Istutusten ja nurmikon rajaus

Nurmikko, istutusalueet ja kulkuväylät kannattaa rajata selkeästi. Nurmikko ei pääse leviämään istutuksiin tai käytävälle ja multa pysyy kukkapenkissä kovalla sateellakin.

Muuri- tai luonnonkivireunus

Betonisista muurikivistä tai pyöreistä luonnonkivistä ladottu reunus sopii korkeiden kohopenkkien tukemiseen. Ne perustetaan maalajista riippuen 40–50 sentin syvyyteen tiivistetyn sora- tai sepelikerroksen päälle ja voidaan latoa ilman sideaineita.

Kierrätysmateriaalit puutarhassa

Materiaalien kierrätys lähtee oivalluksista ja tuottaa varmasti pitkäaikaista iloa puutarhassa. Mitä ihmeellisin esine voi löytää uuden ja hyödyllisen käytön esimerkiksi rajaelementtinä. Erityisen käyttökelpoisia ovat erilaiset tiilet. Näistä betoniset kattotiilet ovat kestävimpiä, mutta kauneusarvoissa voiton vievät lasitetut savitiilit. Tiilien halkaisu ja katkaisu onnistuu parhaiten kulmahiomakoneen kivilaikalla.

PUUN RANGOISTA  punottu kohopenkin reunus jatkuu matalana kivimuurina. Luonnonkivireunusta ei tarvitse muurata, kun asettelet kivet sopivasti lomittain.
Puun rangoista punottu kohopenkin reunus jatkuu matalana kivimuurina. Luonnonkivireunusta ei tarvitse muurata, kun asettelet kivet sopivasti lomittain.

Kattotiilet sopivat rajauksiin sellaisenaan tai puolitettuina. Tiilille kaivetaan ura, johon ne asetetaan pystyyn tiiviisti lomittain. Kattotiilien halkaisu onnistuu kulmahiomakoneen kivilaikalla tai terävää pintaa vasten lyömällä. Betoniset kattotiilet ovat savitiiliä kestävämpiä. Kattotiilet sopivat rajauksiin sellaisenaan tai puolitettuina. Tiilille kaivetaan ura, johon ne asetetaan pystyyn tiiviisti lomittain. Kattotiilien halkaisu onnistuu kulmahiomakoneen kivilaikalla tai terävää pintaa vasten lyömällä. Betoniset kattotiilet ovat savitiiliä kestävämpiä.
Kattotiilet sopivat rajauksiin sellaisenaan tai puolitettuina. Tiilille kaivetaan ura, johon ne asetetaan pystyyn tiiviisti lomittain.

Lautareunus

Kaiva istutusalueen ja nurmikon väliin 15 senttiä syvä ura ja upota siihen painekyllästetty lauta niin, että se jää hieman mullosta korkeammalle. Se pysyy tuettuna kestopuupaaluilla, jotka lyödään puolen metrin syvyyteen 1,5–2 metrin välein. Kiinnitä lankkureunus paaluihin nauloilla tai ruuveilla. Voit maalata laudan ennen asennusta, jolloin lopputulos on huoliteltu.

Reunakivet

Kasvualustan tasolla olevat betonikivet sopivat matalien kukkapenkkien rajaamiseen. Nurmikon leviämistä perennapenkkiin ja vastaavasti perennojen leviämistä kukkapenkistä nurmikolle voi estää laittamalla suodatinkangasta pystyyn kivien ja mulloksen väliin. Kivet asennetaan hiekka- tai kivituhkakerroksen päälle.

Maahan upotettu lauta rajaa nurmikon hiekkakäytävästä.
Betoninen reunakivi pitää nurmikon poissa istutusalueelta.

Valmisreunukset

Markkinoilla on myös erilaisia muovisia ja metallisia reunusnauhoja- ja listoja. Niiden koot, hinnat ja käyttötarkoitus vaihtelevat. Suosittuja ovat myös valmiit lautakehikot, esimerkiksi lavakaulukset, joista on helppo rakentaa siisti keittiöpuutarha.

Metallista Everedge-listaa saa useina eri väreinä, paksuuksina ja korkeuksina.
Laudasta voi nikkaroida myös kohopenkkejä, jotka rajaavat istutukset käytävästä.

Turveharkot

Turveharkot ovat omiaan happamassa maassa viihtyvien kasvien reunustamiseen. Ne ladotaan rikkaruohottomaan maahan tai upotetaan matalaan kaivantoon. Päällekkäin ladottaessa harkot kiinnitetään toisiinsa esimerkiksi kapeilla puutikuilla. Turveharkkoja on helppo muotoilla sahalla tai leipäveitsellä, etenkin jos ne ensin kostuttaa vedellä. Ylijäämäpaloja kannattaa liottaa vedessä ja tilkitä niillä blokkien väliin jäävät aukot.

Reunan kanttaus

Istutukset voi rajata nurmikosta myös kanttaamalla eli tekemällä nurmikon ja istutusryhmän väliin pienen ojan. Kanttamiseen sopii parhaiten suorateräinen kanttauslapio tai -rauta. Penkin reunan saa kantattua suoraksi, kun apuna käyttää kahden puutapin väliin pingotettua narua. Kanttaus uusitaan pari kertaa kesässä.

Asenna harkkoreunus maanpinnan tasoon. Muureissa harkot kiinnitetään toisiinsa piikeillä, mutta maahan asennettu reunus pysyy paikoillaan ilman kiinnitystä.
Kanttausraudalla tai suoralla lapion terällä nurmikon reuna on helppo rajata siistiksi. Tee kanttauskierros pari, kolme kertaa kesässä.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt