Aaloet

Kuvan lääkeaaloe (Aloe vera) on aaloeiden suvusta lienee tunnetuin. Aaloet kasvavat luonnonvaraisina Afrikassa. Sukuun kuuluu satoja lajikkeita. Aaloen kukat ovat pienet, yleensä keltaiset tai punaiset.

Helppohoitoinen huonekasvi

Kasvutavaltaan aaloet ovat usein pensasmaisia. Aaloen lehtiruusuke muistuttaa ulkonäöltään ananaskasveja, mutta lehtien reunat ovat terävän piikikkäät. Mehevät lehdet ovat vahapeitteisiä.

Aaloe on helppohoitoinen huonekasvi. Se viihtyy valoisalla ikkunalla ympäri vuoden ja kestää myös suoraa auringonpaahdetta. Kastele aaloeta runsaasti kesällä, mutta anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Lehdet varastoivat vettä, joten kasvi pärjää hyvin parisenkin viikkoa ilman kastelua. Vähennä kastelua talvella, kun valoakin on niukemmin. Muista pitää taukoa kastelussa. Anna mietoa kastelulannoitetta keväästä syksyyn. Aaloeta voi pitää kesällä ulkona, kunhan se on sellaisessa paikassa, että multa pääsee kuivahtamaan välillä.

Aaloe Aloe vera

Aaloe

Istuta aaloe riittävän painavaan ruukkuun. Juuristo on pieni ja kasvusto roteva, joten kasvi kaatuu helposti. Vaihda multa joka toinen kevät. Salaojita kasvualustan hiekalla tai kevytsoralla.

aurinko

kaktus- tai kylvömulta

niukka, multa saa kuivua kastelujen välissä

vähäinen lannoitustarve

30–50 cm

Lääkeaaloesta apua haavoihin

Aaloe on tunnettu lääkekasvi. Lääkeaaloen (Aloe vera) lehdistä (leikkauspinnasta) erittyvä neste sopii sellaisenaan pienten palovammojen ja ihovaurioiden hoitoon. Neste myös ehkäisee bakterien ja sienten kasvua. Irrotetun lehden tilalle kasvaa uusi lehti, kunhan lehtiä otetaan ”ulkoreunoilta” eikä aivan kasvin ”keskustasta

Lääkeaaloen lehdistä saatavaa nestettä käytetään myös kosmetiikkateollisuudessa.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

– Hyvää hoitoa viherkasveille (nro 9/2021)
– Viherikkuna uudistuu (nro 2/2020)
– Kaktusharrastaja hurahti jättikaktuksiin (nro 7/2019)
– Tilaa vihreydelle (nro 10/2019)
– Yli kuivien kausien (nro 6/2012)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt