Syyshohdekukka

Monen syyskukkijan – kuten myös syyshohdekukan (Helenium autumnale) valttikorttina on pitkä varsi, joka nostaa kukat helposti metrin, jopa toisen paremmalle puolelle. Tästä onkin hyötyä, kun vieressä jo aiemmin kukkinut matala perenna peittyy mukavasti korkeamman syysperennan kainaloon.

Syyspenkin piristäjä

Ulkonäöltään ja värimaailmaltaan varsin pirteä syyshohdekukka (Helenium autumnale) on erityisesti muualla Euroopassa hyvin suosittu kasvi. Sen tunnistaa perennapenkistä helposti sen varsin hauskan, hattumaisen ulkonäkönsä vuoksi. Värikirjoltaan syyshohdekukat sisältää sävyjä keltaisesta ruosteenpunaiseen ja oranssiin. 

Jos kaipaat syksyiseen puutarhaan perhosia, pistä syyshohdekukka muistiin. Se nimittäin houkuttelee runsaasti perhosia kukkiinsa. Kasvi sopii hyvin myös leikkokukaksi, koska sen kukat ovat pitkään kestäviä ja se avaa jopa pienimmät nuput maljakossa. 

Syyshohdekukka

aurinkoinen

läpäisevä kohopenkki

kastele kuivina kausina

loppukesä

70–200 cm

Syyshohdekukka ’Moerheim Beauty’ (Helenium Autumnale-Ryhmä)

Syyshohdekukan hoito

Syyshohdekukan pystyt ja tanakat kukat kukkivat erittäin pitkälle syksyyn, aina heinäkuulta syyskuulle asti. Syysperennan tapaan kasvin korkeus on 150–200 cm, hieman lajikkeesta riippuen. Kasvi on jäykkävartinen ja tyypillisesti vain sen korkeimpia lajikkeita voi joutua tukemaan.

Syyshohdekukka on preeriakasvi, joka viihtyy parhaiten läpäisevässä kohopenkissä. Kohopenkissä pintajuuristo pysyy talvella riittävän kuivana, eikä routa katko ja vahingoita sen juuria. Kesällä juuret hakevat tarvittavan kosteuden syvältä maasta. Syyshohdekukkaa tulee kastella kuivina kausina, mutta älä totuta kasvia tipottaiseen kasteluun.

Koska syyshohdekukka on voimakaskasvuinen kasvi, se vaatii vuosittain runsaan lannoituksen. Lisäksi kasvi tulisi istuttaa uudestaan 3–4 vuoden välein hyvin lannoitettuun, parannettuun maahan.

Suosittuja syyshohdekukkalajikkeita:

  • ’Moerheim Beauty’ – tämä ruosteenpunakukkainen yksilö kasvaa noin 70–80 cm.
  • ’Köningstiger’ – omaa keltaiset, punajuovaiset laitakukat ja kasvaa noin 80–120 cm.
  • ’Canaria’ – on keltakukkainen ja sen korkeus on noin 100–120 cm. 
  • ’Waltraud’ – on kellanruskeakukkainen ja keltalaikkuinen. Sen korkeus on noin 80–100 cm. 

Kaikki edellä mainitut lajikkeet kukkivat elo–syyskuussa. 

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

– Syksyn upein perennapenkki (nro 8/2017)
– Loppukesä maljakkoon (nro 8/2018)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt