Aistipuutarha

Puutarha – pienikin – hemmottelee ihmisen kaikkia aisteja sekä hoitaa kehoa ja mieltä. Monimuotoisena se on myös ystävällinen luonnolle.

Kaikkien aistien puutarha

Puutarhat ja muut rakennetut viheralueet ovat luontoa siinä missä metsät, järvet ja suot. Luonnossa oleskelu sekä innostaa että rauhoittaa, parantaa keskittymiskykyä ja kuntouttaa mieltä. Negatiiviset tunteet vähenevät ja myönteiset lisääntyvät.

Luontoyhteys ja kosketus monipuoliseen mikrobiyhteisöön on hyväksi ihmisen fyysiselle terveydelle. Työnnä kädet multaan ja koskettele kasveja, käpyjä, lakastuvia lehtiä ja puiden runkoja.

Monimuotoinen ympäristö elvyttää parhaiten. Puutarhaa rakennettaessa kannattaakin
pohtia, saavatko kaikki aistit virikkeitä ja edistääkö oma puutarha luonnon monimuotoisuutta.

Puutarhassa puuhastelu avaa kaikki aistit.

Rakenna aistipuutarha

Monia aisteja hivelevä puutarha on todellinen hyvän mielen ja terveyden lähde. Se tarjoaa paitsi konkreettista käsillä tekemistä, myös mahdollisuuden rauhoittumiseen.

Parhaimmillaan puutarha tarjoaa virikkeitä kaikille aisteille. Aistipuutarhassa on runsaasti kasveja, erilaisia pintoja, ääniä ja tuoksuja. Huomioi ainakin nämä seikat, kun rakennat aistipuutarhaa:

 • Suunnittele puutarha siten, että se sopii ympäröivään maisemaan tai luontoon. Kiinnitä huomiota raja-alueisiin. Jos tontti rajautuu metsään tai on muutoin luonnontilaisen alueen reunassa, valitse rajoille kasvillisuutta, joka liittää tontin saumattomasti ympäristöönsä. Mikäli puutarha on rakennetun alueen keskellä, tee puutarhasta mahdollisimman suojainen aidoilla ja pehmeillä, runsailla istutuksilla. Tavoitteena on tasapainoinen tunnelma.
 • Mieti tyyli tarkoin sen mukaisesti, mikä juuri sinua ja perhettäsi miellyttää. Isolla pihalla voit yhdistää myös eri tyylejä, jos jaat laajan tilan useisiin alueisiin. Valitsit minkä tyylin tahansa, pidä suuret linjat selkeinä.
Levollinen maisema rauhoittaa kuohuvan mielen.
 • Käytä erilaisia pintoja ja materiaaleja. Kivetyt alueet kaipaavat vierellensä pehmeitä kasvimuotoja. Myös luonnonkivet pehmentävät betonipintoja, kun niitä käytetään esimerkiksi laatta-alueiden reunamilla.
 • Sijoita puutarhaan oleskelupaikkoja, jotka houkuttelevat pysähtymään ja rauhoittumaan.
 • Tee poluista kaarevia ja mutkittelevia. Ne tuovat puutarhaan syvyyttä ja perspektiiviä, kun näkymät eivät aukea yhdellä silmäyksellä. Erilaiset näköesteet (köynnösportit, korkeat pensaat) tekevät puutarhassa kulkemisesta jännittävämpää.
Kaartuva polku kutsuu kulkemaan.
 • Sijoita puutarhaan mieleisiäsi katseenvangitsijoita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Katseenvangitsijana voi toimia lahjaksi saatu puu, kaunis patsas tai jokin voimaesine. Älä kuitenkaan ripottele erilaisia esineitä sinne tänne, jolloin vaikutelmasta tulee sekava. Yksi vaikuttava katseenvangitsija tulee esille paremmin.
 • Toteuta ainakin yksi vesiaihe. Se voi olla puutarhasta riippuen iso suihkulähde, pikkuinen pulputtava astia tai vaikkapa pieni sadepuutarha. Vesiaihe hivelee näkö-, kuulo- ja tuntoaisteja. Virtaavan veden solina rauhoittaa, mutta myös veden koskettaminen tuntuu hyvältä. Vesiaiheet houkuttavat puutarhaan myös lintuja ja sammakoita, joiden touhuja on mukavaa seurata.
Veden ääni rauhoittaa ja pysäyttää kuuntelemaan.
 • Pölyttäjille mieluisimpien kasvien kukat tuoksuvat usein voimakkaasti. Lehdistökin saattaa tuoksua kun sitä vähänkin hipaisee – kuuluvathan mesikasvien parhaimmistoon mausteina tutut mäkimeirami eli oregano, iisoppi, mintut ja salviat. Tuoksu voi olla jopa elintärkeä ominaisuus, sillä muun muassa perhoset löytävät kaukana sijaitsevat kukat hajuaistinsa avulla.
 • Tarkkoihin värisääntöihin ei kannata juuttua, sillä värimieltymykset ovat yksilöllisiä. Yleisesti piristävinä ja lämpiminä pidetään yleensä keltaisia ja punaisia sävyjä, rauhoittavina ja viileinä vihreää ja sinistä. Omat kokemukset ja kulttuuritausta vaikuttavat kuitenkin paljolti siihen, miten kukin meistä eri värit kokee. Sama koskee muitakin aisteja. Esimerkiksi syreenin tuoksu tai tuoksukurjenpolven voimakas haju voi olla yhdelle taivaallinen ja toiselle epämiellyttävä.
 • Tärkeintä on tehdä puutarhasta juuri itselle ja läheisille mieluinen.
Pieneenkin tilaan mahtuu monipuolinen, ympäri vuoden iloa tuova puutarha. Edessä vasemmalla kukkii kyläkurjenpolvi (Geranium pratense).

Aistipuutarhan kasvit

Valitse kasvit siten, että puutarha tarjoaa katseltavaa ympäri vuoden. Älä unohda kevään ensimmäisiä sipulikasveja, syksyn ruskan sävyjä tai talven ikivihreitä havuja. Istuta eri korkuisia ja muotoisia kasveja useaan kerrokseen, jaa puutarhaa tiloihin kasvien avulla.

Muutama hyvin harkittu, toisiinsa sointuva väri on yleensä parempi vaihtoehto kuin usean eri värin ja sävyn muodostama värikimara. Tärkeintä kuitenkin on, että puutarhan värimaailma on itselle sopiva ja mieluinen.

Nukkapähkämön (Stachys yzantina) hopeakarvaiset lehdet kutsuvat hypistelemään.
Valeangervojen (Rodgersia) suuret lehdet tuntuvat sormen alla kovilta. Sateen ropina lehdille kuuluu avoimesta ikkunasta sisälle saakka.
Mäkimeirami (Origanum vulgare) tuoksuu kauttaaltaan kosketeltaessa. Se on yksi
parhaimmista kimalais- ja perhosperennoista. Kimalaisten surina on ihanaa kuunneltavaa!

Helli kaikkia aisteja

 • Istuta tuoksuvia kasveja omien mieltymystesi mukaan. Yrtit ovat hyviä tuoksukasveja. Myös tuntoaisti aktivoituu, sillä monet yrtit vapauttavat tuoksuaan vasta kun niitä murskaa sormien välissä. Hyviä tuoksukasveja ovat myös esimerkiksi ruusut, jasmikkeet, syreenit ja tuoksuköynnöskuusama.
 • Syötävä puutarha tarjoaa virikkeitä makuaistille. Ihanteellisinta on, jos puutarhassa on maisteltavaa koko kasvukauden ajan. Kevään ensimmäistä satoa voi kerätä raparperista, parsasta, karhunlaukasta tai ruohosipulista. Myöhemmin kesällä napsitaan herukoita, mansikoita, omenoita sekä kasvimaan satoa. Tyrnin marjoja keräillään pakkasiin asti.
 • Älä unohda myöskään kuuloaistia. Tuulessa huojuvat heinät pääsevät oikeuksiinsa, kun sulkee silmät. Myös sateen ropina tai kuivien lehtien kahina jalkojen alla herättelevät aistimaan puutarhaa.
 • Aktivoi myös tuntoaisti. Valitse puutarhaan edes muutamia nukkapintaisia, karheita tai piikikkäitä kasveja.

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta jutusta Kaikkien aistien puutarha (nro 10/2021).

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt