Kesäillan vihtabaari

Löylyttelykokemusta voi parantaa tuomalla puutarhan saunaan. Puutarhurin löylyissä koivuvihta saa seuralaisia; tarjolla on niin pihlajaa, polttavaa katajaa kuin hellää kukkavihtaakin. Koostimme ideoita vihtabaariin!

Vihta eri puiden lehdistä

Suomessa on totuttu vihtomaan puiden oksilla, kuten monissa Itä-Euroopan maissa. Perinteinen koivuvihta on suosittu sen sisältämien saponiinien takia, jotka hoitavat ja puhdistavat ihoa. Vaihtelun vuoksi vihdan voi sitoa omenapuusta, syreenistä, lepästä, haavasta, vaahterasta tai lehmuksesta.

Eri puiden lehdet tuntuvat erilaisilta ihoa vasten ja jokaisella puulla on ominaistuoksunsa. Pihlajavihdan karvasmantelinen tuoksu on mieletön, mutta siitä sidottu vihta tuntuu piiskamaiselta verrattuna rennon letkeään vaahteraan. Tuoksuton tammi saattaa sopia muiden puiden tuoksuille herkistyneelle saunojalle.

Tuo vaihtelua saunailtaan valitsemalla vihtaan eri puiden lehtiä.

Puutarhurin hellä kukkavihta

Suomen suven yrtit ja luonnonkasvit ovat aromikkaimmillaan ennen juhannusta, joten puutarhurin vihtabaarin raaka-aineina ovat luonnollisesti myös ryytimaan ja pientareen monipuoliset versot.

Nappaa saunaan mennessä puutarhasta mukaan kimppu ihoa hoitavia kasveja, kuten orvokkia, kehäkukkaa ja rohtosalkoruusua sekä maitohorsmaa ja mustaherukan oksia. Löylyssä ihoa hierotaan ja painellaan veteen kostutetulla yrttikimpulla.

Tässä kukkavihdassa on maitohorsmaa ja mustaherukan oksia.

Rajumpi vasta

Rajuimmat räpsyttelijät solmivat vihtansa nokkosista tai katajanoksista, jotka todella laittavat veren kiertämään. Nämäkin vihdat saa lempeiksi, kun niitä liottaa kuumassa vedessä kiulussa. Katajalla ja nokkosella vihtominen kannattaa silti aloittaa hellin ottein.

Aloita vihtominen hellästi, mikäli vihdassa on katajaa tai nokkosta.

Muista vihtabaaria perustaessa

Sotkuhan tästä kaikesta vihtomisesta syntyy, mutta se on ikioman spa-hetken arvoista, eikö vain? Kun muistetaan vielä jokamiehenoikeudet ja se, että jotkut kasvit ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, niin puutarhurin yrttisaunaan jonottavat pian naapuritkin. Muista myös, että vihdoista riittää iloa useampaan saunakertaan.

Vihtabaarin erikoisemmatkin räpsyttimet voi käyttää moneen kertaan perinteiseen tyyliin: puskat ripustetaan kuivumaan ilmavaan paikkaan ja liotetaan löylyttelykuntoon kuumassa vedessä samalla kun sauna lämpiää.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu ”Kesäillan vihtabaari” Kotipuutarhan numerosta 6/2019.

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt