Tsinniat

Tsinnioden kukat hehkuvat meksikolaisen fiestan väreissä. Uhkea isotsinnia on kestävä leikkokukka ja matalat loistotsinniat ovat kuin luotuja ruukkuihin. Kulta- ja korutsinnioissa on niittykukkien keveyttä.

Tsinnia 'Old Scabiosa Mix'.
Tsinnia ’Old Scabiosa Mix’.

Yksivuotinen kesäkukka

Tsinniat ovat luonnokasveja, jotka ovat kotoisin Yhdysvaltain eteläosista, Meksikosta ja Chilestä. Kotiseudullaan tsinniat (Zinnia) kasvavat aurinkoisilla, kuivilla ruohikoilla ja pensaikoissa. Etelän lämmössä ne ovat perennoja, mutta täällä meillä yksivuotisia kesäkukkia.

Viljellyt isotsinniat ovat tyypillisesti 50–60 senttiä korkeita, korkeimmat 80-senttisiä ja matalat lajikkeet 20–30 senttisiä. Tukevan varren päähän kehittyy yksi kukka.

Tsinnia 'Burpee Hybrids'.
Tsinnia ’Burpee Hybrids’.

Tsinnia

aurinko

runsasravinteinen

kesä

20–100 cm, lajikkeesta riippuen

Tsinnia 'Green Apple'.

Tsinnioiden kasvatus

Sijoita tsinniat aurinkoiseen, lämpimään paikkaan. Puolivarjoisella paikalla kukkaan tulo viivästyy ja tsinniat ovat alttiimpia kosteassa villiintyville sienitaudeille.

Muokkaa pintamaa pehmeäksi kylvöä tai istutusta varten Ihanteellisessa kasvualustassa on runsaasti ravinteita ja humusta sekä näkyvä mururakenne. Kompostimultaa voi levittää joka kevät maan pintaan, mutta voimakkaapi peruslannoitus tehdän vai taarvittaessa.

Tsinnia 'Pop Art White & Red'
Tsinnia ’Pop Art White & Red’

Kastele kylvöksiä ja pieniä taimia säännöllisesti – kuivalla säällä noin kolmen päivän välein. Kun taimet ovat kasvaneet isommiksi, kasteluväli pitenee.

Käytä kasvukaudella mahdolliseen lisälannoitukseen vähätyppisiä, mutta enemmän fosforia ja kaliumia sisältäviä lannoitteita, jotka edistävät kukintaa voimakkaan kasvun sijasta.

Kuihtuneiden kukkien leikkaus estää siementen kehitystä ja edistää uusien kukkien kehittymistä.

Tsinnia 'Lilliput' seos.
Tsinnia ’Lilliput’ seos.

Tsinnioiden esikasvatus

Tsinnioiden esikasvatuksen voi aloittaa huhtikuun puolivälin jälkeen, jolloin varhaisimmat tsinniat kukkivat jo kesäkuussa. Peitä siemenet noin 0,5 sentillä kylvömultaa, tiivistä kastelemalla ja pidä kylvös kosteana.

Siemenet itävät huoneenlämpötilassa yleensä vajaassa viikossa. Itämisen jälkeen taimet saisivat olla viileämmässä, 18–20 asteessa. Harvenna ja latvo taimia tarvittaessa.

Totuta taimet ulkoilmaan vähitellen. Istuta tsinniat kasvupaikalleen 25–50 sentin välein riippuen lajikkeen koosta ja kasvutavasta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt