Vuoden pelargoni 2024 – ”Carolina”

Kotipuutarha, Luonnonvarakeskus ja Suomen pelargoniyhdistys valitsivat kolmannen kerran Vuoden pelargonin, jonka historia ja tarina ulottuvat vuosikymmenien päähän.

”Carolina”-kotipelargonin tarina

Vuoden 2024 pelargoni on ”Carolina”. Kasvin kukan ylimpien terälehtien keskiosa on valkoinen, aniliininpunainen suonitus näkyy siinä selvästi. Kukkaperä on voimakkaan punainen.

Kotipelargoni ”Carolina”.

”Carolina”-kannan historia ulottuu aina 1880-luvulle asti. Sen tunnettu historia ulottuu kauimmaksi tutkituista kotipelargoneista.

Nimensä pelargoni on saanut ensimmäisen muistetun kasvattajan, Carolina Esaiasd Sävilahden (1859–1938) mukaan. Hän syntyi vuonna 1859 Sävilahden tilalla Suodenniemellä. Carolina avioitui vuonna 1880 ja muutti noin 30 kilometrin päähän Erkkilän tilalle Liuhulan kylään Tyrväälle, jossa eli aina kuolemaansa asti. Ei tiedetä, toiko Carolina pelargonin mukanaan synnyinkodistaan vai saiko hän sen Erkkilässä.

”Carolina”-pelargoni jatkoi osana Sävilahden ja Erkkilän suvun historiaa ja kerrontaa. Pelargoni on siirtynyt miniöille, tyttärille ja siskontyttärille. Carolinan miniä Lempi Erkkilä (1903–1997) antoi pelargonin eteenpäin tyttärelleen Irja Mikkolalle (s. 1926), joka vei sen kotiinsa Vuorenmaalle Köyliöön. Irja istutti ”Carolina”-pelargoneja myös ulos ja ihasteli, kuinka auringonvalossa kasvin kukkien väri taittuu vahvemmin violetin sävyyn.

Irjan muuttaessa Säkylään viettämään eläkepäiviään, hän antoi pistokkaan kummityttärelleen, siskontyttärelleen Seija Uusi-Kouvolle. Seija on kasvattanut ”Carolina”-pelargonia vuodesta 2008, ensin Säkylässä ja sitten Punkalaitumella. Seijan hoivissa ”Carolina” elää sisäkukkana, mutta viettää helteisiä kesiään ulkona. Talvet se talvehtii sisällä kasvilamppujen valossa. Hän on jakanut ”Carolinan”pistokkaita isänsä Uusi-Kouvon suvussa.

Seija on tallentanut ”Carolina”-kotipelargonin alkuperätiedon ja kulkureitin.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt