Ajankohtaiset vinkit Sato ja säilöntä Sadonkorjuukalenteri Suurimmalla osalla kasvislajeista on oma parasta ennen -korjuuaikansa. Joillakin lajeilla ajankohta on erityisen tärkeä. Tutustu sadonkorjuukalenteriin ja korjaa sato oikeaan aikaan! Korjaa satoa oikeaan aikaan Kun punajuuret ovat mehevimmillään, ei kannata viivytellä, sillä kasvaessaan netikkuuntuvat ja menettävät makunsa. Sama koskee porkkanaa, joka alkaakasvattaa hiusjuuria täyteen mittaan paisuneeseen juureensa.Kesäkurpitsan malto taas muuttuu kasvaessaan hohkaiseksi ja maku menettääraikkautensa.Leikkopavut alkavat kasvattaa siemeniä ja palot kuivuvat ja tikkuuntuvat kasvunedetessä. Jos haluaa omia siemeniä, osan paloista voi jättää kasvamaan jasiemensadon tuleentumaan. Valkosipulien kynnet alkavat erkaantua toisistaan ja sipulin maku laimentua,jos korjuu viivästyy. Talvikurpitsan pähkinäinen maku säilyy parhaiten keitettynä ja soseutettuna pakkasessa. LAJISADONKORJUUAIKAraparperitoukokuu–kesäkuun loppuyrtitkesäkuun loppu–elokuun alkumansikkaheinäkuuherukatheinäkuun loppu–elokuun puolivälikarviaisetheinäkuun loppu–elokuun puolivälivatutheinäkuun loppu–elokuun puolivälipensasmustikatelokuusipulielokuuvarsisellerielokuuvalkosipulielokuuporkkanatheinäkuun loppu–syyskuu(varastoporkkanat syys–lokakuussa)lehtikaaliheinäkuun loppu–pakkasiin astiparsakaaliheinäkuun loppu–syyskuun puolivälikeräkaali, ruusukaali jamangoldielo–syyskuuluumuelo-syyskuuleikkopavutheinäkuun loppu-elokuun loppusilpopavutelokuun puoliväli–syyskuun puolivälitomaatitheinäkuun puoliväli–syyskuuchilit ja paprikatheinäkuun loppu-syyskuupunajuurikasheinäkuun loppu–syyskuu(riippuen kylvöajasta)kesäkurpitsaheinäkuun puoliväli–syyskuun alkuavomaankurkkuelokuu–syyskuun alkupuolimaissielokuun puoliväli–syyskuun puolivälitalvikurpitsatelokuun puoliväli–syyskuun loppuperunatkesäkuun puoliväli-lokakuupurjosyys-lokakuupalsternakkaloka–marraskuuomenatelokuu–marraskuumaa-artisokkaelokuun puoliväli–joulukuun alku jahuhti–toukokuu Bouquet garni on yrttikimppu, jota käytetään perinteisessä ranskalaisessa keittiössä liemien maustamiseen. Kimpun perusyrtit ovat laakerinlehti, persilja ja timjami, mutta siihen voi lisätä maun mukaan oksia basilikasta, rosmariinista, rakuunasta, kirvelistä ja salviasta. Täydellisen kasvisliemen ainekset sisältävästä kimpusta löytyvät yrttien lisäksi sipuli, porkkana, varsiselleri, purjo ja sipuli. Kerää ja säilö satoa 5 x sadonkorjuun resepti Viikon luetuimmat 1. Ajankohtaiset vinkit Talvikompostointi 2. Puutarhanhoito Sipulikukkien istutus 3. KEITTIÖTARHA Marjapensaiden istutus Share to: facebook Share to: twitter Share to: pinterest Julkaistu 16.8.2023 Teksti Minna Siltala Lähde 25 vinkkiä: Herkut talteen talveksi (nro 9/2017) Kuvat Hanna Marttinen Avainsanat milloin perunat nostetaansadon kerääminensadonkorjuusato ja säilöntä Kiinnostuitko? Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan. Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €! Tilaa nyt Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Ajankohtaiset vinkit Kasvimaa ja kukkatarha syyskuntoon Sato ja säilöntä Satokausi alkaa Pihasuunnittelu Maakellari omaan pihaan Kasvihuone Tomaatin vuosi: Kypsytä loppusato sisällä Sato ja säilöntä Herkut talteen talveksi Lataa lisää