Korjaa ja säilö satoa

Syyskesällä eletään sadonkorjuun kulta-aikaa. Koko kasvukauden vaalittu hyötytarha antaa parastaan elo-syyskuussa, kun pääsato valmistuu. Tee korjuu oikein ja ota haltuun säilömisen monet konstit, niin saat kaiken sadon hyödyksi.

Korjaa sato oikeaan aikaan

 • Sopiva korjuupäivä on tyyni, kuiva ja aurinkoinen, mutta viileä.
 • Tutustu aina lajikohtaisiin korjuuohjeisiin. Jotkut lajit hyötyvät aikaisesta korjuusta, mutta joidenkin maku ja säilyvyysominaisuudet vain paranevat, kun sadonkorjuuta pitkitetään.
 • Valkosipulin voit nostaa elokuussa, kun alimmat lehdet alkavat kellastua. Myöhäinen korjuu saa kynnet irtoilemaan toisistaan
 • Kelta- ja punasipulit ovat valmiita korjattaviksi, kun varret ovat alkaneet kellastua ja kaatuilla.
 • Punajuurikas muuttuu hieman puisevaksi, jos sen korjuu pitkittyy. Kerää mukulat talteen niiden ollessa mehevimmillään, hyvissä ajoin ennen yöpakkasten saapumista.
 • Porkkanasadon kanssa ei kannata hätiköidä, sillä myöhäinen korjuu parantaa porkkanan makua ja rakennetta. Kun nosto maasta tehdään myöhään, ehtii myös porkkanan kuori vahvistua. Se puolestaan vaikuttaa suotuisasti säilyvyyteen ja varastotautien vastustuskykyyn.
 • Tomaatit jatkavat kypsymistään vielä korjuun jälkeenkin. Jos yöhallat uhkaavat, voit poimia raakileita talteen ja kypsytellä niitä loppuun huoneenlämmössä.
 • Lehtikaalia voit kerätä hyvin myöhään syksyllä. Monien mielestä lehtikaali on parhaimmillaan, kun yöpakkaset ovat miedontaneet sen makua. Myös tyrnin marjat saavat parhaan arominsa ensimmäisistä yöpakkasista.
 • Myös maa-artisokka ja mustajuuri kuuluvat myöhäisimpiin korjattaviin. Ne säilyvät maassa myös talven yli, eli osan sadosta voi korjata vasta keväälläkin.

Monta tapaa säilöä

Kokeile kellarisäilytyksen ja pakastuksen rinnalla myös kuivattamista ja hapattamista. Kuivaaminen on hyvä säilömistapa silloin, kun tilaa on vähän. Erityisen hyvin se sopii monille yrteille sekä sienille. Kuivaa myös marjoja, ohuita vihannesviipaleita sekä ohuita omenarenkaita. Hyvästä kuivurista on suuri apu, mikäli satoa on paljon.

Hapattaminen on ikivanha säilöntätapa, joka on kokenut uuden tulemisen. Se vaatii hieman aikaa ja tarkkuutta, mutta menetelmää pidetään erityisen terveellisenä. Homman juju on maitohappokäymisessä, eikä säilönnässä käytetä lainkaan sokeria.

Tee täsmäsäilöntää

 • Keskity laatuun ja pieniin eriin, jos viljelyalaa on vähän tai säilytystilat pienet. Yhdestäkin herukkapensaasta saat mehumaijallisen mehua tai yhdestä karviaispensaasta 2-3 purkillista herkkuhilloa.
 • Säilö sellaisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, jotka ovat kaupassa kalliita tai joihin syntyy itse kasvatettuna ylivoimainen maku. Tällaisia ovat muun muassa yrtit ja pavut sekä kaikki marjat ja hedelmät. Myös itse kasvatetut perunat, porkkanat, tomaatit ja valkosipulit ovat maultaan ylivoimaisia.

3 x erikoisherkku puutarhasta

Huumaava ketsuppi

Omista tomaateista keitetyssä ketsupissa ovat tallella sadon vahvat, tuoreet maut.  Säväyksen teet pienellä määrällä chiliä.

1 kg kypsiä punaisia tomaatteja
1 punainen chili ilman siemeniä (vahvuus oman maun mukaan)
1,5-2 dl luomuruokosokeria
1-1,5 dl valkoviinietikkaa
1 tl hienoa merisuolaa
2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna

Poista tomaateista kanta ja chilistä siemenet. Kuutioi ja silppua ainekset. Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin tunnin ajan. Sekoita aika ajoin ja tarkista maku. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada desinfioituihin, lämpimiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Rosmariini-sitruunasuola

1,2 dl karkeaa merisuolaa
1 rkl rosmariinisilppua
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl sokeria

Murskaa ainekset morttelissa. Kaada seos puhtaisiin purkkeihin Makusuola säilyy hyvänä pari kuukautta.

 

Keskieurooppalainen rommiruukku

Täytä iso lasipurkki tarjolla olevista marjoista näin:

Lado 500 g marjoja ja 2,5-3 dl sokeria lasipurkkiin kerroksittain. Kaada päälle tummaa rommia. Sulje ruukku ja avaa joulun alla. Lisäsäväyksen saat upottamalla purkkiin yhden vaniljatangon.

 

Kuvat: Hanna Marttinen


Kestotilaaja, lue lisää digiarkiston jutuista:

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.