Basilika

Basilika on kaunis ja aromikas yrtti, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Kylvä siemenet esikasvatukseen maalis-huhtikuussa ja korjaa maukasta lehtisatoa koko kesä!

Basilikan kasvatus siemenestä

Basilikan kasvatus onnistuu aurinkoisella ikkunalla, lavassa, kasvihuoneessa ja suojaisalla patiolla. Ruukkukasvatus on omiaan herkälle lajille, sillä voit nostaa taimet sisälle viileiden jaksojen ajaksi. Muuten alkukesän koleat ja sateiset säät kellastuttavat kasvuston nopeasti. Kasvu pysähtyy noin +10 asteessa.

Basilikan pienet siemenet kylvetään mullan pinnalle ja niiden päälle ripotellaan ohuelti kuivaa kylvömultaa. Voit myös kylvää 3–4 siementä pieneen ruukkuun, jolloin vältyt koulinnalta. Kylvöastia peitetään läpinäkyvällä muovikalvolla, johon on tehty reikiä. Muovi tasaa kosteusoloja ja lämpötilan vaihteluja. Pidä astia lämpimässä noin 20-26 asteessa ja suojaa kylvöstä suoralta auringonvalolta.

Jos haluat aikaista satoa, aloita esikasvatus jo maaliskuussa. Jos taas kasvatat taimia lavaan, kylvä vasta huhtikuussa, etteivät taimet ehdi sisällä liian suuriksi.

Basilika itää hyvin valossa, joten kylvöstä ei kannata peittää ainakaan paksulti.
Pidä kylvös kosteana mieluiten sumuttamalla.

Basilikan kouliminen ja latvonta

Basilikan taimet koulitaan, kun ne ovat parin sentin pituisia. Tässä vaiheessa ne ovat jo kasvattaneet ensimmäiset varsinaiset lehdet. Taimet irrotetaan toisistaan nostamalla pikkutaimea lehdestä. Voit myös koulia basilikat muutaman verson ryppäinä.

Kasvualustaksi käy kylvömultaa ravinteikkaampi taimimulta. Mullan sekaan voi lisätä vermikuliittia (kosteutta pidättävä savimineraali) tai perliittiä (ilmavuutta lisäävä vulkaaninen tuhka). Voit istuttaa halkaisijaltaan 12-senttiseen ruukkuun 3-5 pientä basilikantaimea tai jokaisen taimen omaan, noin 6-senttiseen ruukkuun. Muovihuppu taimiruukun päällä edistää basilikan kasvua. Varjele arkoja taimia suoralta auringonvalolta ja vedolta. Latvo basilikan taimet ensimmäisen kerran, kun versoissa on 2–3 kasvulehteä.

Latvomisen ansiosta taimet haaroittuvat ja kasvavat vahvoiksi. Latvomista kannattaa jatkaa koko taimikasvatuksen ajan. Mitä tuuheampi puska taimesta kasvaa, sitä enemmän siitä saa satoa. Latvominen myös hidastaa kukintaa, joka kitkröittää lehtien makua.

Taimet kaipaavat tasaista kosteutta ja runsaasti valoa, mutta suora auringonvalo polttaa hentojen taimien lehdet. Taimikasvatuksessa lämpötila saa olla alempi kuin itämis- ja versovaiheessa, +16–18 astetta. Kasvusto kaipaa mietoa lannoitusta noin 2 viikon kuluttua koulinnasta. Kasteluveteen lisättävä lannoite päätyy hennon juuriston käyttöön tehokkaimmin.

Basilikan taimet koulitaan eli siirretään kylvöastiasta isompaan ruukkuun kasvamaan muutaman verson ryppäinä.

Basilikan kasvatus ulkoruukussa

Basilikan taimet istutetaan lopulliseen kasvupaikkaan touko–kesäkuussa, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää +10 astetta. Karaise taimet lämpiminä tuulettomina päivinä ulkoiluttamalla niitä viikon ajan joka päivä hieman pidempään. Valitse suojaisa paikka ja huolehdi, etteivät taimet joudu suoraan auringonvaloon.

Rehevä ja suurilehtinen basilika tarvitsee kuohkean ja ravinteikkaan mullan. Multaan voi lisätä vermikuliittia pidättämään kosteutta ja perliittiä lisäämään ilmavuutta. Ruukkuun kannattaa tehdä myös niin sanottu varastolannoitus. Tee kolo multaan ruukun seinämän viereen ja pudota sinne noin 0,5 dl kanankakkarakeita tai luonnonmukaisia lannoitepuikkoja pakkauksen ohjeen mukainen määrä. Juuret hakeutuvat kesän aikana itsekseen kohti lannoitetta. Varastolannoitettuja kasveja ei tarvitse lannoittaa kesän aikana.

Alkukesän kylminä ja viimaisina päivinä terassilla tai lasittamattomalla parvekkeella kasvava basilikaruukku nostetaan sisälle. Vaaran paikat ovat yleensä ohi vasta juhannuksen tienoilla.

Karaise eli ulkoiluta basilikan taimia muutama tunti päivittäin ennen varsinaista ulos istuttamisesta. Hyvä ulkoilupaikka on tuulilta suojainen, puolivarjo. Suorassa auringonpaahteessa herkät lehdet palavat.

Basilikan hoito

Kastele basilikaa päivittäin, mieluiten aamulla. Hellejaksoina ruukkubasilika saattaa tarvita toisen kastelukerran, joka kannattaa ajoittaa iltaan. Basilika viihtyy hajavalossa tai puolivarjossa, suojaisassa paikassa. Paahteessa sen lehdet nuukahtavat ja kuivuudessa ne kitkeröityvät. Korjaa satoa pitkin kesää latvomalla basilikan versoja.

Basilikan lajikevalikoima on melkoinen! Kokeile tavallisen basilikan lisäksi myös tiiviskasvuista pikkulehtistä basilikaa (etualalla) ja rotevia punalehtisiä lajikkeita.

Basilikan kasvatus kasvihuoneessa ja kasvimaalla

Jos käytössä on lämmitetty kasvihuone, basilikan voi viedä sinne jo vapun jälkeen. Kylmään kasvihuoneeseen karaistut taimet kannattaa istuttaa vasta toukokuun loppupuolella, ja silloinkin ne on hyvä suojata kylminä öinä hallaharsolla. Kasvihuoneessa basilikaa voi kasvattaa ruukussa, kasvusäkissä tai multapedissä.

Avomaalle maan tasalle tai lavaan istutetut basilikan taimet pärjäävät ulkona vasta kesäkuun puolenvälin tienoilla, usein vasta juhannuksen jälkeen. Silloinkin taimet kaipaavat hallaharsoa ylleen. Muista karaista taimet ennen istuttamista lopulliselle kasvupaikalle, eli totuta ne noin viikon aikana ulkoilmaan pikkuhiljaa.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu ”Makea ja mausteinen basilika” Kotipuutarhan numerosta 3/2021.

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt