Puutarhaideoita Tukholmasta 7.–10.6.2024

Lähde viettämään pidennettyä viikonloppua Tukholmaan ja tutustumaan sen ympäryskuntien yksityispuutarhoihin. Olemme perillä kaksi kokonaista päivää, ja kasvituliaiset kulkevat näppärästi koko matkan oman bussimme tavaratilassa.


Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!


1. päivä, perjantai 7.6.

Virttaa – Helsinki – Turku

MATKA ON TÄYNNÄ! Voit halutessasi ilmoittautua jonotuslistalle matkatoimistoon, josta otetaan sinuun yhteyttä, jos joku ilmoittautunut peruuttaa.

Bussimme reitti kulkee Virttaalta Loimaan, Forssan, Karkkilan, Helsingin ja Salon kautta Turkuun Viking Linen terminaaliin, jossa meidän tulee olla 19.30 mennessä. Bussin aikataulu ja tarkat pysähdyspaikat täsmentyvät myöhemmin. Kun maihinnousukortit on jaettu bussissa, siirrymme laivaan ja majoitumme hytteihin. Laiva m/s Viking Grace lähtee kohti Tukholmaa klo 20.55. Lisämaksusta yhteinen illallinen laivan ravintolassa.

2. päivä, lauantai 8.6.

Tukholman pohjoispuoli

Laiva saapuu varhain aamulla Tukholmaan, jossa paikallinen suomenkielinen oppaamme Astrid on meitä vastassa. Poistumme laivasta klo 6.30 ja siirrymme bussiin. Matka jatkuu aamiaiselle, hotelli Scandic Järva Krog.

Aamiaisen jälkeen ensimmäinen kohteemme on noin 1000 neliömetrin kokoinen, aasialaishenkinen yksityispuutarha Sollentunassa. 2000-luvun alussa rakennetussa puutarhassa on muun muassa karppilammikko, kasvihuone ja huvimaja sekä pieni keittiötarha. Täälläkin nurmikko on saanut vähitellen antaa tilaa laajoille perennaistutuksille.

Puutarhatoimittajan luonnonmukainen puutarha

Jatkamme lähellä olevaan 30-luvun villan ympärille rakennettuun yksityiseen kevätpuutarhaan. Sen omistaa biologi, puutarhatoimittaja, -valokuvaaja ja -kirjailija Susanna Rosén, joka on julkaissut kymmeniä kirjoja ja jonka juttuja on nähty paljon esimerkiksi Allt om Trädgård -lehdessä.

Olennainen osa hänen puolivilliä, luonnonmukaista puutarhaansa ovat vanhat omenapuut, joiden alle istutukset keskittyvät. 

Iltapäivän puolella nautimme yhteisen lounaan Sollentunassa.

Cottage-puutarha Upplands Väsbyssä

Iltapäivän kohteemme on Upplands Väsbyssä, yksityinen cottage-puutarha, jota on rakennettu vuodesta 2008 lähtien 50-luvun villapuutarhan paikalle. Hiukan yli 1000 neliön puutarhassa on muun muassa metsäpuutarha, valkoinen puutarha ja välimerellinen puutarha, jossa tunnelman tekevät sitruuna- ja oliivipuu, laakeripuu, persikkapuu sekä köynnökset. Tontilla on myös laaja happaman maan alue, jossa alppiruusut ja muut happaman maan kasvit viihtyvät. Lisäksi puutarhassa on noin 70 erilaista ruusua sekä lavatarha ja kaksi kasvihuonetta.

Majoitumme Tukholman keskustaan Vasaplanille, hotelli C Stockholm**** noin klo 17. Ilta on vapaa omalle ohjelmalle.

3. päivä, sunnuntai 9.6.

Tukholman itä- ja eteläpuoli

Puutarhasuunnittelijan oma puutarha

Hotelliaamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat bussiin ja lähdemme Tukholman itäpuolelle saaristoon. Siellä tutustumme The Moose Garden -rinnepuutarhaan, jonka omistaa Johanna Antonsson, yksi Ruotsin tunnetuimmista puutarhasuunnittelijoista. Instagramissa hänellä on lähes 80.000 seuraajaa. Puutarha sijoittuu kalliolle ja melko jyrkkään rinteeseen, jossa korkeuseroja on käytetty taitavasti hyväksi erilaisilla poluilla, pengerryksillä ja terasseilla. Kasvivalikoima on huomattava ja koostuu erityisesti puolivarjon ja varjon kasveista.

Yksityispuutarha Enskedessä

Jatkamme Enskedeen, yksityiseen villapuutarhaan, johon omistaja on istuttanut mielenkiintoisen kokoelman sekä erikoisia että tavallisempia kasveja. Iso kasvihuone on keskeinen työtila puutarhassa, siellä tehdään ja hoidetaan siemenkylvöjä ja pikkutaimia. Jakotaimia ja puutarhasta kerättyjä siemeniä on toisinaan myös myynnissä kävijöille.

Puolen päivän jälkeen suuntaamme laadukkaista kasveistaan ja puutarhatarvikkeista sekä erikoisista lajikkeistaan tunnettuun Zetas-puutarhamyymälään. Meillä on siellä reilusti aikaa, ja puutarhan kahvilassa ehtii nauttia myös omakustanteisen lounaan tai kahvit.

Yksityinen villapuutarha Segeltorpissa

Iltapäivällä käymme vielä Segeltorpin kaupunginosassa yksityisessä villapuutarhassa, joka on valittu Huddinge-Botkyrkan kauneimmaksi puutarhaksi. Sen rakentaminen on aloitettu vuosituhannen vaihteessa savipellosta. Nyt tuloksena on huolellisesti suunniteltu ja ylläpidetty koristepuutarha, jossa kasvaa yli 200 lajia ja lajiketta, joukossa harvinaisia puuvartisia kasveja. Erityisesti puutarhassa on kiinnitetty huomiota värien ja muotojen harmoniaan.

Ennen laivarantaan menoa syömme yhteisen päivällisen ravintola Blå Portenissa. M/s Viking Glory lähtee kohti Turkua klo 20.

4. päivä, maanantai 10.6.

Turku – Helsinki – Virttaa

Laiva saapuu Turkuun aikaisin aamulla. Lisämaksusta aamiainen klo 6.30 lähtien. Maihin nousemme klo 7.35. Bussi palaa takaisin Helsinkiin ja Virttaalle samaa reittiä kuin lähtiessä.


Muutokset ohjelmassa, majoituksessa ja laivayhteyksissä mahdollisia matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä.

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 650 euroa, muille 695 euroa. *Normaalihintaisen kestotilauksen tulee olla voimassa, kun loppulasku maksetaan. Ilmoita matkaa varatessa tilaajanumerosi (lehden takakannessa osoitetietojen päällä). Alennus koskee vain Kotipuutarha-lehden kestotilaajia ja heidän kanssaan samassa osoitteessa asuvia perheenjäseniä.

Varaukset info@matkaviitala.fi tai puhelimitse 044 040 5140 (arkisin klo 10–16)

Matka laskutetaan kertalaskutuksena, kun ryhmä on koossa. Samalla lähetetään bussiaikataulu. Hintaan lisätään toimistomaksua 5 euroa/lasku.

Matkan suunnittelija on puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset ja laivaliput B4-sisähytissä, 2 hlöä/hytti
  • 1 yö hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • 2 aamiaista, 1 lounas, 1 päivällinen.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet.
  • Lehden edustaja mukana Helsingistä lähtien, suomenkielinen opas Tukholmassa.

Lisämaksusta:

  • Yhden hengen huone sekä yhden hengen hytti laivalla 160 e/hlö (hytissä kerrosvuode) tai 220 e (hytissä alavuoteet).
  • Ikkunallinen hytti 26 e/hlö (2 hlöä/hytti).
  • Laivalla buffet-illallinen ruokajuomineen 38 euroa/suunta.
  • Paluumatkalla aamiainen 16 e.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Matka-Viitala Oy. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin.

Suosittelemme, että kaikilla matkan varaajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 36.

Matkanjärjestäjän peruutusehdot, mikäli matkustaja peruuttaa matkansa (myös sairaustapauksissa):

Vähintään 45 vrk ennen matkan alkua, veloitetaan varauskulut 40 e.
44-21 vrk ennen matkan alkua, veloitus 50 % matkan hinnasta.
20 vrk-96 h ennen matkan alkua, veloitus 85 % matkan hinnasta.
Alle 96 h ennen matkan alkua, veloitetaan koko matkan hinta.

Mukaan passi, henkilöllisyyskortti tai ajokortti. 

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt