Lumi puutarhassa

Tammikuussa puutarha lepää. Vuodesta ja paikkakunnasta riippuen joko ohuemman tai paksumman lumivaipan alla. Lumipeite on paras suoja useimmille puutarhan kasveille, mutta siitä voi olla toisinaan myös haittaa.

Hyvä, paha lumi

Lumipeitteen alla ovat kylmältä turvassa sekä kasvin juuristo että versot. Vasta satanut ilmava pakkaslumi on paras eriste, vanha osittain sulanut ja jäätynyt hanki heikompi.

Runsaslumisesta talvesta on puutarhan kasveille haittaakin. Kasveja peittävän lumikuorman painosta etenkin havukasvit ja ohutversoiset pensaat repeilevät. Varsinkin kostea rännänsekainen lumisade painaa kasveja maahan. Kun siihen päälle tulee kipakka pakkanen, satanut lumi jäätyy taakaksi kasvien päälle.

Poista liika lumi

Lumikuorman alla notkuvat oksat repeilevät helposti, joten niitä on hyvä käsitellä varovasti. Ravistele ja nostele oksia hellästi, jotta saat vapautettua ne lumesta. Erityisesti havukasvit kerryttävät helposti suuren lumikerroksen ylleen. Lehtipuista mm. vaahterat, hevoskastanja ja omenapuut repeävät helposti. Mikäli pensaat tai havupuiden alaoksat ovat taipuneet maahan asti ja jäätyneet kiinni, niitä ei yleensä kannata kesken talven irrotella. Lumen sulaminen keväällä vapauttaa versot pinteestä hellemmin.

Virpiangervot päästetään pinteestä sitä mukaa kun niiden oksat alkavat kevyesti nostelemalla irrota pakkautuneen lumen alta.

Käytä lunta kasvien suojaamiseen

Lumi antaa suojaa aroille kasveille. Kasaa sitä lapiolla varovasti heitellen arkojen kasvien juurialueille sekä syksyllä maahan laskettujen köynnöskasvien päälle. Vältä lumen tallaamista erityisesti arkojen kasvien juuristoalueella. Tallominen voimistaa maan routaantumista ja hidastaa sen sulamista keväällä.

Lumipeitteestä hyötyvät myös ainavihannat perennat kuten pikkutalvio, varjoyrtti ja taponlehti. Kevään koittaessa lumen avulla voi yrittää jarruttaa myös ensimmäisten sipulikukkien liian varhaista nousemista.

Suojaa liian varhain maasta pilkottavat sipulikukat ja ainavihannat perennat kasaamalla niiden päälle varovasti lunta. Vasta satanut lumi lämmittää parhaiten, mutta pakkautuneesta keväthangestakin saa pälvipaikkoihin apua.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt