Puutarhan uudet arvokasvit

Moni rikkakasvi on puutarhan monimuotoisuuden kannalta jopa oivallinen. Ne ovat sinnikkäitä ja sitkeitä leviämään – ei ihmisten kiusaksi, vaan siksi, että niillä on luonnon kiertokulussa oma tärkeä tehtävänsä.

Ravintoa pölyttäjille läpi kasvukauden

On tärkeää, että puutarhasta löytyy pölyttäjien suosimia kasveja koko kasvukauden ajan. Maaperän, kasvien ja eläinten väliset symbioosit ovat tuttuja luonnossa, mutta niitä voi hyödyntää myös omassa puutarhassa. Kun varaa aliarvostetuille kasveille pienen, vaikka rajatun alueen tontilta, valjastaa samalla tärkeät pölyttäjät työskentelemään monimuotoisuuden puolesta.

Pörriäisten suosikkikasveja

Paju

Pajut alkavat kukkia samoihin aikoihin, kun kimalaiskuningattaret heräävät talvihorroksestaan. Ilman kimalaisia emme saisi lainkaan puolukka- ja mustikkasatoa. Puutarhoissa kimalaisilla on merkittävä rooli hedelmä- ja marjasadon synnyssä.

Voikukka

Voikukkaarakastavat kimalaisten ja muiden pistiäisten lisäksi perhoset ja kovakuoriaiset. Ihminenkin voisi hyödyntää paremmin voikukkaa, jonka kaikki osat juurta myöten kelpaavat syötäväksi.

Voikukka.

Nokkonen

Nokkonen on tärkeä ravintokasvi muun muassa perhosten toukille. Nokkosperhosten lisäksi nokkoset ovat elintärkeitä muun muassa neitoperhosten ja amiraalien toukille. Perhoset puolestaan osallistuvat puutarhakasvien pölytykseen ja ovat puutarhurin silmänilona.

Nokkonen.

Horsma

Horsmat ovat tärkeitä kasveja muun muassa yöperhosille. Ne levittävät tuoksuaan myös yöllä, sillä ne eivät sulje kukintojaan pimeän ajaksi. Myös kimalaiset, mehiläiset ja perhoset pölyttävät esimerkiksi maitohorsmaa.

Horsma.

Apila

Apiloiden keskikesään ajoittuva kukinta houkuttelee sekä kimalaisia, mehiläisiä että perhosia. Valkoapilan arvoa kasvattaa sen pitkä kukinta-aika. Jätä apilaa kasvavia laikkuja nurmikolle leikkaamatta kukinnan aikaan.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt