Pensaiden ja köynnösten talvisuojaus

Osa puutarhakasveista tarvitsee apua selviytyäkseen talvesta. Arkoja kasveja kurittavat pakkaset. Monet pensaat ovat myös tuhoeläinten herkkua. Poimi vinkit talvisuojaukseen!

Ryhmäruusujen ja köynnösruusujen talvisuojaus

Pitkälle jalostetut, monien risteytyksien tuloksena syntyneet ryhmä- ja köynnösruusut eivät yleensä kestä pakkastalviamme. Ainoastaan ’Pohjantähti’-köynnösruusu sekä kanadalaiset, omajuuriset ryhmäruusut menestyvät suojaamatta jopa V-vyöhykkeellä.

Ryhmäruusujen suojaus: Levitä versojen tyvelle noin 15 sentin kerros kuivaa talvisuojaturvetta, kun maanpinta on kevyesti routaantunut. Asettele erityisesti vähälumisilla alueilla myös kuusenoksia suojaksi. Lumi pysyy hyvin havujen päällä ja estää versoja kuivumasta. Poista havut ja talviturve keväällä vasta, kun maan pinta alkaa sulaa.

Köynnösruusujen suojaus: Jos mahdollista, laske versot alas maahan. Tällöin ne saavat lumipeitteen suojakseen. Ennen lumentuloa voit suojata alaslasketut köynnökset havunoksilla. Oksien päälle satava lumi on kuin tuplapeitto. Toinen vaihtoehto on virittää köynnöksen ylle ilmava pakkaspeite. Tällöin köynnösruusun tyvelle kannattaa levittää talvisuojaturvetta (ks. ryhmäruusujen suojaus edellä).

Talvisuojaturve hylkii vettä ja suojaa arkojen kasvien tyveä sekä juuristoa.
Seinän vieressä kasvava köynnösruusu on helppo suojata pakkaspeitteellä.

Jalokärhöjen talvisuojaus

Useimmat jalokärhöt tarvitsevat suojausta selvitäkseen Suomen vaihtelevista talviolosuhteista. Versot palaltuvat kaikilla lajeilla herkästi, mutta suurin huoli on maan alla olevan osan säilyminen.

Juuriston suojaus: Suurin uhka paksujuurisille jalokärhöille on juuriston paleltuminen sekä juurenkaulan päälle kertyvä vesi ja jää. Tärkeintä on istuttaa jalokärhöt riittävän syvälle, jotta juuristo ei jäädy. Muotoile maa juuriston tyvellä viettäväksi niin, ettei sadevesi jäädy köynnöksen tyvelle. Suojaa tyvi talvisuojaturpeella, kun maa on kevyesti routaantunut. Levitä turpeen päälle havunoksia.

Versojen suojaus:  Kärhöjen versot paleltuvat herkästi, mutta jos juuristo säilyy, ne versovat uudestaan keväällä. Kasvuston suojaaminen on tärkeää edellisen kesän versoilla kukkivilla kärhöillä (esim. Patens-ryhmän lajikkeet esim. ’Huvi’, ’Piilu’ ja ’The President’). Saman kesän versoilla kukkivilla lajikkeilla (esim. Jackmanii-lajikeryhmän kärhöt) tämä ei ole välttämätöntä, sillä paleltuneet versot voi leikata keväällä alas kukintaa menettämättä. Lumi suojaa versoja paleltumiselta, joten maanpeittona kasvavat köynnökset selviävät yleensä telineissä kasvavia köynnöksiä paremmin. Ylös tuettuna kasvavan köynnöksen päälle voi asetella pakkaspeitteen.

Jalokärhö ’Jackmannii’.

Pensasmustikan ja japaninvaahteran suojaus

Suositut pensasmustikat ja japaninvaahterat ovat jäniseläinten herkkua. Suojaa pensaat ja pikkupuut vahvalla verkolla. Matalilla pensailla taivuta verkko pensaan yli ja kiinnitä hyvin, etteivät tihulaiset pääse apajille yläkautta. Varaa pikkupuille riittävän korkea (1,5-2 m) suojaverkko, jotteivat eläimet ylety kurkottelemaan puun versoja paksunkaan lumikerroksen päältä. Nuoren japaninvaahteran versot paleltuvat herkästi. Puun suojaksi voi kietaista pakkaspeiton. Paleltuneet versojen päät leikataan keväällä terveeseen osaan saakka.

pensasmustikan-suojaus500xaj
Pensasmustikat ovat jäniseläinten herkkua. Suojaa taimet huolellisesti!
japaninvaahteran-suojaus500xtt
Japaninvaahteran nuori runko ja ohuet oksat maistuvat myös pitkäkorville.

Arkojen ja harvinaisten pensaiden talvisuojaus

Menestymisvyöhykkeiden äärirajoilla kasvavat pensaat saavat helposti pakkasvaurioita. Lumi on paras suoja pakkasta vastaan, mutta lumen yläpuolella kasvavat versot ovat aina alttiina pakkasen puremille, joten ne on syytä suojata paksulla peitteellä ainakin kireimpien pakkasten ajaksi. Jos istutat puutarhaasi erikoisia tai harvinaisia pensaita, kannattaa ne suojata varmuuden vuoksi myös jäniseläimiltä, joiden kaikkia makumieltymyksiä emme oikein tunne.

Aran pensaan voi suojata pakkaspeitolla.
Aran pensaan voi suojata pakkaspeitolla.
Erikoiset pensaat kannattaa suojata varmuuden vuoksi. Kuvassa käppyräoksainen peikonpähkinä.
Erikoiset pensaat kannattaa suojata varmuuden vuoksi. Kuvassa käppyräoksainen peikonpähkinä.

Hei tilaaja!

Lue aiheesta lisää näistä jutuista:

– Talvisuojausten aika koittaa! (nro 10/2023)

– Suojaa jaloruusut pakkaselta (nro 10/2013)

– Lue talven merkit oikein (nro 10/2015)

 

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt