Valmista itse luonnonkosmetiikkaa

Luonnonkosmetiikkaa on helppo valmistaa oman puutarhan kasveista. Kokeile luomupuutarhuri Kaisa Viitamäen laatimia reseptejä ihonhoitoon!

Yrtit ihonhoidossa

Ruokavaliolla on suuri merkitys ihon hyvinvointiin, mutta kauneutta voi hoitaa kasvimaailman annilla myös ulkoisesti. Suomalaiset pihat ja metsät ovat täynnä ihonhoitoon sopivia kasveja. Oletko joskus käärinyt haavan päälle piharatamon lehden? Kasvi nopeuttaa ihon uudistumista. Haavasalvoja voi valmistaa esimerkiksi siankärsämöstä, kehäkukasta, ukontulikukasta ja rohtosalkoruususta. Antimikrobisia kasveja ovat puolestaan mintut, mesiangervo, timjami, mäkimeirami ja hamppu. Ne voivat antaa suojaa tulehduksia vastaan.

Salvian on tieteellisesti todistettu vähentävän hikoilua.

Kukkaisa kylpy

Erilaiset hauteet ovat paras tapa helliä käsiä ja jalkoja! Kamomillan ja laventelin kukat kylpyveden seassa pehmentävät kantapäitä ja lisäävät myös kylpijän endorfiinien tuotantoa. Aloe vera, tyrni ja puna-apila silottavat ihoa.

Jalkakylpy piristää verenkiertoa ja hoitaa haavoja ja ihottumaa. Lisää kuivayrttejä puoli desiä tai tuoreyrttejä puoli litraa vatiin, jossa on vedenkeittimellinen kiehuvaa vettä. Reilun vartin päästä vatiin lisätään jaloille sopivaa vettä ja upotetaan varpaat hoitavaan kylpyyn.

Jalkakylpy rentouttaa ihanasti puutarhassa puuhastelun päätteeksi.

Kauneutta luonnosta

Luonnon antimia hyödyntäen saa tehtyä ihanaa luonnonkosmetiikkaa. Tarvitset seuraavia reseptejä varten puutarhan antimien lisäksi myös pikaisen pyörähdyksen ruokakaupassa.

Puhdistava ja raikastava minttu-banaaninaamio

Tarvitset nämä:

 • mortteli
 • mintun lehtiä 4-5 oksan verran
 • 1/3 kypsä banaani

Puhdista kasvot. Irrota lehdet mintun oksista ja hienonna niitä morttelissa pari minuuttia. Lisää sekaan banaani pieninä lohkoina. Möyhennä morttelissa tahnaksi ja levitä kasvoille. Anna naamion vaikuttaa tovin aikaa. Huuhtele pois haalealla vedellä.
Huom! Pieni määrä naamiota kannattaa testata ensin esimerkiksi kämmenselkään. Jos iho ärsyyntyy, naamio ei ehkä sovi hipiällesi.

Mortteli on hyödyllinen väline luonnonkosmetiikkaa kotona valmistaessa.

Kukkainen kasvohöyrytys

Tarvitset nämä:

 • puhdas ja kuumuutta kestävä astia
 • pari runsasta hyppysellistä kukkien kuivattuja terälehtiä (esim. juhannusruusua, kehäkukkaa, orvokkia)
 • lähes kiehuvaa (höyryävää) vettä
 • reilun kokoinen pyyhe

Puhdista kasvot. Keitä vesi kiehuvaksi ja annan sen jäähtyä hetki sivussa. Lisää kukkien terälehtiä 1–2 runsasta hyppysellistä kutakin sorttia kulhoon. Kaada kuuma vesi terälehtien päälle astiaan. Aseta kasvot sopivalle etäisyydelle kukkavedestä, älä kuitenkaan työnnä kasvoja veteen. Vedä pyyhe pääsi yli hupuksi, näin saat aikaan kasvosaunan. Pidä kasvoja hetken aikaa höyryssä ja hengittele. Tämän jälkeen voit tehdä haluamasi ihonhoitorutiinit – tai olla tekemättä!

Kasvohöyrytys pistää veren kiertämään ja puhdistaa ihoa.

Kaisan yrttisalva

Tarvitset nämä:

 • 2–3 yrtin oksaa (käytä lempiyrttejäsi)
 • kasviöljyä (esim. kookosöljy, oliiviöljy)
 • puhtaita kannellisia lasipurkkeja
 • puhdasta harsoa
 • mehiläisvahaa

Valitse lempiyrttejäsi sekä kasviöljyä, jota mielelläsi sivelet iholle. Netti on pullollaan tietoa mitä ihanimmista yrteistä, jotka hoitavat ihoa, joten suosittelemme perehtymään itsenäisesti, mikä voisi sopia juuri sinun ihotyypillesi.

Sulje yrtit ja öljy lasipurkkiin niin, että kasvit peittyvät öljyyn. Anna uuttua muutaman viikon ajan, kunnes huomaat kasvimassan muuttuneen läpikuultavaksi. Siivilöi sitten öljy harson läpi kulhoon ja sujauta sekaan mehiläisvahaa suhteessa 5:1. Vegaanit voivat korvata vahan esimerkiksi kaakao- tai karitevoilla. Nosta kulho vesihauteeseen ja anna ainesten sulaa hiljalleen tasaiseksi seokseksi. Kaada se sitten varovasti pieniin, puhtaisiin lasipurkkeihin ja anna jäähtyä ja jähmettyä liinan alla vuorokauden ajan. Sulje sitten purkit ja ala nauttia ikiomasta luonnonkosmetiikastasi.

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Kauneutta luonnosta  (nro 7/2018)

– Hyvä olo yrteistä (nro 7/2018)

– Tee itse: Hoitava ja viilentävä haude yrteistä (nro 7/2022)

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt