Viljele parvekkeella

Viljely parvekkeella onnistuu, olipa kyseessä avoparveke tai lasitettu parveke. Pienelle parvekkeelle mahtuu muutama ruukku, isolle parvekkeelle jopa kokonainen hyötytarha. Tärkeintä on valita oikea kasvi oikeaan paikkaan. Ota talteen parvekeviljelijän muistilista!

Lämpötila ja valo

Hyötykasvit tarvitsevat vähintään 10 asteen lämpötilan sekä 6–8 tuntia valoa päivässä. Sen ei tarvitse olla suoraa auringonpaistetta. Etelään avautuva parveke kaipaa usein varjostusta, kun taas länsi–itäsuunnasta valoa tulee sopivasti puolen päivän verran. Pohjoinen on liian varjoinen useimmille hyötykasveille.

Valitse kasvit valon mukaan

Oikea kasvi oikeaan paikkaan pätee myös parvekkeella. Aurinkoisella etelään avautuvalla parvekkeella viihtyvät tomaatti, paprika ja chili sekä yrteistä rosmariini ja timjami. Kasvihuonekurkku pitää lämmöstä, muttei suoranaisesta paahteesta, joten se sopii paremmin parvekkeelle, johon aurinko paistaa osan päivästä tai johon valo siivilöityy osittain puiden takaa. Useimmat yrtit viihtyvät hyvin puolivarjossa. Kokeile mm. ruohosipulia, kirveliä, minttua, basilikaa, salviaa ja persiljaa.

Lasitettu parveke

Lasitetulla parvekkeella puutarhakausi alkaa parhaimmillaan jo huhtikuussa, sillä hyvä lasitus pidentää kasvukautta jopa kuukaudella sekä keväästä että syksystä. Lisälämmittimen ja harsojen avulla kasvit kestävät pienet yöpakkaset. Myöhemmin kesällä kannattaa muistaa tuuletus ja riittävä kastelu.

Liika kuumuus on lasituksen yleisin ongelma. Pidä laseja auki silloin kun on lämmintä ja aurinkoista. Hellepäivinä lämpötilat saattavat nousta kasveille liian korkeiksi varsinkin, jos parveke aukeaa etelään. Esimerkiksi lämmöstä pitävä tomaattikaan ei pidä saunaolosuhteista ja kärsii helposti lämpötilan noustessa yli + 30 asteen.

Pidä laseja auki, kun on lämmintä ja aurinkoista.

Ruukut ja viljelyastiat

Käytä parvekkeella mahdollisimman suuria ja tilavia viljelylaatikoita, kasvusäkkejä ja ruukkuja, sillä pienissä ruukuissa multa kuivahtaa nopeasti. Suosi lehteville vihanneksille, kuten pinaatille, kurpitsalle ja viiniköynnökselle astioita, joiden multatila on vähintään 10–20 litraa. Salaojita ruukut huolella, jotta vesi ei seiso kasvin juurilla. Parvekekäytössä paras salaojamateriaali on kevytsora. Suosi myös reiällisiä astioita ja niiden suojana aluslautasia.

Parvekkeen kantavuus

Huomioi ruukku- ja astiatarhan kuormitus painon osalta. Tavallisesti parvekkeiden painokuormitus on noin 400–500 kg/m². Tarkista kuormitus, jos tuot parvekkeelle kasvilavoja tai käytät muita suuria istutusastioissa. Kostea puutarhamulta painaa noin 1000 kg / m³. Mullan lisäksi ruukut ja astiat lisäävät kokonaispainoa.

Kasvien pölytys

Tomaatin, munakoison ja paprikoiden emit ja heteet sijaitsevat samassa kukassa. Hyönteiset hoitavat pölytyksen tehokkaasti hyvällä säällä. Jos pölyttäjiä ei näy, varmista pölytys tärisyttämällä kasvin vartta kevyesti muutaman kerran viikossa. Kasvihuonekurkun lajikkeet ovat nykyään partenokarppisia eli emikukat kehittyvät hedelmiksi ilman hedelmöitystä.

Tuhohyönteiset

Pitkään jatkunut lämpö- ja kuivuusstressi altistaa kasvit tuholaisille. Lasitetun parvekkeen tyypillisimpiä vitsauksia ovat kirvat, ripsiäiset ja vihannespunkki. Huolehdi erityisen hyvin kastelusta, tuuletuksesta ja kasvien sumuttelusta vedellä. Hanki tarvittaessa biologisia torjuntaeliöitä, jotka syövät tuholaiset suihinsa.

Vedellä sumuttelu edistää kasvien terveyttä kuumalla parvekkeella.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt