Ajankohtaista tammikuussa: Lumi puutarhassa

Ilmava pakkaslumi on paras suoja kasveille.

Tammikuussa puutarha lepää ja parhaimmillaan peittyy lumeen. Käytä kertyvä lumi hyödyksi ja tarkkaile talvista pihamaata myös toiminnallisuuden kannalta.

Käytä lunta kasvien suojaamiseen

Lumi antaa suojaa aroille kasveille. Varsinkin eteläisessä Suomessa lumipeitteen vahvistumista saadaan usein odotella pitkälle talveen, ja arimmille kasveille paljaan maan jäätyminen voi olla kohtalokasta.  Parasta on ilmava puuterilumi, joka eristää hyvin. Kasaa sitä arkojen kasvien juurialueille jo ensimmäisistä sateista lähtien. Suojaa kaipaavat mm. nuoret puut ja pensaat sekä kasvit, jotka ovat kotoisin lämpimämmiltä vyöhykkeiltä.

Vältä lumen tallaamista arkojen kasvien juuristoalueella. Tallominen voimistaa maan routaantumista ja hidastaa sen sulamista keväällä.

Ainavihantia maanpeitekasveja, jotka hyötyvät lumikerroksesta:

Kiiltävälehtinen taponlehti (Asarum europaeum) ei siedä kevättalven viimaa.
Varjoyrtti (Pacsysandra terminalis) talvehtii lumen suojassa hyvin.
Pikkutalvio (Vinca minor) ruskettuu kevättalvella, jos talvi on ollut vähäluminen.

Poista liika lumi

Runsaiden lumisateiden jälkeen lunta kertyy puuvartisten kasvien oksille. Kuorman alla notkuvat oksat repeilevät helposti, joten niitä on hyvä varovasti ravistella lumesta. Tilanne on pahin silloin, kun lämpötila nousee suojan puolelle ja lumen paino kasvaa. Erityisesti havukasvit kerryttävät helposti suuren lumikerroksen ylleen. Lehtipuista mm. vaahterat, hevoskastanja ja omenapuut repeävät helposti. Mikäli pensaat tai havupuiden alaoksat ovat taipuneet maahan asti ja jäätyneet kiinni, niitä ei yleensä kannata kesken talven irrotella. Lumen sulaminen keväällä vapauttaa versot pinteestä hellemmin. 

Kun lunta on paksulti, saattavat jänikset yltää hangen päältä verkoilla suojattuihin kasveihin. Käy tallomassa lunta verkon vierestä, niin estät jyrsijöiden pääsyn herkuttelemaan. Poista lumet aika ajoin myös kasvihuoneen katolta, jotta rakenteille ei tule liian suurta kuormaa.

Toimiiko pihasi talvella?

Tarkkaile talvista pihaa. Onko aurauslumille sopivia paikkoja, mahtuuko lumikola pihapolulle tai aura-auto kääntymään? Lumitöiden teko sujuu, kun ei tarvitse jatkuvasti väistellä herkkiä kasveja. Suojasäällä tarkkaile myös sitä, minne lumikuormat putoavat katolta. Erityisesti puuvartiset kasvit ovat vaarassa, jos ne jäävät valtavan lumivyöryn alle. Jos räystäiden alle haluaa tehdä istutuksia, perennat ja vuosittaista leikkausta sietävät pensaat ovat yleensä parhaita vaihtoehtoja. Nyt on hyvä hetki tehdä havaintoja, ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet tulevana kesänä. 

Kuvat: Teija Tuisku, Ella Räty (taponlehti)


Kestotilaaja, lue lisää! Tämän jutun löydät lehden digiarkistosta:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.