Kesäkukkien kasvattaminen siemenestä

Talvella ilmestyvät siemenluettelot ovat pullollaan mitä ihanimpia kesäkukkia. Monien lajien kasvattaminen siemenestä on melko helppoa. Tärkeää on oikea ajoitus, koulinta ja latvominen. Poimi vinkit ja kokeile itse!

Aloita helpoilla lajeilla

Jos et ole ennen kasvattanut kukkia siemenestä, niin aloita helpoilla lajeilla. Tällaisia ovat muun muassa samettikukka, punakosmos, krassi, auringonkukka ja tuoksuherne. Orvokkien ja pelargonien kasvuaika on pitkä, mutta kasvivalon avulla niistäkin on helppo kasvattaa tukevat taimet.

Samettikukka on helppo laji aloittelijalle.

Kesäkukkien siementen kylväminen

 1. Tarkista kunkin lajin optimaalinen kylvöaika siemenpussista. Suuntaa-antavan kalenterin löydät myös Kotipuutarhan nettisivuilta (ks. alla)
 2. Hanki kylvö- tai taimimultaa. Kylvöastioissa olisi hyvä olla reikiä pohjassa, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. Liian märkä multa mädännyttää siemenet.
 3. Tarkista siemenpussista oikea kylvösyvyys. Monet kesäkukat itävät valossa* eli niitä ei peitetä mullalla. Jos kylvösyvyydestä ei ole mainintaa, peitä siemen multakerroksella, joka on noin kaksi–kolme kertaa siemenen paksuus.
 4. Täytä kylvöastia mullalla, kylvä siemenet ja sumuta multa kosteaksi. Peitä kylvös rei’itetyllä talouskelmulla tai hedelmäpussilla ja aseta valoisalle ikkunalle.
 5. Isoja, kovakuorisia siemeniä (krassi, auringonkukka) kannattaa liottaa muutama tunti ennen kylvöä, jotta siemenkuori pehmenee.
 6. Jotkut lajit, kuten verbenat vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen.

*Yleisimpiä valossa itäviä lajeja ovat mm. ahkeraliisa, begonia, härmesalvia, kohtalonkukka, koristetupakka, leijonankita, lobelia, orvokki, petunia ja tulisalvia.

Riippalobelia koulitaan ruukkuihin usean taimen tuppaina.

Kesäkukkien koulinta ja taimikasvatus

 1. Kouli hajakylvetyt taimet omiin purkkeihinsa, kun niihin muodostuu sirkkalehtien lisäksi toinen lehtipari. Valitse koulintaan pieniä ruukkuja. Liian suuressa ruukussa kasvi keskittyy juuriston kasvattamiseen versokasvun kustannuksella. Istuta pikkutaimet taimimultaan jonkin verran syvempään, mutta kuitenkin niin, että sirkkalehdet jäävät selvästi mullan pinnalle.
 2. Aloita lannoitus pari viikkoa koulinnan jälkeen. Lannoita kesäkukkien taimia miedolla kastelulannoitteella, jossa on runsaasti kaliumia (K). Varo liikalannoitusta, joka voi vaurioittaa taimien juuristoa.
 3. Latvo taimet tarvittaessa, jotta ne haaroittuvat ja kasvavat tukeviksi ja tuuheiksi. Katkaise taimen latva, kun kasvissa on vasta muutamia lehtipareja. Poista pikkutaimista kukkanuput, jotta ne jaksavat kasvaa suuremmiksi.
 4. Tarkista latvonnan tarve siemenpussin ohjeista.
 5. Siirrä aikaisin kylvetyt taimet tarvittaessa suurempiin ruukkuihin huhtikuussa.
Jos samettikukan taimet pääsevät venähtämään vähässä valossa, voit istuttaa ne huoletta useita senttejä entistä syvempään.

Kesäkukkien karaisu

Aloita taimien karaisu eli ulkoilmaan totuttaminen noin viikkoa ennen ulos istuttamista. Ensimmäisinä päivinä taimille riittää parin tunnin ulkoilu. Istuta kesäkukat ulos toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella. Tarkkaile säätiedotuksia ja varaudu suojaamaan kesäkukat harsolla hallaöiden varalta.

Viitseliäs kotipuutarhuri kasvattaa kesäkukat itse siemenestä ja säästää pitkän pennin!

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt