Pysähdy ja nauti

Luonto on tutkitusti paikka, jossa ihminen rentoutuu. Sykkeen saa alenemaan ja paineet pienemmiksi myös puutarhassa, jos vähän hellittää ja antaa luonnon hoitaa osansa.

Tarhurin kevätkiireet

Kotipuutarhurin paniikkiviikot alkavat huhtikuussa. On esikasvatettava, kylvettävä, koulittava, istutettava… ja lisäksi pitäisi vielä ehtiä juosta läpi kaikki mahdolliset puutarhamessut ja taimitorit. Tiedetään, tällä tahdilla burnout kolkuttelee puutarhavajan oveen jo ennen helteitä.

Anna luonnon voittaa

Rönsyleinikit itävät aina nopeammin kuin porkkanat. Ei aikaakaan, kun salaatit ovat hujahtaneet metrin korkuisiksi saloiksi, porkkanakuoro huutaa harventajaa ja tomaattien varkaat ovat karanneet käsistä.

Hellitä – edes hetkeksi

Vedä syvään henkeä nenän kautta, nosta kädet ylös pään jatkeeksi ja venytä korkeuksiin. Huokaa kaikki stressi ulos suun kautta, laske kätesi ja rentoudu. Kysy itseltäsi, mitä sitten, jos puutarha ei saa kaikkea huomiotasi? Kuka siitä eniten kärsii? Ei ainakaan puutarha. Sillä on keinonsa selvitä, oli maaliin ensimmäisenä ehtinyt kilpailija sitten porkkana tai rönsyleinikki. Ohjaksista irti päästäminen ja niiden luovuttaminen luonnolle ei aina johda puutarhurille mieluisimpaan lopputulokseen, mutta mitä sitten? Emme me luontoa omista.

Venyttele, joogaa, taukojumppaa – tai miksi sitä kutsutaankaan – kunhan vain liikut.

Pysähdy ja nauti

Sillä aikaa, kun puutarha heijaa taimiaan ja bailaa lierojen kanssa, jää sinulle aikaa pysähtyä. Istahda puun alle ja ihan vain tarkkaile hiljaa, miten yksi kasvi jatkaa kukoistustaan, kun toinen kuihtuu. Miten raikkaalta aamun kukka tuoksuu verrattuna multarajassa kompostoituvaan viherkatteeseen. Kuinka varjoisaan kasvupaikkaan joutunut siemen kasvattaa lopulta verson, joka sopeutuu pimeään paremmin kuin suomalainen aikuinen talveen. Siispä kaikki aistit käyttöön ja ottamaan opiksi siltä, joka elämän parhaiten taitaa, luonnolta.

Kun on liian kiire, kukkaruukku pään päällä pakottaa pysähtymään :)

Puhdistava smudge stick

Kerää yrttejä ja taittele ne 10 cm mittaisiksi. Asettele versot patukan muotoon, paksut keskelle ja hennot uloimmiksi. Sido tiiviiksi juuttinarulla aloittaen toisesta päästä, lopettaen toiseen. Sujauta vaikka orvokin kukka koristeeksi narun alle sitä kieputellessasi. Smudge stickin kuivuttua sytytä se toisesta päästä hetkeksi savuamaan aina kun tunnet, että on aika puhdistaa mieli raskaista ajatuksista.

Puhdistavan yrttipötkylän voi sytyttää savuamaan.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt