Yrttien kasvatus

Yrttejä voi kasvattaa melkein missä vain. Talvella ne viihtyvät valoisalla ikkunalla, kesällä parvekkeella tai pihamaalla. Kylvä yrtit siemenistä tai hanki pikkutaimia keväällä puutarhamyymälästä.

Yrttien kasvatus siemenestä

Useimpia yrttejä voi lisätä siemenestä, mutta monet lajit vaativat esikasvatuksen. Sisällä esikasvatut taimet istutetaan ulkoruukkuihin tai kasvimaalle kesäkuussa. Hidaskasvuiset lajit, kuten rosmariini kannattaa kylvää jo helmikuussa. Nopeakasvuiset lajit, kuten basilikan ehtii hyvin kylvää vielä huhtikuussa.

ma_yrttinen_kylvo2
Pienten siementen kylvössä teräväkärkinen puutikku on hyvä apu. Kasta tikun pää vesilasiin. Kun kosketat tikulla siementä, se tarttuu kärkeen. Paina siemen mullan pinnalle.
ma_yrttien_kylvo500x
Isot siemenet voi ripotella kylvöpotteihin suoraan pussista. Peitä siemenet ohuella multakerroksella, ellei siemenpussissa muuta mainita.

Yrttien suorakylvö

Joitain yrttejä voi kylvää suoraan ulos touko-kesäkuussa. Yksivuotisia suoraan ulos kylvettäviä ovat mm. maustekirveli, korianteri, tilli ja persilja. Monivuotisista lajeista voi suoraan ulos kylvää mm. mäkimeiramin, lipstikan eli liperin (Levisticum officinale) ja vihermintun (Mentha spicata).

yrttitarha1050x
Yrtit viihtyvät kohopenkeissä. Yrttitarhan käytävät (ja miksei koko kasvualustankin) voi kattaa oljella.

Yrttien kylvöajat

Kalenteri kertoo milloin mikin yrtti kannattaa kylvää sisälle esikasvatukseen. Suorakylvettävät (suoraan ulos kasvupaikalle kylvettävät) yrtit on merkitty erikseen lyhenteellä SK. Toukokuussa tehdään enää vain suorakylvöjä.

HELMIKUUMAALISKUUHUHTIKUUTOUKOKUU (SK)
laventeli, rosmariini ja sitrusheinä eli sitruunaruohoyrtti-iiso, tarha-ajuruoho, meiramit, sitruunamelissa, yrttiselleri, iisoppi, ryytisalvia, basilikat ja steviamintut SK, sitruunaverbena eli lippia, rohtosamettikukka, kyntelit SK, meiramit SK, venäläinen rakuuna ja jääpäivikki eli jääruohotuoksuampiaisyrtti, kesäkynteli, kurkkuyrtti, maustekirveli, korianteri, tilli, persilja ja lipstikka eli liperi

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Yrttitarha parvekkeella (nro 5/2022)

– Pieni yrttitarha (nro 3/2021)

– Yrttisatoa ruukuista (nro 5/2021)

– Yrttitikas pikkupihaan (nro 6/2020)

– Yrttitarhan apteekki (nro 8/2019)

– 29 vinkkiä: Kasvata teen ainekset (nro 3/2019)

– Kasvata omat teeyrtit (nro 5/2015)

– Nyt on yrttien aika (nro 4/2015)

– Pikkupihasta tuli yrttitarha (nro 8/2014)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt