Persilja

Persilja on perinteinen mummonyrtti, joka sisältää vitamiineja ja rautaa. Persilja itää hitaasti, joten esikasvatus nopeuttaa sadon muodostumista.

Persiljan kasvatus siemenestä

Persilja itää hitaasti noin 2-4 viikossa. Jos haluat satoa mahdollisimman nopeasti, taimet kannattaa esikasvattaa. Kylvöpuuhiin on hyvä ryhtyä maaliskuussa. Itäminen nopeutuu, kun siemeniä liottaa muutaman tunnin ennen kylvöä. Kylvä 3-5 siemenentä halkaisijaltaan 6-senttiseen taimipottiin, vähäravinteiseen kylvömultaan. Peitä siemenet kevyesti mullalla. Pidä kylvös noin +20 asteessa. Rei´itetty muovihuppu edistää itämistä.

Kouli taimet, kuten muutkin yrtit, kun niissä on 2–3 kasvulehteä. Jatkokasvatus hieman viileämmässä paikassa edistää persiljan kasvua. Aloita lannoitus 2 viikon kuluttua koulinnasta. Istuta jokainen taimi halkaisijaltaan noin 12-senttiseen ruukkuun tai useampia taimia isompaan ruukkuun, kun taimipotti alkaa käydä ahtaaksi. Ruukussa persiljalle käy keskiravinteinen yrttimulta. Varastolannoitus ruukun reunassa edistää kasvua.

Vie karaistut persiljantaimet ruukuissa ulos toukokuun lopussa tai istuta taimet avomaalle hallojen mentyä kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen. Jos alkukesä on viileä, suojaa persiljaa kasvuharsolla. Persilja viihtyy hajavalossa ja kasvaa parhaiten ravinteikkaassa tai keskiravinteisessa, kosteutta pidättävässä multamaassa.

Esikasvatus jouduttaa persiljasadon kehittymistä huomattavasti.

Persiljan suorakylvö

Persiljan voi myös kylvää suoraan kasvimaalle keväällä, kun yölämpötila on vähintään +7 astetta. Etelä-Suomessa myös syyskylvöä kannattaa kokeilla. Suorakylvöllä satoa saa loppukesästä.

Sadonkorjuun voi aloittaa, kun taimet ovat 10–15 sentin pituisia. Leikkaa lehtiä suoraan ruokiin ja pakasta satoa talven varalle.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt