Vuoden pelargoni 2023 – ”Hoplaxin Fanny”

Kotipuutarha, Luonnonvarakeskus ja Suomen pelargoniyhdistys valitsevat Vuoden pelargonin, jonka historia ja tarina ulottuvat vuosikymmenien päähän.

”Hoplaxin Fanny” on valkokukkainen kotipelargoni, joka jo 1970-luvulta pelargoneja keränneen ja kasvattaneen Pukin Puutarhan Jouko Pukin mukaan kovasti muistuttaa ranskalaisia pelargoneja.

”Hoplaxin Fanny” kotipelargonin tiedetty historia vie 1940-luvun Porvooseen ja mitä ilmeisemmin tätäkin kauemmaksi. Talollisen tytär Fanny Holmberg syntyi Porvoossa vuonna 1887. Kun hän avioitui, mukanaan rukki ja lammas, työteliään rengin Anders Nybergin kanssa, hän asettui Hoplaxinpientilalle vuonna 1946. Hoplaxon edelleen suvun omistuksissa.

Suvun tiedossa ei ole milloin ja mistä Fanny sai valkokukkaisen kotipelargonin. Fanny kuoli vuonna 1955, mutta oli antanut kukan alut eteenpäin tyttärilleen. Toinen Fannyn tyttäristä oli perheetön ja hänen kuollessaan myös pelargoni todennäköisesti katosi. Fannyn toisen tyttären Martan mukana se on kulkenut suvussa Helsingin kautta Tampereelle, Raaseporiin ja Kemiönsaarelle. Pelargonista on jaettu pistokkaita runsaasti myös muille.

Fannyn tyttären Martan pojanpojan vaimon Minna Savosen ansiosta pelargonin tarina on talletettu ja saatu varmistettua sen säilyminen. Koska appi tiesi Minnan olevan hänen tapaansa vähän ”kukkahöpsö”, hän antoi isoäitinsä Fannyn pelargonin lahjaksi vuonna 2005.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt