Rennosti puutarhassa

Sydänkesällä kannattaa hengähtää puutarhatöistä ja nauttia vain! Rennompi ote puutarhanhoitoon on parhaimmillaan ekoteko.

10 vinkkiä rentoon puutarhanhoitoon

Keskellä kesää puutarha on usein kukkeimmillaan. Parasta, mitä silloin voit tehdä, on vain nauttia omien kättesi jäljestä!

Suhtaudu armollisesti rikkaruohoihin. Lohduta itseäsi sillä, että pienistä rikkaruohoista siellä täällä ei ole haittaa. Päinvastoin, jotkut rikkakasvit ovat tärkeitä ja hyödyllisiä puutarhan pieneliöille ja pölyttäjille. Rento ote puutarhaan on ekoteko!

Lopeta hyysääminen. Älä esimerkiksi totuta kasveja jatkuvaan kasteluun. Moni kasvi pärjää kuivuudenkin kanssa paremmin, kun se ei ole tottunut jatkuvaan veden lorotteluun. Erityisen tasaista kosteutta vaativien lajien kohdalla hanki automaattisia kastelujärjestelmiä, jotta et joudu viettämään kesäiltojasi kasteluletkun varressa.

Hellesäällä pidennä nurmikon leikkuuväliä. Näin nurmi ei pala herkästi, ja pääset itsekin helpommalla.

Salli sammaloituminen. Jos jokin puutarhan osa kasvaa mieluummin sammalta kuin nurmikkoa, tyydy tai jopa ihastu siihen. Sammal on kaunis ja huoltovapaa.

Tyydy siihen, että luonto ottaa joskus osansa. Älä jää harmittelemaan, jos tuhohyönteinen vei sadon nenäsi edestä, tai sää teki tepposet kesäkukille. Puutarha ei ole koskaan valmis, ja aina voi yrittää uudelleen.

Jokainen menetys on samalla uusi mahdollisuus. Ole armollinen, jos kastelu tai jyrsijöiltä suojaaminen ajoissa unohtui, ja koit kasvimenetyksiä. Ensi vuonna uudella innolla!

Ruukkukasvit pelastavat ryöpsähtäneen pihan. Jos pihan hoito on jäänyt vähiin ja tiedossa on pihajuhlat, hanki muutamia isoja ruukkuja puutarhan keskeisimpiin paikkoihin ja oleskelualueille. Valitse näyttäviä kasveja – ne toimivat katseenvangitsijoina.

Omaksu uudenlainen estetiikan käsitys. Siedä epätäydellisyyttä ja näe kauneus monimuotoisuudessa, rosoisuudessa ja rönsyilyssä.

Älä tee mitään vain tavan vuoksi. Kastele ja lannoita vain tarpeeseen. Ota tärkeimmäksi puutarhatyöksi kasvien hyvinvoinnin tarkkailu, ja reagoi mahdollisiin puutoksiin. Tarkkailutyö hoitaa mieltä, ja sitä voi tehdä vaikka riippumatosta käsin!

Puutarha ei ole koskaan valmis.

Kuvat: Hanna Marttinen, Teija Tuisku

Lue myös nämä artikkelimme:


Kestotilaaja, tämä digiarkistomme juttu saattaisi kiinostaa sinua:

Kuukauden kysymys: Osaammeko hyödyntää puutarhaa hyvinvoinnin lähteenä? – Kotipuutarha 6/2017

 

 

 

 

 

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.