Alokasiat (juurakkovehka)

Alokasian eli juurakkovehka (Alocasia) tummat lehdet vaaleine lehtisuonineen ovat kuin lohikäärmeen päitä pitkien varsien huippuina. Alokasia pitää lämmöstä, kosteudesta ja kohtalaisesta valosta – liika kosteus voi aiheuttaa juurimätää.

Juurakkovehka eli alokasia

Kasvi on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, ja se on näyttävien lehtiensä puolesta huonekasveista kauneimpia. Suvusta löytyy noin 70 lajia, vaikka meillä niistä myydään vain muutamia. Yksi trendikkäimmistä (ainakin sosiaalisen median perusteella) ja samalla se tunnetuin lienee A. lowii ’Polly amazonica, jolla on tummanvihreät pitkät lehdet ja vaaleat pääsuonet.  

alokasia eli juurakkovehka

Kostea, lämmin kasvupaikka

Alokasia kannattaa sijoittaa puolivarjoon tai varjoon, ja se viihtyy yli 20 asteen lämmössä. Keväästä syksyyn kasvi on hyvä pitää kosteana, mutta seisovasta vedestä se ei pidä. Istutettaessa ruukkuun kannattaakin tehdä hyvä salaojitus. Talvella kastelussa annetaan lepoaika, jolloin vettä tarjoillaan niukasti. Keväästä syksyyn tarjoillaan mietoa lannoitetta kerran pari kuukaudessa. Talviaikaan ilmankosteuden laskiessa kannattaa alokasialle tarjota virkistävää suihkuttelua.

Kuivat lehdet ja juurimätä vaivoina

Ruskeilla, kuivilla lehdillä kasvi saattaa viestiä liian matalasta ilmankosteudesta tai kovasta kasteluvedestä. Ensiapuna alokasiaa kannattaa suihkutella, etenkin talviaikaan suihkuttelu on erittäin suositeltavaa. Kasteluveden tulee olla pehmeää.

Jos alokasia lakastuu, se saattaa kärsiä joko liiallisesta tai liian vähäisestä kastelusta. Liikakastelu voi aiheuttaa myös ikävää juurimätää. Pika-apuna tarkista mullan kosteus ja sopeuta kastelua sen mukaan. Jos nuutumiselle ei tule loppua, tarkista ettei juurimätä ole iskenyt kasviin. Poista sairaat juuret ja istuta kasvi uuteen multaan. 

Ruskeat laikut lehdissä saattavat kertoa kasvin saaneen liikaa aurinkoa. Alokasia viihtyy hajavalossa tai puolivarjossa, joten älä laita kasvia suoraan auringonvaloon. Talvella alokasian voi siirtää valoisampaan paikkaan.

Alokasia

puolivarjo–varjo

tasainen kastelu, ei siedä kuivumista

lannoitus keväästä syksyyn, kerran pari kuukaudessa

30–50 cm

Alokasia saattaa siirtyä talvella lepotilaan

Kasvi pitää lämpöisestä yli 20 asteen huonelämpötilasta. Mikäli huoneenlämpo laskee talven tullessa alle 15 asteeseen, kasvi saattaa alkaa kuivattaa lehtiään. Tämä todennäköisesti kertoo siitä, että kasvi on siirtymässä lepotilaan.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt