Tilli

Suomessa tilliä on viljelty 1600-luvulta asti, ja se kuuluu erottamattomasti perinteiseen suomalaiseen ruokapöytään, tillilihaan sekä varhaisperunan että kurkkujen seuraan.

Tillin kylvö

Tillin voi suorakylvää ulos toukokuussa. Siemenet itävät noin 10–20 päivässä. Noin kuukauden kuluttua taimettumisesta lehtiä voi jo poimia. Kun kylvöjä tehdään kolmen viikon välein touko–heinäkuussa, tuoreita lehtiä saa korjata koko kesän. Korjaa yrttisato aurinkoina päivänä ennen kukintaa. Pakasta tilliä valmiiksi silputtuina annospusseihin tai -rasiohin talven varalle ja lisää jäisinä ruokiin.

Lehtitilli ja kruunutilli

Kaikista tillin lajikkeista voi kerätä sekä lehtiä että kukintoja, mutta ensisijaisesti lehtitilliksi suositellaan lajikkeita ’Broquet’, ’Forrest’, ’Mammut’ tai ’Tetra’. Lehtitilli tuottaa paljon lehtiä ja alkaa kukkia myöhään.

Kruunutillit kannattaa kylvää varhain keväällä. Kruunutilliksi sopivat lajikkeet ’Como’, ’Sari’ tai ’Super Dukat’. Vihertävän keltaiset sarjakukinnot käyvät paitsi mausteeksi myös kukkakimppuihin sekä tuoreina että kuivattuina. Siemeninä on tarjolla jopa erityistä koristetilliä, kuten 80 senttiä korkeaksi kasvava ’Vierling’. Kukat ovat myös melko hyviä meden lähteitä päiväperhosille.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt