälle pieni kivi. Kun verso on juurtunut multaan, leikkaa verso irti emokasvista.

Lehtipistokkaat

Anopinkieltä, paavalinkukkia, muorinkukkia ja begonioita lisätään lehtipistokkaista, jolloin lehdestä tai lehden palasta voi kasvaa uusi alku. Lehtipistokas leikataan emokasvista siten, että pistokkaaseen jää lehden lisäksi lehtiruotia.

Lehtipistokas laitetaan mullan pinnalle, lehden alapuolen lehtiruotiin tehdään pieni viilto ja pistokas ankkuroidaan multaan esimerkiksi puolalangasta taivutetulla pinnimäisellä hakasella tai pienellä kivellä. Uusi taimi kasvattaa juurta ja uutta lehteä yleensä juuri mainitusta ankkurointikohdasta.

Myös mehikasveja lisätään lehdistä. Kokeile esimerkiksi aasinmaksaruohoa tai mehiruusuketta, joiden lehdet voi painaa kiinni multaan. Ei aikaakaan, kun pienen pientä mehikasviruusuketta alkaa muodostua lehden reunasta.

Begonioita ja monia mehikasveja lisätään lehtipistokkaista. Varmista, että lehtiruoti on kosketuksissa multaan.
Uudet alut kasvavat lehtisuonien kohdalta. Kuvassa soilikista otettuja lehtipistokkaita.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu ”Lisää vihreää kotiin” Kotipuutarhan numerosta 2/2023. Nappaa samalla talteen ”Valitse oikea tapa lisätä kasveja” -taulukko sivulta 27!

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt