Puutarhamatka Irlantiin 13.–18.5.2024

Lähde kanssamme vihreän saaren lumoaviin puutarhoihin. Näemme matkan aikana niin historiallisia linnapuutarhoja kuin intohimoisten harrastajien yksityispuutarhoja. Matkan aluksi käymme länsirannikon jylhissä maisemissa ja sen jälkeen asetumme Dubliniin, josta teemme retkiä kaupungin ulkopuolelle.


Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!


1. päivä, maanantai 13.5.

Helsinki – Dublin – Limerick

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan lähtöaulassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Nautimme yhdessä aamiaisen ennen koneeseen menoa. Finnairin lento Dubliniin klo 8.05-9.30, jossa suomalainen paikallisoppaamme Suleima Rintala on vastassa.

Reilun hehtaarin kokoinen yksityispuutarha

Lentokentältä lähdemme ajamaan länteen, ja noin puolen tunnin kuluttua pysähdymme viehättävässä, 15 vuotta sitten perustetussa yksityispuutarhassa, joka jakautuu useaan eri teeman mukaiseen huoneeseen. Reilun hehtaarin kokoisella alueella on mm. välimerellinen puutarha, niittypuutarha, hedelmätarha, varjotarha ja mietiskelypuutarha. Rakenteissa ja pinnoissa on käytetty paljon kierrätettyjä materiaaleja, ja siksi puutarha vaikuttaa ikäistään vanhemmalta. Nautimme puutarhassa myös kahvia, teetä ja kotitekoisia scones-leivonnaisia.

Yksityinen metsäpuutarha

Iltapäivällä saavumme länsirannikolle ja toiseen kohteeseemme, yksityiseen metsäpuutarhaan, joka on valittu yhdeksi Irlannin kauneimmista. Atlantilta puhaltavien tuulien keskellä, karuissa olosuhteissa ja hyvin ohueeseen kasvualustaan omistaja on onnistunut luomaan tunnelmallisen puutarhan, jonka kruunu on pyöreä historiallinen kivisilta. Istutukset ovat muodostuneet talon ympärillä oleville luonnonkivipenkereille, puron varteen ja pähkinäpensaiden varjostamille metsäpoluille. Kasvilajistoon kuuluu laajan, enimmäkseen ruukuissa kasvavan kuunliljakokoelman lisäksi mm. vuokkoja, esikkoja, irlantilaisia narsisseja sekä luonnon orkideoja.

Moherin kalliot, Kuva: Wikimedia Commons, Sangianense

Illansuussa poikkeamme vielä ihastelemassa merimaisemaa kuuluisilla Moherin kallioilla, joiden jälkeen maailman aikoinaan uskottiin loppuvan. Kalliojyrkänteet ovat kahdeksan kilometrin pituiset ja pudotusta mereen on 210 metriä. Hyvällä säällä kallioilta näkee Aranin saarelle saakka.

Majoitus Limerickissä, Castletroy Park hotel****. Yhteinen illallinen hotellissa.

2. päivä, tiistai 14.5.

Limerick – Dublin

Monipuolinen vesipuutarha

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen lähdemme tutustumaan lähellä Limerickiä sijaitsevaan monipuoliseen vesipuutarhaan. Kahden suuren, lummelammen lisäksi 2000 neliömetrin puutarhassa on useita muitakin teemoja kivikkopuutarhasta harvinaisten australialaisten kasvien kokoelmaan. Tältä puutarhalta ei kannata odottaa nurmikkoa ja tavanomaisia perennapenkkejä, vaan yllätyksiä ja erikoisuuksia, joita isäntämme meille innostuneena esittelee.

Yksityinen rinnepuutarha

Ennen paluuta itärannikolle käymme yksityisessä rinnepuutarhassa, jonka nykyisen omistajan isä on perustanut lähes sata vuotta sitten. Vanhat puut luovat suojaisan ympäristön uudemmille, aroille lajeille, joita intohimoisesti kasveja harrastava omistajapariskunta on kerännyt. Erikoisten puiden lisäksi puutarhassa kasvaa mm. sinivaleunikkoja, erilaisia magnolioita, alppiruusuja, atsaleoja ja puusaniaisia, joiden taidokkaista yhdistelmistä syntyy seesteinen ja rauhoittava ilmapiiri, lähes paratiisinomainen tunnelma. Puutarhaa ei turhaan sanota länsirannikon kätketyksi helmeksi, jonka vain harva tuntee.

Iltapäivän puolella nautimme yhteisen lounaan Irlannin kauneimpiin kyliin kuuluvassa Adaressa.

Heywoodin puutarha

Myöhemmin iltapäivällä poikkeamme vielä Heywoodin puutarhassa, joka on tunnetun arts and crafts -arkkitehti Edwin Lutyensin tunnetuin työ Irlannissa. Uskotaan, että sen istutukset on tehnyt itse cottage-puutarhan äiti Gertrude Jekyll. Itse kartano on palanut jo 1950-luvulla, mutta puutarha on säilynyt, ja sieltä avautuu romanttinen näköala ympäröivälle maaseudulle. Yksi puutarhan tärkeimmistä osista on syvännepuutarha, jonka keskellä on pyöreä allas ja suihkulähde.

Dublinissa majoitumme hyvälle paikalle kaupungin keskustaan lähelle Grafton Streetin kävelykatua, Iveagh Garden Hotel**** (4 yötä).

3. päivä, keskiviikko 15.5.

Dublinin eteläpuoli

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti etelää tutustumaan kolmeen erilaiseen puutarhaan Dublinin lähellä.

Veteraanipuutarha

Ensimmäiseksi vierailemme Dundrumin pikkukaupungissa, jonne ensimmäisen maailmansodan jälkeen rakennettiin paljon taloja sodasta palaaville veteraaneille ja merimiehille. Taloihin kuului laaja puutarha, josta saatiin tuoretta syötävää pöytään. Kohteemme on tyypillinen veteraanipuutarha, jossa tosin nykyään pääpaino on koristepuutarhassa hyötyviljelyn sijasta. Kooltaan puutarha on noin 1300 neliömetriä ja sen näyttävimpiä elementtejä ovat runsaat perennapenkit, jotka ympäröivät keskusnurmikkoa.

Mount Usher

Jatkamme matkaa jo 1860-luvulla perustettuun Mount Usheriin, joka on yksi Irlannin tärkeimmistä puutarhoista ja erinomainen erinomainen erimerkki nk. Robinson-puutarhasta, jossa luonto ja sen eläimet ovat etusijalla. Teemme yhdessä kävelykierroksen metsäpuutarhassa ja arboretumissa, joka kattaa osan 22 hehtaarin puutarhasta. Tutkimme myös laajat perennaistutukset lähempänä puutarhan sisääntuloa. Yhteinen keittolounas Avoca-puutarhakahvilassa ja aikaa ostoksiin muuripuutarhan taimimyymälässä, jossa on hyvä valikoima taimia ja puutarhatarvikkeita.

Patthana-puutarha

Lounaan jälkeen käymme taiteilija TJ Maherin palkitussa Patthana-puutarhassa, jonka rakentaminen on aloitettu 25 vuotta sitten. Noin 3000 neliömetrin puutarhaan kuuluu nupukivetty sisäpiha ruukkupuutarhoineen, pääpiha lampineen ja perennapenkkeineen sekä uusin alue, monilajinen ja kukkiva valtava kumpu, ”Torc”, joka valmistui pandemian aikana. Kasviryhmien väritys on valittu mestarillisesti varmalla silmällä, ja muhkeissa perennapenkeissä hehkuvat ennen kaikkea vahvat jalokivien sävyt. Patthana on esitelty myös suurimmissa englantilaisissa puutarhalehdissä ja Gardener’s World puutarhaohjelmassa. Instagramissa puutarhalla on lähes 50.000 seuraajaa.

Palaamme ennen iltaa hotelliimme Dubliniin, ilta vapaa omalle ohjelmalle.

4. päivä, torstai 16.5.

Dublinin pohjoispuoli

Antoinetten ja Daven yksityispuutarha

Aamiaisen jälkeen ajamme bussillamme rannikolle Dublinista pohjoiseen, jossa on päivän ensimmäinen kohteemme, Antoinetten ja Daven yksityispuutarha. Lähes 3000 neliömetrin kotipuutarhaa on uudistettu paljon 10 viime vuoden aikana, ja tuloksena on vehreä ja kukkaisa keidas, jolle puut ja koristepensaat muodostavat vahvat raamit. Loiva etelärinne antaa parhaan mahdollisen kasvupaikan aroillekin erikoisuuksille. Pariskunta on erittäin kiinnostunut kasveista ja moni puutarhan perennoista, puista ja pensaista on saanut alkunsa heidän itse tekemistään siemenkylvöistä tai pistokaslisäyksistä.

Ardgillanin linna, Kuva: Wikimedia Commons, Jonjo Baker.

Puolilta päivin siirrymme Ardgillanin linnaan tutustumaan sen laajaan muuripuutarhaan, jossa 1800-luvulta lähtien on kasvatettu keittiöpuutarhan satoa silmää viehättävään, koristeelliseen potager-tyyliin. Hedelmätarhassa puolestaan on kokoelma vanhoja irlantilaisia omenalajikkeita, jotka on kasvatettu eri muotoihin säleikköön. Muuripuutarhan ohella linnaan kuuluu mm. yrttitarha, irlantilaisista kasveista koottu cottage-puutarha ja neljän vuodenajan puutarha, joka tarjoaa nähtävää ympäri vuoden. Tutustumme lisäksi pieneen puutarhamuseoon, jossa on kokoelma vanhoja puutarhatyökaluja ja -tarvikkeita. Pääsemme käymään myös linnassa sisällä ja nautimme sen kahvilassa yhteisen lounaan.

Iltapäivällä palaamme Dubliniin, jossa loppupäivä on vapaa omalle ohjelmalle.

5. päivä, perjantai 17.5.

Wicklow’n maakunta

Jimi Blaken Hunting Brooks -puutarha

Wicklow’n on kuuluisa puutarhoistaan, ja perjantaina näemme niistä kolme erityisen kuuluisaa. Aamiaisen jälkeen ajamme ensimmäiseksi puutarhurin ja Irlannin tunnetuimman kasvipersoonan, Jimi Blaken Hunting Brooks -puutarhaan Wicklow-vuoren alarinteillä.  Vuosituhannen alussa hän sai sukutilansa maista kahdeksan hehtaarin määräalan ja aloitti rakennusprojektin, joka johti  maailmankuulun puutarhan syntyyn. Jimi Blaken puutarhatyylille luonteenomaisia ovat eksoottiset kasvit ja värien ilotulitus. Talon ympärille istutetun vanhimman osan jälkeen puutarha on vähitellen laajentunut ja vallannut vuosien mittaan tontista uusia alueita. Kauempana talosta on metsäpuutarha, jonka kukoistus on huipussaan keväällä. Kuljemme sen läpi noin 10 minuutin matkan, kun siirrymme seuraavaan kohteeseemme alempana rinteessä.

June Blaken puutarha

Jimin sisaren, June Blaken puutarha on perustettu viktoriaanisen tilanhoitajan rakennuksen ympärille. Tähän agraari-antiikkiseen ympäristöön hän on rakentanut reilun hehtaarin kokoisen puutarhan, jossa harvinaisella tavalla yhdistyvät omaperäinen suunnittelu ja nykyaikaiset puutarhatrendit. Yhdistelmät ovat oivaltavia ja väriparit varmalla silmällä valittuja. Puutarhan mielenkiintoa lisää edelleen sen sijoittuminen useaan tasoon ja selkeisiin istutusaltaisiin. Tämä kasvikeräilijän paratiisi tarjoaa itsestään aina uusia puolia ja lumoaa vierailijan ainutlaatuisella tulkinnallaan 2000-luvun puutarhasta. Useimpia istutusten kasveja on myös myynnissä June Blaken pienessä taimistossa.

Powerscourtin maisemapuutarha, Kuva: Wikimedia Commons, Andrew H.

Tämän jälkeen siirrymme Powerscourtin laajaan maisemapuutarhaan. Itse rakennus on peräisin alkujaan 1200-luvulta, mutta 47 hehtaarin puistopuutarhan rakentaminen on aloitettu 1800-luvun puolivälissä, kun Powerscourtin 7. varakreivi peri tilukset. Kartanon alueelta löytyy mm. italialainen puutarha, amerikkalainen puutarha, japanilainen puutarha, yrttitarha ja liikuttava suvun eläinten hautausmaa. Näiden veistokset ja rautakoristeet on tuotu paikalle varakreivin matkoilta eri puolille Eurooppaa. Kartanon alueella on irlantilaisia tuotteita myyvä design-keskus ja Avoca-kahvila, jossa voi nauttia lounasta tai iltapäiväkahvit.

Palaamme Dubliniin illansuussa. Myöhemmin illalla vietämme yhteisen kelttiläisen illan, jonka ohjelmassa on hyvää ruokaa sekä perinteistä irlantilaista irlantilaista musiikkia ja tanssia. Illan aikana esiintyy maailmankuulu Celtic Rhytm -tanssiryhmä ja orkesteri, ja bändi esittää irlantilaisia balladeja. Ilta loppuu noin 22.30, jonka jälkeen paluu hotelliin.

6. päivä, lauantai 18.5.

Dublinin koillisosa

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen ehdimme ennen kotiin lähtöä vierailla vielä kahdessa puutarhassa.

Nualan ja Conallin yksityispuutarha

Nualan ja Conallin yksityispuutarha sijaitsee kukkulan rinteellä lähellä merenrantaa. Paikka oli karua rantakalliota, kun puutarhan rakentaminen 20 vuotta sitten alkoi, mutta vähitellen siitä muodostui mitä viehättävin perenna- ja veistospuutarha, jossa kuvanveistäjä-isäntämme taideteokset pääsevät oikeuksiinsa. Puutarha houkuttelee monimuotoisuudellaan myös luonnoneläimiä, minkä ansiosta se on otettu osaksi UNESCOn suojelemaan Dublininlahden biosfäärialuetta. Lisäksi puutarha on saanut paljon huomiota mediassa. Siitä on tehty lehtijuttuja ja tv-ohjelmia, ja sillä on Instagramissa 80.000 seuraajaa. 

Malahiden linna, Kuva: Wikimedia Commons, DiKey.

Puolilta päivin siirrymme Malahiden linnaan, jossa tutustumme paikan muuripuutarhaan, laajaan puistoarboretumiin ja perhostaloon. Lisäksi ehdimme tehdä viimeiset ostokset linnan Avoca-myymälässä ja käydä lounaalla sen kahviossa. Malahiden linna on rakennettu jo keskiajalla, ja sen muuripen ympäröimä keittiötarha on aikoinaan tuottanut satoa linnanväen tarpeisiin. Linnan omistajasuvun viimeinen lordi Talbot oli kuitenkin intohimoinen kasviharrastaja, joka uudisti muuripuutarhan nykyiseen asuunsa.

Kuljetus lentokentälle noin klo 15.30. Lento Dublin-Helsinki klo 18.00-23.05.


Huom! Puutarhat ovat laajoja ja sijaitsevat usein rinteessä, joten matka ei sovi liikuntaesteisille.

Matka toteutuu, jos ryhmään ilmoittautuu vähintään 20 henkilöä. Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Matkan hinta Kotipuutarhan kestotilaajille* 2.270 euroa ja muille 2.360 euroa. *Normaalihintaisen kestotilauksen tulee olla voimassa, kun loppulasku maksetaan. Ilmoita matkaa varatessa tilaajanumerosi (lehden takakannessa osoitetietojen päällä). Alennus koskee vain Kotipuutarha-lehden kestotilaajia ja heidän kanssaan samassa osoitteessa asuvia perheenjäseniä.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. 09 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

 • suora lento Helsinki-Dublin-Helsinki lentoveroineen ja matkatavaramaksuineen
 • majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen
 • ohjelman mukaiset kuljetukset ja vierailukohteet
 • Kotipuutarha-lehden asiantuntija mukana koko matkan ajan
 • suomalainen matkanjohtaja/paikallisopas kohteessa
 • ateriat: 3 x lounas ja 2 x illallinen, ruokajuomana vesi
 • palvelu- ja toimistomaksut

Lisämaksusta:

 • yhden hengen huone 440 euroa
 • ennakkoon varatut istumapaikat lennolla
 • muut ruokajuomat paitsi hanavesi
 • muut mahdolliset palvelut

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hintaan ei lisätä toimitus- tai palvelumaksuja. Hinnat sisältävät verot.

Maksuehdot

Ennakkomaksu 400 e/hlö. Loppumaksu 8 viikkoa ennen matkaa.

Hinnat perustuvat 19.7.2023 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Pidätämme oikeuden mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Peruutusehdot

Ennakkomaksun jälkeen täysin kuluton peruutus ei ole mahdollista.

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 e/henkilö.
 • 89 vrk – 55 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 54 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta. 

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot löydät täältä, jotka varaaja saa myös varauslaskutuksen yhteydessä kirjallisena.

Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Sivun pääkuva: Wikimedia Commons, Gtapp.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt