Orvokit

Iloisen kirjavat tai hillityn yksiväriset orvokit (Viola) piristävät parvekkeita jo aikaisin keväällä. Pihalla monivuotiset lajit puhkeavat kukkaan toukokuussa, viimeiset lakastuvat talven tullen.

Orvokit ovat erinomainen valinta kevään ensimmäisiin ruukkuistutuksiin. Viileillä ilmoilla, kuten tänä keväänä, varret pysyvät topakoina ja kukinta kestää pitkään. Sopivasti kasteltuna orvokit kestävät jopa viiden asteen yöpakkasia. Yksivuotiset lajikkeet kukkivat hyvällä hoidolla koko kesän. Puutarhaan istutettavissa monivuotisissa orvokeissa on sekä jatkuvasti että kerran kesässä kukkivia lajeja. Tuoksuvimpia orvokkeja on viljelty jopa vuosituhansia.

orvokki Viola

Orvokki

aurinko

ilmava ja ravinteikas kasvualusta

kesä

20–30 cm

Ruukkuorvokkien hoidoksi riittää pelkkä kastelu ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen. Keväällä ostettu orvokki kukkii läpi kesän, kun kuihtuneet kukat nypitään pois ahkerasti. Jos orvokki kesällä ränsistyy, versot voi leikata 10–15-senttisiksi ja odotella loppukesälle uutta kukintaa. Jos kuihtuneet kukat jäävät nyppimättä, orvokki siementää innokkaasti ympäristöönsä, niin että niitä kasvaa seuraavina kesinäkin.

orvokki Viola

Orvokin kukat soveltuvat syötäviksi, kunhan poimii kukat kasveista, jotka on kasvatettu ilman torjunta-aineita. Kukkia voi käyttää kakunkoristeina, juomissa ja salaateissa.

Riippaorvokki

riippaorvokki Viola hederacea

Suloisen riippaorvokin (Viola hederace) kukat ovat pikkiriikkiset, mutta kasvuun innostuttuaan kukkia muodostuu runsaasti ruukun reunojen yli kurkotteleviin versoihin. Riippaorvokki viihtyy tarhaorvokkien tapaan parhaiten valoisassa, mutta paahteettomassa paikassa. Kasvualustan tulee pysyä tasakosteana, mutta seisovaa vettä riippaorvokki ei siedä juurillaan. Suomen talvi on riippaorvokille liian kylmä, mutta sen talvetusta voi kokeilla sisällä huonekasvina.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt