Etelä-Englannin klassikot 2.–6.9.2024

Lähde kanssamme Englannin etelärannikon kuuluisiin puutarhoihin, joissa jokaisen puutarhaharrastajan kannattaa käydä ainakin kerran elämässä. Lisäksi ohjelmassa on mausteena mielenkiintoisia ja yllättäviä yksityispuutarhoja.


Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!


1. päivä, maanantai 2.9.

Helsinki – Heathrow – Hastings

MATKA ON TÄYNNÄ! Voit halutessasi ilmoittautua jonotuslistalle matkatoimistoon, josta otetaan sinuun yhteyttä, jos joku ilmoittautunut peruuttaa.

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan varhain aamulla Helsinki-Vantaan lentokentällä, jossa nautimme yhdessä aamiaisen. Lento Lontooseen klo 8.00-9.10. Paikallisoppaamme Paula Hiltunen on meitä perillä vastassa.

Matkan ensimmäinen vierailukohde on Chartwell House, Winston Churchillin koti, jossa hän asui vaimonsa Clementinen kanssa yli 40 vuoden ajan 1922–64 ja jonne hän vetäytyi lepäämään valtakunnanpolitiikan rasitusten keskellä. Valtaosa puutarhasta on Churchillin pariskunnan itse suunnittelemaa, ja terassilta avautuu hieno näköala yli kumpuilevan Kentin maaseudun. Puutarhan alaosassa on lampia, joiden kultakalojen ruokkiminen oli Churchillin mielestä erityisen rentouttavaa. Tutustumme omaan tahtiin sekä taloon että puutarhaan, ja aikaa on myös omakustanteiseen lounaaseen paikan kahvilassa.

Chartwell House, kuva Gaius Cornelius

Iltapäivän puolella kohteemme on Scotney Castle gardens, jossa on yksi Britannian parhaista picturesque-tyylisistä puutarhoista. Se on suunniteltu 1830-luvulla viktoriaanisen maaseutukartanoon keskiaikaisen, vallihaudan ympäröimän linnan raunioiden ympärille. Puutarhaan kuuluu useita erilaisia alueita, kuten louhokseen rakennettu puutarha, metsäpuutarha, kaunis puistoalue, romanttinen rauniopuutarha, jossa muratti, köynnöskuusama, sinisade ja vanhat köynnösruusut kiipeilevät pitkin linnanraunioita, sekä kahdeksankulmainen muuripuutarha, jossa sijaitsevat keittiöpuutarha, hedelmätarha ja leikkokukkapuutarha.

Scotneyn linna

Myöhemmin iltapäivällä majoitumme St Leonardsin viehättävään merenrantakaupunkiin aivan historiallisen Hastingsin kupeessa, The Royal Victoria Hotel*** (2 yötä). Suojeltu rakennus on peräisin 1820-luvulta ja henkii menneen maailman tunnelmaa. Ilta vapaa omalle ohjelmalle.

Hotellimme Royal Victoria sijaitsee rantakadun varrella.

2. päivä, tiistai 3.9.

Hastings – Cranbrook – Northiam – Hastings

Hotelliaamiaisen jälkeen suuntaamme Englannin johtavissa puutarhalehdissä ja monessa televisio-ohjelmassa esiteltyyn palkittuun yksityispuutarhaan, jossa moderni maisemasuunnittelu, luontoa mukailevat istutukset ja 1700-luvun talo muodostavat upean kokonaisuuden. Puutarhan tukirankana toimivat loivaa rinnettä myötäilevät, muodoiltaan aaltoilevat ja corten-teräksellä tuetut pengerrykset, joista avautuu hieno näköala alas laaksoon, lammelle ja luonnonkukkaniitylle. Mallikelpoisessa keittiöpuutarhassa on lisäksi 30 kohopenkkiä.

Moderni ja luontoa mukaileva yksityispuutarha

Puolen päivän aikaan vierailemme legendaarisessa Sissinghurstin puutarhassa, jossa on mahdollisuus myös omakustanteiseen lounastaukoon. Sissinghurstin puutarhan on historiallisen linnantornin kupeeseen perustanut 1930-luvulla runoilija ja puutarhakirjailija Vita Sackville-West yhdessä puolisonsa Harold Nicolsonin kanssa. Puutarha on jaettu useisiin osiin, joista kuuluisin lienee valkoinen puutarha. Uusin osa on huippusuunnittelija Dan Pearsonin muutama vuosi sitten suunnittelema Delos, joka on nimetty Vitan ja Haroldin Välimeren risteilyllään 1935 näkemän saaren mukaan. He rakensivat pian matkan jälkeen Sissinghurstiin saaren luontoa ja tunnelmaa mukailevan puutarhatilan, joka sittemmin rapistui ja menetettiin, mutta nyt on herätetty uudelleen henkiin.

Kivikko- ja sorapuutarha Delos Sissinghurstissa

Iltapäivän päätteeksi käymme puutarhakirjailija Christopher Lloydin kotitalossa ja puutarhassa, Great Dixterissä. Itse talo on peräisin 1400-luvun puolivälistä, mutta kun Lloydin perhe oli ostanut sen 1900-luvun alussa lähes romahtamispisteessä, myöhemmin Arts&Crafts-tyylin tunnetuimpana arkkitehtinä mainetta kerännyt Edwin Lutyens suunnitteli sen korjauksen ja laajennuksen sekä luonnosteli puutarhan. Kun korjaus oli valmistunut 1912, Lloydin perhe muutti taloon ja Christopher syntyi siellä kuusilapsisen perheen nuorimpana ja myös asui talossa kuolemaansa asti 2006. Great Dixter on nykyään jo ikonisessa maineessa, eikä suotta. Se on säilynyt hyvin tyylipuhtaana Arts&Crafts-puutarhana, johon pääpuutarhuri Fergus Garret on myöhemmin tuonut luonnonmukaisia ja ekologista kestävyyttä lisääviä elementtejä.

Great Dixterin talo ja pitkä perennapenkki

Illaksi palaamme hotelliin Hastingsiin, jossa on vapaata omalle ohjelmalle.

3. päivä, keskiviikko 4.9.

Hastings – Haywords Heath – Brighton

Hotelliaamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan rantatietä länteen. Päivän mittaan tutustumme kolmeen hienoon puutarhaan Sussexin kumpuilevissa maisemissa.

High Beeches on erittäin tunnettu 10 hehtaarin metsä- ja vesipuutarha, jossa on mittava kokoelma harvinaisia puuvartisia kasveja. Puutarhan on nykymuodossaan perustanut ennen toista maailmansotaa eversti Giles Loder, jonka isä oli aikoinaan aloittanut tilan arboretumin istutuksen. Tilan päärakennus tuhoutui tulipalossa sodan aikana, mutta eversti Loder muutti naapuriin ja jatkoi puutarhan hoitamista aina kuolemaansa asti 1967. Nykyään High Beechesin puutarha kuuluu Iso-Britannian kulttuuriministeriön English Heritage -organisaation listalle arvokkaana puutarhakohteena, ja sitä pidetään erinomaisena esimerkkinä 1900-luvun metsäpuutarhoista. Kierrämme puutarhassa oppaan johdolla.

Metsä- ja vesipuutarha High Beeches

Nyman’s Garden on tunnettu romanttisista uusgoottilaistyylisistä raunioistaan, joiden ympärille on syntynyt monipuolinen Arts&Crafts -puutarha. Lähimpänä taloa ovat historialliset perennaistutukset ja hieman kauempana ruusutarha, kanervatarha, kivikkotarha ja muut teema-alueet. Kierrämme puutarhassa oppaan johdolla ja kuulemme lisää talon historiasta ja puutarhan synnystä. Puutarhan kahvilassa on mahdollista nauttia omakustanteista lounasta.

Nyman’s Gardenin pitkä perennapenkki ja muotoonleikatut marjakuuset.

Päivän viimeinen kohde on Sussex Prairie Garden, jonka on perustanut puutarhuripariskunta Paul ja Pauline McBride. Paul ja Pauline olivat työskennelleet puutarhureina eräässä preeriapuutarhan isän, hollantilaisen Piet Oudolfin projektissa vuosituhannen vaihteessa. Palattuaan Englantiin 2008 he alkoivat rakentaa omaa preeriapuutarhaa Paulinen vanhemmiltaan perimälle maatilalle. Kasvit on istutettu luonnonmukaisesti kasviryhmiksi, joissa koristeheinillä on merkittävä rooli. Kasvit toimivat samalla emokasveina Paulin ja Paulinen taimistolle, joka sijaitsee puutarhan vieressä.

Sussex Prairie Gardens

Illaksi saavumme Brightoniin, jossa majoitumme hotelliin Jury’s Inn Brighton***+ (1 yö) keskeisellä paikalla rautatieaseman vieressä, noin vartin kävelymatkan päässä merenrannasta. Ilta vapaa omalle ohjelmalle.

Brightonin ranta-aluetta

4. päivä, torstai 5.9.

Brighton – Guilford

Matkamme jatkuu hotelliaamiaisen jälkeen kohti länttä ja luodetta. Ensimmäiseksi aamulla vierailemme vanhojen hiekkakuoppien ympärille syntyneessä nummipuutarhassa, jossa kasvaa noin 300 erilaista kanervalajiketta sekä kääpiöhavuja. Nykymuodossaan puutarha sai alkunsa, kun Britannian yli 1987 pyyhkäissyt hirmumyrsky kaatoi sieltä isot puut ja avasi komean maiseman. Kun puunrungot ja roskat oli siivottu pois, puutarhan luonteen huomattiin muuttuneen täysin. Alueen omistaa klassista musiikkia, taidetta ja kristillisiä arvoja tukeva hyväntekeväisyyssäätiö. Puutarhassa voi ihailla myös erilaisia veistoksia usealta eri taiteilijalta.

Nummipuutarha

West Dean Gardens on yksi Britannian puutarhakulttuurin kruununjalokivistä. Sen alueella on muun muassa restauroitu perinteinen muuripuutarha sekä 13 viktoriaanista, edelleen käytössä olevaa kasvihuonetta. Harold Peton suunnittelema 100 metriä pitkä pergola puolestaan kannattelee lukuisia magnolioita, köynnösruusuja, kärhöjä ja köynnöskuusamia. Ensimmäinen puutarha tälle paikalle on perustettu jo vuonna 1622, ja sitä laajennettiin 1800-luvun alussa, kun puistoalue istutettiin ja keittiöpuutarha siirrettiin nykyiselle paikalleen. Viime vuosien uudistuksia on ollut rapistuneen syvännepuutarhan kunnostus ja uudelleen istutus. Rahoittaakseen toimintaansa West Dean järjestää eripituisia taidekäsityökursseja sekä koulutusta myös kotipuutarhureille. Tutustumme puutarhaan kukin omaan tahtiin. Kahvilassa on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen.

West Deanin pergolakäytävä

Iltapäivän päätteeksi käymme vielä cottage-puutarhatyylin äidin, Gertrude Jekyllin omassa kotipuutarhassa, Munstead Woodissa. National Trust osti paikan hiljattain ja se avataan yleisölle kesällä 2024 restauroinnin jälkeen. Jekyllin ja Britannian kuuluisimman Arts&Crafts-arkkitehdin Ewdwin Lutyensin pitkä yhteistyö alkoi juuri Munstead Woodista, jonka rakennuksen Lutyens suunnitteli 1800-luvun lopussa. Koko kansakunta oppi tuntemaan paikan Jekyllin puutarhaoppaista, joiden kuvissa se usein esiintyi. Nykyisin Munstead Wood on yksi maan ikonisimmista puutarhoista, ja se avattiin säännöllisesti yleisölle myös niiden 50 vuoden aikana, kun se oli yksityisomistuksessa Jekyllin kuoleman jälkeen.

Munstead Woodin puutarhaa. Kuva Wikimedia Commons/Sarah

Illaksi saavumme Guilfordin kaupunkiin, jossa majoitumme The Harbour Hotel Guilfordissa**** (1 yö). Yhteinen illallinen.

5. päivä, perjantai 6.9.

Guilford – Lontoo – Helsinki

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Lontoota. Ennen lentokentälle menoa tutustumme RHS Wisleyn uudistettuun puutarhaan, joka tarjoaa kaikkina vuodenaikoina monipuolisesti nähtävää ja ideoita. Meillä on hyvää aikaa kiertää omaan tahtiin laaja alue ja käydä jossakin sen ravintoloista omakustanteisella lounaalla sekä ostaa tuliaisia puutarhan myymälästä. Lento Helsinkiin klo 18.10-23.00.

RHS Wisleyn kivikkorinne

HUOM! Matkaa ei suositella liikuntaesteisille. Puutarhat ovat laajoja ja sijaitsevat usein rinteessä.

Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Matkan hinta Kotipuutarhan tilaajille* 2.070 euroa, muille 2.145 euroa. *Normaalihintaisen kestotilauksen kotiosoitteeseen tulee olla voimassa, kun loppulasku maksetaan. Ilmoita tilaajanumerosi matkaa varatessa (lehden takakannessa osoitteen päällä).

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Varaukset verkkokaupasta kontiki.fi, sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi tai p. 09 466 300.

Ennakkomaksu 400 e/hlö maksetaan varauksen yhteydessä. Loppumaksu 8 viikkoa ennen matkan alkua.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

 • Suora lento Helsinki–Lontoo lentoveroineen, matkalaukut ruumaan.
 • Majoitus jaetussa 2 hengen huoneessa hotelliaamiaisineen.
 • Ohjelman mukaiset kuljetukset ja sisäänpääsymaksut.
 • Kotipuutarha-lehden edustaja mukana koko matkan ajan.
 • Suomalainen paikallisopas/matkanjohtaja kohteessa.
 • Ateriat: 1 x illallinen, aamiainen Helsinki/Vantaan lentokentällä lähtöaamuna.
 • Palvelu- ja toimistomaksut.

Lisämaksusta:

 • Lisämaksusta yhden hengen huone 350 e.
 • Ennakkoon varatut istumapaikat lennoilla.
 • Ruokajuomat.
 • Muut mahdolliset palvelut. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarausten ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 e kuluja/muutos ja lisäksi palveluntarjoajan perimät kulut.

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hintaan ei lisätä toimitus- tai palvelumaksuja. Hinnat sisältävät verot.

Hinta perustuu 20.10.2023 voimassa olleisiin valuutta- ja verotietoihin. Pidätämme oikeuden mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmanmuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkistukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla matkan varaajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Matka toteutuu, jos lähtijöitä on vähintään 25. Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Peruutusehdot

Ennakkomaksun jälkeen täysin kuluton peruutus ei ole mahdollista.

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 euroa/henkilö.
 • 89 vrk – 55 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 54 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot löytyvät täältä.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt