Puutarhamatka Reinin laaksoon 10.–15.6.2024

Matkalla seurailemme Rein-jokea ja tutustumme erilaisiin yksityisiin ja julkisiin puutarhoihin Alsacen viinialueella Saksassa, Ranskassa ja Pohjois-Sveitsissä. Nautimme myös alkukesän vehreydestä ja runsaasta kukinnasta, jonka pääsemme näkemään parhaimmillaan.

1. päivä, maanantai 10.6.

Helsinki – Frankfurt – Heidelberg

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan ennen turvatarkastusta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Finnairin lento klo 7.40–9.20 Frankfurtiin, jossa suomalainen oppaamme Outi Zumbühl on meitä kentällä vastassa.

Satakielen perennapuutarha

Noin puolen tunnin ajon jälkeen vierailemme yksityisessä Satakielen perennapuutarhassa. Sen 1,8 hehtaarin alueelle on luotu upeat istutukset kasveilla, jotka eivät kaipaa kastelua ja kestävät hyvin kuivuutta. Omistajat kertovat meille, kuinka kasvit saadaan kestämään hyvinkin karuissa olosuhteissa ja silti kukkimaan runsaasti. Näitä kasvilajeja on myynnissä myös paikan pienessä taimistossa. Lisäksi puutarhaan kuuluu pieni hyötytarha ja hedelmätarha sekä erilaisia rotukanoja, jotka huolehtivat puutarhan kotiloista. Opastetun kierroksen jälkeen nautimme kevyen lounaan paikan viihtyisässä puutarhakahvilassa.

Hermannshof, kuva: Wikimedia Commons, Immanuel Giel

Iltapäivällä jatkamme matkaa Hermannshofiin, joka on yksi Saksan kuuluisimmista puutarhoista. 200 vuotta vanhan kartanon alueella tutkitaan tieteellisesti ja kokeellisesti eri kasvilajien käyttöä nykyaikaisessa puutarhasuunnittelussa. Alueen yli 2500 perennalajista ja lajikkeesta on muodostettu niiden yksilöllisten vaatimusten mukaisia kasviyhteisöjä, ja tutkimuksissa havainnoidaan sekä niiden menestymistä erilaisissa olosuhteissa että esteettistä vaikutelmaa ja hoidon tarvetta. Hermannshofiin kuuluu myös teemaltaan erilaisia puutarhoja, joista uusimmat ovat pensaspionipuutarha ja preeriapuutarha, jossa korkeiden preeria- ja heinäkasvien lomassa kulkeville poluille pääsemme myös kävelemään.

Illansuussa saavumme Heidelbergiin, jossa teemme pienen kävelyn historiallisessa vanhassakaupungissa ja nautimme yhteisen illallisen. Majoitus vanhankaupungin sydämessä keskiaikaisessa rakennuksessa, Hotel Zum Ritter St. George*** (1 yö).

2. päivä, tiistai 11.6.

Heidelberg – Baden Baden – Strasbourg

Ruususeuran puutarha

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen lähdemme kohti klassista kylpyläkaupunkia ja UNESCOn maailmanperintökohdetta, Baden Badenia. Siellä Fremersberg-vuoren rinteillä sijaitsee upea Ruususeuran puutarha, joka on saanut maailman ruususeurojen liitolta (World Federation of Rose Societys) ”Award of Garden Excellence” -palkinnon. Puutarhassa järjestetään myös vuosittain ruusunjalostajille yksi Euroopan tärkeimmistä alan kilpailuista, jossa valitaan vuoden paras uusi ruusulajike. Ruusutarhassa on myös erityinen alue kuuluisille englantilaisille David Austin -ruusuille. Baden Badenin ruusutarha on tyyliltään hyvin romanttinen köynnösten koristamine pergoloineen ja kaarineen, ja vierailumme aikaan ruusujen kukinnan pitäisi olla parhaimmillaan.

Maalaistalon yksityispuutarha

Puolilta päivin siirrymme Ranskan puolelle, Alsacen alueelle, jossa vierailemme satoja vuosia vanhan maalaistalon yksityispuutarhassa. Sen 1700 neliömetrin alueelle on puutarhasuunnittelijan koulutuksen saanut omistaja suunnitellut puutarhan kokonaan uudelleen vanhaa kunnioittaen, mutta ilmastonmuutoksen tuomat haasteet huomioiden. Puutarhassa on käytetty paljon kierrätettyjä materiaaleja, ja paikalla on myös veistoksia nykytaiteilijoilta. Nautimme puutarhassa kevyen salaattilounaan ja juomme kahvit.

Japanilais- ja englantilaisvaikutteinen yksityispuutarha

Myöhemmin iltapäivällä vierailemme vielä japanilais- ja englantilaisvaikutteisessa yksityispuutarhassa, jossa kasvilajisto on monipuolinen ja mielenkiintoinen. Kuuportin takana sijaitsevassa zen-puutarhassa on käytetty taitavasti lehtiperennoja luomaan rauhoittavaa tunnelmaa yhdessä koi-karppilammikon kanssa. Vähän edempänä puutarhassa on myös laaja kuunliljakokoelma. Puutarhan englantilaistyylisellä puolella kukkivat pionit, ruusut ja heidet. Omistajat kertovat hankkivansa paljon harvinaisia puita ja perennoja erikoistaimistoilta, ja joukossa on lajeja, joita ei useinkaan näe muualla.

Illaksi saavumme Strasbourgiin, jonka maalauksellisessa vanhassakaupungissa on säilynyt paljon ristikkotaloja keskiajalta ja renessanssin ajalta. Historiallinen keskusta Grand Île kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Aiemmin ilmoitetun hotellin tilalle on vaihtunut samantasoinen, erinomaisella paikalla lähellä ”Petite Francea” ja ostoskatuja sijaitseva Hotel Boma*** (2 yötä). Ilta vapaa.

3. päivä, keskiviikko 12.6.

Strasbourg – Colmar – Strasbourg

Taiteilijapariskunnan laaja puutarha

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan kahteen erilaiseen puutarhaan Strasbourgin ympäristössä. Aamun ensimmäinen vierailukohde on taiteilijapariskunnan laaja puutarha, jonka he hoitavat kokonaan kahdestaan ja ilman kemiallisia torjunta-aineita. Erilaisia perennoja puutarhassa on yli 600 lajia ja lajiketta, jotka on istutettu pehmeästi aaltoileviin, pyöreämuotoisiin istutusalueisiin. Perennojen lisäksi puutarhassa on paljon pensasruusuja ja harvinaisia puita ja pensaita. Lisäksi puutarhassa virtaa puro, jonka laidalle on istutettu kosteikkokasveja.

Yksityinen rinnepuutarha

Seuraavaksi ajamme yksityiseen rinnepuutarhaan, jossa huomiota on kiinnitetty erityisesti valon ja varjon leikittelyyn. Vesiputoukset ja lammet elävöittävät puiden siimeksessä kulkevaa polkua ja osa havupuista on leikattu japanilaisittain niwaki-tekniikalla. Puutarhassa on vain vähän suoraa auringonpaistetta, sillä japaninvaahterat ja kirsikkapuut siivilöivät valon. Niiden alla viihtyvät monet varjokasvit, joiden lehtien muotoihin ja väritykseen täällä on kiinnitetty erityistä huomiota. Erilaisten lintujen laulua on helppo kuulla tässä puutarhassa, sillä se kuuluu lintujen suojelualueiden yhteisöön, ja puutarhan monimuotoisuus on omistajille tärkeää.

Iltapäivän puolella ajamme viehättävälle viinitilalle, jossa nautimme lounasta ja tutustumme viinitarhaan sekä maistelemme tilan viinejä.

Viinitilalta jatkamme Colmarin viinikaupunkiin, jossa teemme oppaan johdolla kaupunkijunakierroksen. Iltapäivällä on myös vapaata aikaa kierrellä Colmarin kujilla ostamassa vaikkapa laventelista tehtyjä hajusteita tai muita paikallisia tuliaisia. Kaupunki tarjoaa paljon nähtävää museoineen, toreineen ja putiikkeineen. Palaamme Strasbourgin hotelliin myöhemmin illalla.

4. päivä, torstai 13.6.

Strasbourg – Mulhouse

Englantilaistyylinen yksityispuutarha

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen suuntaamme englantilaistyyliseen yksityispuutarhaan, jota omistaja on hoitanut rakkaudella jo 30 vuotta ja joka on merkitty Ranskan huomattavien puutarhojen luetteloon. Englantilaisuudesta puutarhassa kertovat laajat, taidolla koostetut perennapenkit ja huomattava kokoelma vanhoja ruusuja. Jokaisessa runsaan puolen hehtaarin kokoisen puutarhan osassa on oma teemansa – ruusutarha, värien puutarha, valon ja varjon puutarha, lampi ja potager-keittiöpuutarha. Kaikkialla puutarhassa voi kuulla pienestä putouksesta virtaavan veden äänen.  

Le Jardin du Temps -puutarha

Seuraavaksi vierailemme kahden hehtaarin kokoisessa Le Jardin du Temps -puutarhassa, joka on Ranskan suurin moderni, luontoa mukaileva puutarha. Sen tavoitteena on tarjota kävijälle mielihyvää ja silmänruokaa joka askeleella. Puutarha avattiin yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja se koostuu 12 erilaisesta osasta. Muun muassa vesipuutarha, potager, pieni labyrintti, hedelmätarha ja erilaiset perenna-alueet löytyvät kolmion muotoisesta puutarhasta monipuolisen puuvartisten, koristeheinien, bambujen, saniaisten, ruusujen ja perennoiden lisäksi.

Iltapäivällä siirrymme korumaisen kauniiseen Mulhousen kaupunkiin, jonne myös majoitumme. Mahdollisuus tutustua kaupungin pittoreskeihin kujiin oppaan kanssa kävellen sekä aikaa nauttia lounasta. Yövymme viihtyisässä perhehotellissa Mulhousen keskustassa, aivan kävelykadun lähellä, Hotel Bristol**** (1 yö). Yhteinen illallinen hotellin ravintolassa, joka on hyvin suosittu niin paikallisten kuin turistien keskuudessa.

5. päivä, perjantai 14.6.

Mulhouse – Baden – Zürich

Vitra Campus -puutarha

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen aloitamme päivän maailmankuulun hollantilaisen suunnittelijan Piet Oudolfin luomassa Vitra Campus -puutarhassa. Puutarha on suunniteltu perennoista ja koristeheinistä koostuvaksi luontevaksi kokonaisuudeksi huonekaluvalmistaja Vitran modernin arkkitehtuurin huomioon ottaen. Oudolf on halunnut luoda 2021 avattuun puutarhaan jatkuvasti muuttuvan mutta huolellisesti harkitun luonnon tiivistymän, joka näyttää hyvältä kauden alusta loppuun ja vielä talvellakin. Puutarha koostuu polkujen verkostosta, jota pitkin vierailija pääsee sukeltamaan suoraan perennojen keskelle. Kaiken keskiössä ovat kasvit ja niiden taitavat yhdistelmät, ja tämä onkin jokaisen kasviharrastajan unelmakohde. 

Casa Verde

Seuraavaksi siirrymme Sveitsiin, ja siellä ensimmäinen kohteemme on viehättävä yksityispuutarha Casa Verde, jolla on pitkä historia saman perheen hallussa. Puutarhan punaisena lankana kulkee kukkien värien, muotojen ja oikean kasvupaikan lisäksi niiden ulkonäkö koko kasvukauden ajan. Nämä on pyritty huomioimaan penkkien suunnittelussa, ja joka istutusalueella on myös oma teemansa. Puutarha on tyyliltään romanttinen kotipuutarha, jossa puutarhakanat ovat tärkeä osa maisemaa. Nautimme puutarhassa kahvit sekä perinteistä Zopfia eli käsintehtyä pullaleipää.

Puolen päivän jälkeen pysähdymme kuumista lähteistään tunnettuun Badenin kaupunkiin, jossa on aikaa omatoimiselle lounaalle.

Yksityinen luontopuutarha

Ennen Zürichiin saapumista pysähdymme puolivillissä yksityisessä luontopuutarhassa, jossa kaikki kasvit on valittu pölyttäjien ja luonnon ehdoilla, ja jossa kaikkein tärkein arvo on monimuotoisuus. Paikan omistaja on ammatiltaan tieteellisten artikkelien kuvittaja, ja häntä kiehtoo ennen kaikkea se monimutkainen kudelma, jonka eläimet ja kasvit puutarhassa muodostavat. Kaikki vaikuttavat toisiinsa ja jokaisella on oma roolinsa kokonaisuudessa. Puutarhassa on käytetty paljon myös luonnonkasveja pölyttäjien ruoaksi ja lahopuuta erilaisten hyönteisten tarpeisiin. Hyönteishotelli peittää täällä talon koko seinän. Luonnonmukaisuudesta huolimatta puutarhaa ei ole jätetty omilleen, vaan sitä hoidetaan säännöllisesti, jotta mikään kasveista ei pääse valta-asemaan ja monimuotoisuus säilyy.

Zürichissä majoitumme moderniin hotelliin kävelymatkan päähän vanhastakaupungista, Hotel Züri by Fassbind****. Yhteinen läksiäisillallinen.

6. päivä, lauantai 15.6.

Zürich – Helsinki

Rick ja Maja von Meissin puutarha.

Aamiainen ja huoneiden luovutus, vapaa aamupäivä Zürichissä. Ennen kotiinlähtöä ehdimme vierailla vielä kaupungin ulkopuolella Rick ja Maja von Meissin puutarhassa. Sinne on noussut 80-luvulta lähtien joka kesä veistosnäyttely, johon kutsutaan tunnettuja nykytaiteilijoitaan esittämään teoksiaan vehreässä puutarhaympäristössä. 6000 neliömetrin puutarhassa on kaksi lampea, puro, hedelmätarha, puita, ruusupensaita, luonnonkasveja sekä taidetta, joka herättää ajatuksia ja tunteita. Maja von Meissilla on oma taidegalleria Winterthurissa ja hänet on palkittu kaupungin kulttuuripalkinnolla.

Matkalla lentokentälle pistäydymme puutarhakeskuksessa ostamassa viimeiset tuliaiset kotimatkalle. Finnairin lento Zürich – Helsinki klo 19.10–22.50.


Huom! Puutarhat ovat laajoja ja sijaitsevat usein rinteessä, joten matka ei sovi liikuntaesteisille.

Matkan hinta Kotipuutarhan kestotilaajille* 2.410 euroa, muille 2.500 euroa. *Normaalihintaisen kestotilauksen tulee olla voimassa, kun loppulasku maksetaan. Ilmoita matkaa varatessa tilaajanumerosi (lehden takakannessa osoitetietojen päällä). Alennus koskee vain Kotipuutarha-lehden kestotilaajia ja heidän kanssaan samassa osoitteessa asuvia perheenjäseniä.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. 09 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

 • suora lento Helsinki–Frankfurt/Zürich–Helsinki lentoveroineen ja matkatavaroineen
 • majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen
 • ohjelman mukaiset kuljetukset ja vierailukohteet
 • Kotipuutarhalehden edustaja mukana koko matkan ajan
 • suomalainen matkanjohtaja/paikallisopas kohteessa
 • ateriat: 3 x lounas ja 3 x illallinen, ruokajuomana hanavesi
 • palvelu- ja toimistomaksut

Lisämaksusta:

 • yhden hengen huone 298 €
 • ennakkoon varatut istumapaikat lennolla
 • muut ruokajuomat, paitsi hanavesi
 • muut mahdolliset palvelut

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hintaan ei lisätä toimitus- tai palvelumaksuja. Hinnat sisältävät verot.

Ennakkomaksu 400 e/hlö. Loppumaksu 8 viikkoa ennen matkaa.

Hinnat perustuvat 18.8.2023 voimassa olleisiin valuutta- ja verotietoihin. Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. poltto-aine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa. Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Peruutusehdot

Ennakkomaksun jälkeen täysin kuluton peruutus ei ole mahdollista.

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 €/henkilö.
 • 89 vrk – 55 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 54 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. 
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot löydät täältä. Nämä varaaja saa myös varauslaskutuksen yhteydessä kirjallisena.

Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Matka toteutuu, jos ryhmään ilmoittautuu vähintään 25 matkustajaa.

Sivun pääkuva: Wikimedia Commons, Xiyang Xing.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt