Puutarhamatka Rivieralta Alpeille 14.–20.4.2024

Matkan varrella näemme keväistä kukkaloistoa niin Rivieralla Välimeren rannalla kuin Alpeilla ja Pohjois-Italian jylhän kauniilla järviseudulla. Matkaamme bussilla ja lautoilla halki upeiden maisemien ja tutustumme moneen merkittävään puutarhaan.


Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!


1. päivä, sunnuntai 14.4.

Helsinki – Nizza

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan ennen turvatarkastusta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Finnairin iltalento Helsinki–Nizza klo 16.35. Nizzan kentällä meitä on vastassa opas Eliisa Niinimäki. Majoitus kaupungin keskustassa The Deck Hotel (1 yö). Yhteinen iltapala.

2. päivä, maanantai 15.4.

Nizza – San Remo

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen teemme lyhyen kiertoajelun Nizzassa (UNESCOn maailmanperintökohde) ja jatkamme sitten kuuluisaan Villa Ephrussiin, joka sijaitsee hienolla paikalla Cap Ferrat -niemellä Välimeren rannalla. Tutustumme historiallisiin teemapuutarhoihin ja ihailemme näköaloja omaan tahtiin. Lopuksi yhteinen lounas huvilan ravintolassa.

Upea Villa Ephrussi on paronitar Béatrice de Rotschildin itselleen vuosina 1905–1912 rakennuttama unelmien koti. Sen laajaan puutarhaan kuuluu yhdeksän tunnelmaltaan erilaista teemapuutarhaa. Tunnetuin niistä on Ranskalainen puutarha (French Garden) huvilan edustalla upeine ruusuineen ja 20 minuutin välein musiikin tahtiin tanssivine suihkulähteineen.

Villa Ephrussi

Matka jatkuu pitkin Rivieraa kohti Italian rajaa. Iltapäivällä saavumme Italian puolella Giardini Botanici Hanburyyn, jonka on perustanut 1800-luvun loppupuolella varakas liikemies, innokas puutarhuri ja filantrooppi Sir Thomas Hanbury. Puutarhan alueet on jaettu teemoittain kasvien alkuperämaan mukaan. Kaikkiaan puutarhassa on yli 6.000 lajia ja lajiketta.

Giardini Botanici Hanbury

Majoitus ja yhteinen illallinen Ligurian Rivieralla, San Remon kaupungissa Välimeren rannalla, Grand Hotel des Anglais**** (1 yö).

3. päivä, tiistai 16.4.

San Remo – Stresa, Maggiore-järvi

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen kohteena on viehättävä mutta harvojen tuntema Villa Pergola ja sen parhaillaan kukkiva erityisen laaja wisteria-kokoelma sekä sitrushedelmätarha, jossa on paljon mielenkiintoisia lajikkeita. Villa Pergolan puutarhan on perustanut 1870-luvulla kenraali Montagu McMurdo hedelmäpuulehtoon, jossa lähiseudun kotieläimet laidunsivat. Nykyään se on harvinainen esimerkki anglo-välimerellisestä puutarhasta, joka on säilynyt koko ajan samalla paikalla ja alkuperäisessä koossaan. Se on myös yksi harvoista englantilaistyylisistä puutarhoista Italiassa, ja kuuluu Grandi Giardini Italiani -listalle.

Villa Pergola

Pidämme puolen päivän aikaan omakustanteisen lounastauon Alassion kaupungissa.

Illaksi ajamme Stresaan Maggiore-järven rannalle, jossa hotellimme sijaitsee järven rannalla aivan keskustassa. Yöpyminen Milan Speranza Au Lac**** (2 yötä). Yhteinen illallinen hotellin ravintolassa.

4. päivä, keskiviikko 17.4.

Maggiore-järvi

Aamulla lähdemme yksityisveneellä järven lahden toisella puolella länsirannalla sijaitsevaan Verbaniaan ja kuuluisaan Villa Tarantoon, joka on tunnettu harvinaisista ja mielenkiintoisista lajeistaan ja lajikkeistaan. Puutarha sai alkunsa, kun skotlantilainen kapteeni Neil McEacharn päätti ostaa eri puolilta maailmaa tuomiaan kasveja varten La Crocettan nimellä tunnetun alueen, joka muistutti häntä synnyinmaastaan. Puutarha valmistui vuonna 1940 ja se koostuu useista erilaisista alueista, jotka pyrkivät tarjoamaan optimaaliset olosuhteet aroillekin kasveille. Lisäksi McEarharn rakennutti vesiputouksia sekä lumme- ja lootuslammikot. Puutarhassa kerrotaan olevan noin 1.000 erilaista harvinaista kasvia ja 20.000 kasvilajia ja -lajiketta. Tutustumme puutarhaan kukin omaan tahtiin.

Villa Taranto, kuva: Wikimedia Commons, Dolly.

Jatkamme veneellä edelleen Isola Bellan saarelle, joka alkujaan oli vain kallioluoto keskellä järveä. 1630-luvulla Borromeon suku rakennutti luodolle komean palatsihuvilan sekä kymmenen terassin muodostaman barokkityylisen puutarhan, jossa valkoiset riikinkukot edelleen käyskentelevät. Tutustumme ensin opastetulla kierroksella Palazzo Borromeon huvilaan ja sitten kukin omaan tahtiin sen puutarhaan, jonka tasanteilta on hieno näköala järvelle ja sitä ympäröiville vuorille. Nautimme saarella myös yhteisen lounaan. Ilta on vapaa omalle ohjelmalle Stresassa.

Isola Bella barokkipuutarha

5. päivä, torstai 18.4.

Stresa – Lugano – Como-järvi

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen suuntaamme bussillamme kohti Sveitsiä ja Luganon kaupunkia. Siellä nousemme funikulaarilla Monte San Salvatore -vuoren huipulle, josta avautuu upea näköala Alpeille ja niiden lomassa luikertavalle Luganonjärvelle. Nautimme huipulla näköalasta ja yhteisestä lounaasta ravintola Vettassa.

San Salvatore

Lounaan jälkeen jatkamme bussilla pitkin Lugano-järven rantaa. Matkalla pysähdymme kirjailija Antonio Fogazzaron upeassa kesäasunnossa. Villa Fogazzaro Roi on peräisin 1800-luvulta, jolloin se rakennettiin 1500-luvun huvilan raunioille. Viehättävässä terassipuutarhassa on edelleen yli 400 vuotta vanhoja rakenteita. Pääsemme käymään opastetulla kierroksella myös huvilassa, jossa kirjailijan pojanpoika asui 2009 asti ja lahjoitti sen sitten Italian valtiolle kotimuseoksi.

Villa Fogazzaro Roi

Illaksi jatkamme Como-järvelle, jossa majoitumme Mezzegran kylään, Hotel Lario*** (2 yötä).

6. päivä, perjantai 19.4.

Como-järvi

Aamiaisen jälkeen lähdemme Tremezzoon, viehättävään Villa Carlottaan. Sen rakennutti 1600-luvun lopulla rikkaan silkkikauppaa harjoittaneen Clerici-suvun jäsen, Milanon markiisi Giorgio Clerici maaseutukodikseen. 1800-luvun alussa huvila ja puutarha myytiin pankkiiri ja poliitikko Giovanni Battista Sommarivalle, joka uudisti huvilan 1800-luvun alun maun mukaiseksi ja keräsi sinne taidetta. Vuosisadan puolivälissä Preussin prinsessa Marianna osti huvilan ja antoi sen häälahjaksi tyttärelleen Charlottelle, joka meni naimisiin Saxe-Meiningenin herttuan kanssa. Herttua oli intohimoinen harrastajapuutarhuri ja kehitti puutarhan sen nykyiseen muotoonsa. Tutustumme huvilan puutarhaan oppaan johdolla ja taidekokoelmaan kukin omaan tahtiin.

Villa Carlotta

Puolilta päivin teemme noin tunnin risteilyn Como-järvellä ja katselemme järveltä käsin rantojen kuuluisia huviloita sekä ihailemme rantojen jylhiä maisemia.

Risteily Como-järvellä

Iltapäivällä rantaudumme Bellagion pikkukaupunkiin niemen kärjessä järven keskellä, jossa on mahdollisuus käydä omakustanteisesti Villa Melzin kuuluisassa maisemapuutarhassa tai tutustua rinteeseen rakennetun kaupungin kujiin ja pikku puoteihin.

Bellagio

Yhteinen läksiäisillallinen hotellissa, kolmen ruokalajin menu viineineen.

7. päivä, lauantai 20.4.

Como-järvi – Milano – Helsinki

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen kohteena on upea Villa del Balbianello, jonka puutarha on malliesimerkki lainatun maiseman merkityksestä. Huvilan rakennutti 1700-luvulla kardinaali Angelo Maria Durini 1200-luvun fransiskaaniluostarin paikalle, josta on edelleen jäljellä kaksi tornia. Juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa amerikkalainen liikemies Butler Ames näki huvilan ja sinnikkyydellään sai lopulta ostettua sen Viscontin suvulta. Ames kunnostutti huvilan ja sen puutarhan. Hänen perikuntansa myi huvilan vuonna 1974 tutkimusmatkailija ja vuorikiipeilijä Guido Monzinolle, joka jätti huvilan ulkopuolelta silloiseen asuunsa, mutta muutti sisustuksen kokonaan mieleisekseen. Poliitikkojen salamurhien ja terrorismin kiihdyttyä Euroopassa 70-luvun lopulla kreivi Monzino alkoi huolestua turvallisuudestaan ja rakennutti huvilaan salakäytävien verkoston. Nykyisin Villa del Balbianello kuuluu Italian kulttuurisäätiölle, ja sitä on käytetty kuvauspaikkana myös useassa elokuvassa, mm. James Bond/Casino Royale ja Tähtien sota/Episodi 2. Tutustumme puutarhaan omatoimisesti ja huvilaan sekä sen näyttelyyn Guido Monzinin elämästä opastetulla kierroksella.

Villa del Balbianello

Ennen lentokentälle ajoa pysähdymme Comon kaupungissa, jossa nautimme yhteisen lounaan ja käymme valikoimaltaan laajassa puutarhamyymälässä. Kuljetus Milanoon, josta Finnairin lento AY1756 Helsinkiin klo 19.05.


Huom! Puutarhat ovat laajoja ja sijaitsevat usein rinteissä, joten matka ei sovi liikuntaesteisille.

Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Matkan hinta on Kotipuutarhan kestotilaajille* 2.570 euroa, muille 2.675 euroa. *Normaalihintaisen kestotilauksen tulee olla voimassa, kun loppulasku maksetaan. Ilmoita matkaa varatessa tilaajanumerosi (lehden takakannessa osoitetietojen päällä). Alennus koskee vain Kotipuutarha-lehden kestotilaajia ja heidän kanssaan samassa osoitteessa asuvia perheenjäseniä.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

 • Finnairin suorat lennot Helsinki–Nizza ja Milano–Helsinki, sis. matkalaukut ruumaan, max 23 kg/hlö.
 • Lentoverot ja kesäkuussa 2023 tunnetut turistiverot.
 • 6 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone aamiaisineen.
 • Puolihoito: 6 aamiaista, 4 lounasta, 4 illallista, sis. lasillinen viiniä, vettä, kahvin.
 • Ohjelman mukaiset sisäänpääsymaksut vierailukohteisiin ja opastukset.
 • Ohjelman mukaiset tilausajokuljetukset, venekuljetukset ja funikulaari.
 • Lehden edustaja mukana koko matkan ajan, suomalainen opas kohdemaassa.
 • Paikalliset turistiverot.

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hintaan ei lisätä toimitus- tai palvelumaksuja. Hinnat sisältävät verot.

Lisämaksusta:

 • Yhden hengen huone 330 e/hlö.
 • Paikkavaraukset lennoille meno- ja paluumatkoilla.
 • Muut palvelut. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarausten ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 e muutoskuluja ja lisäksi palveluntarjoajan perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Hinnat perustuvat 30.6. voimassa olleisiin valuutta- ja verotietoihin. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. 09 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Ennakkomaksu 400 e/hlö, loppumaksu 8 viikkoa ennen matkan alkua.

Peruutusehdot

Ennakkomaksun jälkeen täysin kuluton peruutus ei ole mahdollista.

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 EUR/henkilö.
 • 89 vrk – 61 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 60 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot löytyvät täältä. Nämä varaaja saa myös varauslaskutuksen yhteydessä kirjallisena.

Suosittelemme, että kaikilla matkan varaajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 20.

Sivun pääkuvassa Bellagio Como-järvellä. Kuva Concrete&Fells.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt