Sadonkorjuukalenteri

Suurimmalla osalla kasvislajeista on oma parasta ennen -korjuuaikansa. Joillakin lajeilla ajankohta on erityisen tärkeä. Tutustu sadonkorjuukalenteriin ja korjaa sato oikeaan aikaan!

Korjaa satoa oikeaan aikaan

Kun punajuuret ovat mehevimmillään, ei kannata viivytellä, sillä kasvaessaan ne
tikkuuntuvat ja menettävät makunsa. Sama koskee porkkanaa, joka alkaa
kasvattaa hiusjuuria täyteen mittaan paisuneeseen juureensa.

Kesäkurpitsan malto taas muuttuu kasvaessaan hohkaiseksi ja maku menettää
raikkautensa.

Leikkopavut alkavat kasvattaa siemeniä ja palot kuivuvat ja tikkuuntuvat kasvun
edetessä. Jos haluaa omia siemeniä, osan paloista voi jättää kasvamaan ja
siemensadon tuleentumaan.

Valkosipulien kynnet alkavat erkaantua toisistaan ja sipulin maku laimentua,
jos korjuu viivästyy.

Talvikurpitsan pähkinäinen maku säilyy parhaiten keitettynä ja soseutettuna pakkasessa.
LAJISADONKORJUUAIKA
raparperitoukokuu–kesäkuun loppu
yrtitkesäkuun loppu–elokuun alku
mansikkaheinäkuu
herukatheinäkuun loppu–elokuun puoliväli
karviaisetheinäkuun loppu–elokuun puoliväli
vatutheinäkuun loppu–elokuun puoliväli
pensasmustikatelokuu
sipulielokuu
varsisellerielokuu
valkosipulielokuu
porkkanatheinäkuun loppu–syyskuu
(varastoporkkanat syys–lokakuussa)
lehtikaaliheinäkuun loppu–pakkasiin asti
parsakaaliheinäkuun loppu–syyskuun puoliväli
keräkaali, ruusukaali ja
mangoldi
elo–syyskuu
luumuelo-syyskuu
leikkopavutheinäkuun loppu-elokuun loppu
silpopavutelokuun puoliväli–syyskuun puoliväli
tomaatitheinäkuun puoliväli–syyskuu
chilit ja paprikatheinäkuun loppu-syyskuu
punajuurikasheinäkuun loppu–syyskuu
(riippuen kylvöajasta)
kesäkurpitsaheinäkuun puoliväli–syyskuun alku
avomaankurkkuelokuu–syyskuun alkupuoli
maissielokuun puoliväli–syyskuun puoliväli
talvikurpitsatelokuun puoliväli–syyskuun loppu
perunatkesäkuun puoliväli-lokakuu
purjosyys-lokakuu
palsternakkaloka–marraskuu
omenatelokuu–marraskuu
maa-artisokkaelokuun puoliväli–joulukuun alku ja
huhti–toukokuu
Bouquet garni on yrttikimppu, jota käytetään perinteisessä ranskalaisessa keittiössä liemien maustamiseen. Kimpun perusyrtit ovat laakerinlehti, persilja ja timjami, mutta siihen voi lisätä maun mukaan oksia basilikasta, rosmariinista, rakuunasta, kirvelistä ja salviasta. Täydellisen kasvisliemen ainekset sisältävästä kimpusta löytyvät yrttien lisäksi sipuli, porkkana, varsiselleri, purjo ja sipuli.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt