Auta arat kasvit talven yli

Niin kasvin kunto kuin kasvupaikka vaikuttavat sen talvehtimiseen. Poimi talteen vinkit arkojen kasvien talvisuojaukseen!

Kasvupaikka ja kasvin kunto vaikuttavat talvehtimiseen

Varminta on miettiä talvehtimista jo kasvia istutettaessa. Mitä arempi kasvi, sitä suojaisamman paikan se vaatii. Eteläseinusta, ison kiven eteläpuoli ja suojapuuston tai pensasaidan tuulilta suojaama kasvupaikka on ihanteellinen aroille kasveille.

Talvehtiminen onnistuu parhaiten, kun kasvi on hyväkuntoinen. Riittävä kevätlannoitus, nuorien kasvien runsas kastelu ja elokuun alussa annettu syyslannoitus tukevat kasvua ja antavat voimaa kestää talven koettelemukset. Myös kuivina syksyinä kasveja kannattaa kastella.

Talvimärkyys on kaikille kasveille vahingollista, ja erityisesti arat kasvit kannattaa istuttaa läpäisevään, hiekkapitoiseen kasvualustaan kohopenkkiin, kumpareeseen tai loivaan rinteeseen. Näin vältytään siltä, että vesi ei jää seisomaan kasvin juurelle ja tuhoa juuristoa jäätyessään.

Talven lisäksi kevätaurinko voi aiheuttaa kasveille pahoja vaurioita. Vasta istutetut kasvit kannattaa suojata varjostusverkoin viimeistään tammikuussa. Poista suojat vasta, kun routa on sulanut ja kasvit saavat jälleen otettua vettä maasta.

Talvensuojaturve suojaa jaloruusujen ja muiden lajien tyviversoja ja juuristoa.

Vinkkejä talvisuojaukseen

  • Kun maa on jäätynyt, laita arkojen kasvien päälle ja juuristoalueelle keko kuivia puunlehtiä tai talvisuojaturvetta, joka ei ime vettä. Varsinkin vähälumisina talvina siitä on paljon apua. Ruusujen ja hortensioiden juurelle turvetta saa tulla niin paljon, että alimmat silmut jäävät kokonaan sen suojaan.
  • Hallaharsoa kannattaa käyttää myttyinä vasta istutettujen perennantaimien päällä. Se edistää niiden selviytymistä ensimmäisestä talvesta. Kiinnitä harso paikoilleen pikkukivillä.
  • Leikkaa joulun jälkeen kuusesta havunoksat ja levitä ne jouluruusujen ja muiden arkojen perennojen päälle keräämään lunta kasvien suojaksi.
  • Suojaa puiden varret myyrä- ja jänisverkoilla. Verkon sisään voit sujauttaa myös talvisuojaturvetta tai kuivia lehtiä. Varsinkin pienet piiskataimet saa suojattua näin koko pituudeltaan.
  • Nuoret puut ja pensaat voit suojata myös rungon ja latvuksen ympärille löyhästi kiedotulla moninkertaisella hallaharsolla tai talvipeitteellä. Erityisesti nuoret puksipuut hyötyvät huopapeitosta ensimmäisten vuosien aikana. Raskas nuoskalumi kannattaa kuitenkin pudistella peitteiden päältä pois, jotta pensaat eivät lamoa maahan.
  • Seinää tai säleikköä vasten kasvava köynnösruusu kannattaa suojata huopapeitteellä. Samoin viiniköynnös ja pohjoisempana myös kärhöt.
  • Kuivassa viihtyvät ja märkyyttä kavahtavat mehitähdet ja maksaruohot ovat kiitollisia saadessaan juurelleen kerroksen karkeaa hiekkaa. Kesälevisia taas inhoaa vettä niskassaan ja talvehtii siksi mieluiten ylösalaisin käännetyn muovilaatikon suojassa.
Havut suojaavat arkoja kasveja lumelta. Jopa runko- ja äitienpäiväruusut ovat selvinneet talvesta ruukuissa maanpeittokasvien joukkoon piilotettuna, suojanaan lunta kerääviä havuja.

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Talven yli ulkona (nro 9/2015)

– Lue talven merkit oikein (nro 10/2015)

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt