Perhosorkidea

Perhosorkidea eli perhoskämmekkä (Phalaenopsis) on näyttävä huonekasvi, joka ilahduttaa pitkäkestoisella kukinnallaan. Helppohoitoisen perhoskämmekän sanotaan sopivan hyvin orkideaharrastajan ensimmäiseksi lajiksi ja monet saavatkin kasvin kukkimaan uudestaan. Silti perhosorkidean kasvattamisen voi sanoa olevan kärsivällisen kasvattajan puuhaa.

Mitä perhoskämmekkä vaatii kukkiakseen?

Perhosorkidea on lauhkean ja kostean ilmanalan kasvi, joka kasvaa luonnossa tropiikissa epifyyttinä eli päällyskasvina esimerkiksi puun oksan tai rungon päällä. Ei siis ihme, että huonekasvina perhoskämmekän kukkiminen riippuu riittävästä valosta, suuresta ilmankosteudesta ja oikeanlaisesta lämpötilasta. 

Yksi hyvä keino tarkastella, saako perhosorkidea tarpeeksi valoa, on suunnata katse sen lehtiin. Jos kasvi tekee paljon kovin tumman vihreitä lehtiä mutta ei kuki, kärsii se todennäköisesti valon puutteesta. Sijoita perhoskämmekkä valoisalle paikalle, jossa se saa hajavaloa. Suorasta kokopäiväisestä auringonvalosta se ei pidä. Kasvivalo on pimeänä vuodenaikana kukinnalle hyödyksi.

Perhosorkidea viihtyy normaalissa huoneenlämmössä ympäri vuoden. Vetoa se ei kuitenkaan siedä. Orkideoille ihanteellinen ilmankosteus on tyypillisesti noin 60–80 %. Kasvukaudella suuremmastakaan kosteudesta ei ole haittaa.

Perhosorkidea

puolivarjo

orkideamulta

uppokastele noin kerran viikossa suunnilleen tunnin ajan

ympäri vuoden

30–70 cm

Orkidean kirkkaanvihreät juuret kertovat, että kasvi on saanut vettä. Kuivuessaan ne muuttuvat hopeanharmaiksi.

Perhoskämmekän hoito

 • Kastele perhosorkideaa harvakseltaan ja kerralla kunnolla. Helpointa on uppokastella kasvi noin kerran viikossa suunnilleen tunnin ajan.
 • Kasvukaudella kasteluveteen voi lisätä pienen määrän orkideoille tarkoitettua lannoitetta. Orkidea kasvaa hitaasti, joten se kuluttaa myös vähän ravinteita.
 • Älä lannoita kasvia talvisin. Myös liikalannoitus voi tappaa orastavat kukkimishalut.
 • Juuri ostettua orkideaa ei tarvitse istuttaa heti uudelleen. Uudelleen istutuksen aika on kasvualustan tiivistyttyä maatuessaan niin, että juuriston hapensaanti kärsii.
 • Älä missään nimessä istuta perhoskämmekkää tavalliseen multaan, koska muuten sen ilmaa vaativat juuret tukehtuvat.
 • Säästä perhoskämmekän kukittua vanha kukintovarsi kokonaan tai lyhennä se toiseksi alimman silmun takaa. Tynkään kasvaa uusia haaroja, johon kukat kehittyvät.

Pikkutaimesta kukaksi

Perhoskämmekän kasvivarren lehtihankaan tai katkaistun kukkavarren viimeiseen silmuun ilmestyvä pikkutaimi on keiki, eli lehtiruusuke. Voit irroittaa sen omaksi kasviksi, kun sille on muodostunut omat muutaman sentin mittaiset ilmajuuret.

Irrota taimi omaksi kasviksi leikkaamalla se irti emokasvista noin sentin juuren alapuolelta. Sumuta ilmajuuret kosteiksi ja istuta keiki orkideoille tarkoitettuun kasvualustaan ja puhtaaseen orkidearuukkuun. Hoida samoin kuin emokasvia.

Kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

 • Rakkaudesta orkideoihin – Kotipuutarha 9/2019
 • Mököttävä neiti Miltonia – Kotipuutarha 9/2018
 • Helppohoitoinen orkidea – Kotipuutarha 1/2018
 • Perhoskämmekkä pikkutaimesta – Kotipuutarha 2/2016
 • Rouva Orkidea ja sata ihanuutta – Kotipuutarha 10/2012

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt