Esikot

Kevättalvella kauppoihin ilmestyvät esikot (Primula) piristävät kukkaikkunaa ja ruokapöytää varsinkin useamman kasvin lajitelmana.

Yleisimmin myynnissä on matalaa kääpiöesikkoa, mutta myös korkeat kukkavanat kasvattavaa huone-esikkoa näkyy silloin tällöin valikoimissa. Asuinhuoneissa viihtyvät lisäksi lontoon- ja kiinanesikko sekä malvaesikko, mutta näitä tavoittaa kaupoista harvemmin.

Esikko

Tarhakääpiöesikot (P. Vulgaris-Ryhmä) ja loistokevätesikot (P. Polyantha-Ryhmä) ovat huonekasveina kausikukkia, joista kannattaa nauttia kuten leikkokukista niin kauan kuin kukat pysyvät hyvinä. Poista lakastuneet kukat ja kellastuvat lehdet ja istuta kasvit kevään tullen kukkapenkkiin, jossa ne viihtyvät paremmin kuin huoneilmassa.

valoisa, mutta ei paahteinen

lannoita kukinta-aikaan

runsas kastelu

10–30 cm

Miten huone-esikon saa kukkimaan?

Huone-esikko (Primula obconica) kukkii kevättalvesta syksyyn, kun lannoitat sitä säännöllisesti, ja pidät kasvin valoisalla ikkunalla, mutta pois paahteesta. Kuivahtaminen tietää nuppujen karisemista, joten tasainen kasteluväli on hyväksi. Syksyllä paras sijaintipaikka on viileä huone ja sen myötä vähäisempi kastelu. Keväällä uusi turvepitoinen multa piristää kasvin uuteen kasvukauteen ja kukintaan.

Hei tilaaja!

Lue lisää esikoista seuraavista jutuista:

Kasviesittelyssä esikot (nro 3/2016)
Kevätpuutarha kaikilla herkuilla (nro 3/2016)
Toimitus esittelee puutarhan luottokasvinsa (nro 8/2020)
Upea kattaus kevättä (nro 3/2021)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt