Ikivihreiden kasvien talvisuojaus

Erityisesti nuoret havukasvit ja alppiruusut kaipaavat huolenpitoa talvella. Niitä uhkaa painava nuoskalumi sekä kuivattava kevätaurinko. Vapauta kasvit painavasta lumesta säännöllisesti ja suojaa ikivihreät kasvit auringolta viimeistään helmikuussa.

Lumi ja havukasvit

Tarkkaile havukasveja talvella ja vapauta ne painavasta lumikuormasta ravistelemalla oksia kevyesti. Pieniä katajia ja tuijia voi auttaa laittamalla niille vahvan tukikepin ja sitomalla rungon muutamasta kohdasta keppiin. Näin kasvi kestää paremmin lumen painoa. Poista tukikeppi ja sidokset keväällä.

Lumi on havukasvien ystävä ja vihollinen. Kevyenä peittona se suojaa pakkasilta ja kuivattavalta tuulelta. Märkä ja painava nuoskalumi taas murtaa latvukset.

Havujen ja alppiruusujen talvisuojaus

Ikivihreitä kasveja uhkaa kevättalvella etenkin kuivuminen, sillä juuristo ei kykene ottamaan vettä jäätyneestä maasta, mutta neulaset ja lehdet pyrkivät haihduttamaan auringon alkaessa lämmittää. Kevätahavalle alttiit kasvit on syytä suojata useiden vuosien ajan, kunnes niiden juuristo on kasvanut syvälle maahan.

Aseta varjostuskangas kasvien ylle viimeistään helmikuussa ja poista se vasta, kun maan pintakerros ei ole enää jäässä. Myös havunoksat ajavat saman asian, mutta muovia on syytä välttää, sillä se nostaa lämpötilan liian korkeaksi peitteen sisällä ja herättää kasvit kasvuun liian varhain.

havujen_varjostus500
Nuoret havukasvit kannattaa suojata kevätauringon paahteelta. Tarkoitukseen on saatavilla monenlaisia suojakankaita. Tue kankaat keppien varaan, etteivät ne paina kasvia.
Maanmyötäiset havukasvit on helppo suojata kevätahavalta levittämällä niiden päälle kasvuharso tai muu hengittävä kangas. Kiinnitä harso maahan kepeillä tai asettele kiviä painoksi.
Ikivihreät perennat, kuten kuvan jouluruusu, kärsivät kevätauringon paahteessa alppiruusujen tapaan. Varjostukseen sopivat havunoksat ja kevyet, harsomaiset kankaat.
Varjostamiseen kelpaa lähes mikä tahansa kangas, vaikkapa pakkaspeite, kunhan sillä ei tukahduta kasvia. Laita varjostuskangas tukikeppien varaan ja kiinnitä löyhästi niin, että ilma kiertää.

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Hyvä, paha lumi (nro 1/2017)

– 42 vinkkiä: Hoida havut tuuheiksi (nro 10/2014)

– Suojaa puut jyrsijöiltä ja talvivaurioilta (nro 10/2014)

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt