Mintut

Voimakaskasvuinen minttu on raikas yrtti, joka maustaa teet ja monet ruuat. Minttu valtaa helposti kasvimaan, joten se on paras kasvattaa ruukussa tai muussa rajatussa kasvualustassa.

Minttujen kasvatus siemenestä

Mintun siemeniä kylvetään 5–7 kpl yhteen, halkaisijaltaan noin 6-senttiseen pottiin huhtikuun aikana. Siemenet peitellään kevyesti mullalla, vermikuliitilla tai perliitillä. Mintun taimet koulitaan eli siirretään isompaan ruukkuihin, kun taimi on kasvattanut kaksi varsinaista lehtiparia. Lannoitus aloitetaan noin 2 viikon kuluttua koulinnasta. Sopiva esikasvatusaika on 5–8 viikkoa.

Mintun taimen istutus

Mintut viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Istuta minttu aina omaan ruukkuunsa tai muuhun rajattuun kasvualustaan, sillä se valtaa tehokkaasti kasvutilaa muilta lajeilta. Kasvimaalla rajaa mintulle kasvatusalue maahan upotettavalla reunuksella tai istuta taimi pohjattomaan vatiin tai ämpäriin. Muuten useimmat mintut karkaavat kasvupaikaltaan.

Minttujen hoito

Minttu viihtyy parhaiten kasvualustassa, joka pysyy tasaisen kosteana. Ruukuissa kasvatettavia minttuja on siksi tärkeää kastella reilusti ja säännöllisesti. Mullan tulee olla ravinteikasta ja kalkittua.

Monivuotiset mintut

Viherminttu ja piparminttu talvehtivat kohtuullisen hyvin ainakin eteläisessä Suomessa. Jos kasvatat minttuja monivuotisena, istuta taimet esimerkiksi lavakaulukseen tai muuhun koholla olevaan penkkiin hiekkapitoiseen ja läpäisevään maahan. Mintun juuristo kasvaa maanpinnan tuntumassa, joten mintut sietävät huonosti talvista märkyyttä. Talvenkestäväkin laji voi kuolla epäsuotuisana ja lumettomana talvena.

Leikkaa kasvusto kukinnan jälkeen, jotta minttu kasvattaa uutta versostoa loppukesäksi. Korjaa kuivattava tai pakastettava sato ennen kukintaa. Tällöin maku on voimakkaimmillaan.

Uudista kasvustot noin neljän vuoden välein. Minttu leviää maanpinnan lähellä suikertavista maavarsista. Istuta maavarsia tai niistä kasvavia versoja uuteen paikkaan tai kunnostettuun penkkiin. Ilman uudelleen istutusta kasvusto taantuu ja häviää.

Minttulajit ja -lajikkeet pölyttyvät ristiin ja sekoittuvat keskenään vuosien mittaan. Jos haluat pitää lajikkeet ”puhtaina”, istuta eri lajit ja lajikkeet etäälle toisistaan.

Kasvata arat mintut ruukuissa ja siirrä ne talveksi kellariin tai viileään varastoon. Talvetus saattaa onnistua myös valoisissa sisätiloissa. Uudista kasvi tällöin pistokkaista keväällä, jotta saat elinvoimaa uhkuvat taimet.

Marokonminttu (M. spicata ’Moroccan’) on klassinen teeyrtti. Sen maku on virkistävä ja vahva, eikä siinä ole mintuille ominaista kitkeryyttä. Saattaa talvehtia ulkona.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt