Aistipuutarha

Monia aisteja hivelevä puutarha on todellinen hyvän mielen ja terveyden lähde. Se tarjoaa paitsi konkreettista käsillä tekemistä, myös mahdollisuuden rauhoittumiseen. Puutarhastaan voi rakentaa oman mielensä maiseman, jossa on lupa käyttää luovaa sivellintä siten kuin haluaa.

Rakenna aistipuutarha

Parhaimmillaan puutarha tarjoaa virikkeitä kaikille aisteille. Aistipuutarhassa on runsaasti kasveja, erilaisia pintoja, ääniä ja tuoksuja. Huomioi ainakin nämä seikat, kun rakennat aistipuutarhaa:

 • Suunnittele puutarha siten, että se sopii ympäröivään maisemaan tai luontoon. Kiinnitä huomiota raja-alueisiin. Jos tontti rajautuu metsään tai on muutoin luonnontilaisen alueen reunassa, valitse rajoille kasvillisuutta, joka liittää tontin saumattomasti ympäristöönsä. Mikäli puutarha on rakennetun alueen keskellä, tee puutarhasta mahdollisimman suojainen aidoilla ja pehmeillä, runsailla istutuksilla. Tavoitteena on tasapainoinen tunnelma.
 • Mieti tyyli tarkoin sen mukaisesti, mikä juuri sinua ja perhettäsi miellyttää. Isolla pihalla voit yhdistää myös eri tyylejä, jos jaat laajan tilan useisiin alueisiin. Valitsit minkä tyylin tahansa, pidä suuret linjat selkeinä.
 • Käytä erilaisia pintoja ja materiaaleja. Kivetyt alueet kaipaavat vierellensä pehmeitä kasvimuotoja. Myös luonnonkivet pehmentävät betonipintoja, kun niitä käytetään esimerkiksi laatta-alueiden reunamilla.
 • Sijoita puutarhaan oleskelupaikkoja, jotka houkuttelevat pysähtymään ja rauhoittumaan.
 • Tee poluista kaarevia ja mutkittelevia. Ne tuovat puutarhaan syvyyttä ja perspektiiviä, kun näkymät eivät aukea yhdellä silmäyksellä. Erilaiset näköesteet (köynnösportit, korkeat pensaat) tekevät puutarhassa kulkemisesta jännittävämpää.
 • Sijoita puutarhaan mieleisiäsi katseenvangitsijoita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Katseenvangitsijana voi toimia lahjaksi saatu puu, kaunis patsas tai jokin voimaesine. Älä kuitenkaan ripottele erilaisia esineitä sinne tänne, jolloin vaikutelmasta tulee sekava. Yksi vaikuttava katseenvangitsija tulee esille paremmin.
 • Toteuta ainakin yksi vesiaihe. Se voi olla puutarhasta riippuen iso suihkulähde, pikkuinen pulputtava astia tai vaikkapa pieni sadepuutarha. Vesiaihe hivelee näkö-, kuulo- ja tuntoaisteja. Virtaavan veden solina rauhoittaa, mutta myös veden koskettaminen tuntuu hyvältä. Vesiaiheet houkuttavat puutarhaan myös lintuja ja sammakoita, joiden touhuja on mukavaa seurata.
Puutarhassa puuhastelu avaa kaikki aistit.
Veden ääni rauhoittaa ja pysäyttää kuuntelemaan.

Aistipuutarhan kasvit

Valitse kasvit siten, että puutarha tarjoaa katseltavaa ympäri vuoden. Älä unohda kevään ensimmäisiä sipulikasveja, syksyn ruskan sävyjä tai talven ikivihreitä havuja. Istuta eri korkuisia ja muotoisia kasveja useaan kerrokseen, jaa puutarhaa tiloihin kasvien avulla.

Muutama hyvin harkittu, toisiinsa sointuva väri on yleensä parempi vaihtoehto kuin usean eri värin ja sävyn muodostama värikimara. Tärkeintä kuitenkin on, että puutarhan värimaailma on itselle sopiva ja mieluinen.

Nukkapähkämön (Stachys yzantina) hopeakarvaiset lehdet kutsuvat hypistelemään.

Helli kaikkia aisteja

 • Istuta tuoksuvia kasveja omien mieltymystesi mukaan. Yrtit ovat hyviä tuoksukasveja. Myös tuntoaisti aktivoituu, sillä monet yrtit vapauttavat tuoksuaan vasta kun niitä murskaa sormien välissä. Hyviä tuoksukasveja ovat myös esimerkiksi ruusut, jasmikkeet, syreenit ja tuoksuköynnöskuusama.
 • Syötävä puutarha tarjoaa virikkeitä makuaistille. Ihanteellisinta on, jos puutarhassa on maisteltavaa koko kasvukauden ajan. Kevään ensimmäistä satoa voi kerätä raparperista, parsasta, karhunlaukasta tai ruohosipulista. Myöhemmin kesällä napsitaan herukoita, mansikoita, omenoita sekä kasvimaan satoa. Tyrnin marjoja keräillään pakkasiin asti.
 • Älä unohda myöskään kuuloaistia. Tuulessa huojuvat heinät pääsevät oikeuksiinsa, kun sulkee silmät. Myös sateen ropina tai kuivien lehtien kahina jalkojen alla herättelevät aistimaan puutarhaa.
 • Aktivoi myös tuntoaisti. Valitse puutarhaan edes muutamia nukkapintaisia, karheita tai piikikkäitä kasveja.
Kaartuva polku kutsuu kulkemaan.
Levollinen maisema rauhoittaa mielen.

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 4 lehteä 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt