Ilmastotalkoot puutarhassa

Kaikilla puutarhoilla ja viheralueilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Rakennetun ympäristön lomassa tarvitaan vihreitä alueita, joilla on tärkeä tehtävä hiilen sidonnassa. Puutarhan ei tarvitse olla suuri ollakseen vaikuttava – pienikin kaupunkipuutarha on tärkeä osa vihreää verkkoa.

Maaperä sitoo hiiltä

”Maaperällä on iso rooli myös ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Maaperässä on eloperäistä, ilmakehästä peräisin olevaa hiiltä kahdesta kolmeen kertaa niin paljon kuin ilmakehässä tai maapallon kasvillisuudessa. Hiiltä tulee maaperään kasvien kautta. Maaperässä hajottajat pilkkovat kasvien jäänteitä ravinnokseen pitääkseen yllä elintoimintojaan ja kasvaakseen. Samalla hiiltä vapautuu myös takaisin ilmakehään. Hiili siis kiertää koko ajan maaperään ja sieltä pois. Hiilen sitoutumista maaperään tapahtuu silloin, kun hiiltä tulee maaperään enemmän kuin sitä sieltä vapautuu.

Maaperän hiilivarasto on niin suuri, että pienetkin muutokset siinä vaikuttavat ilmakehän hiilimäärään merkittävästi. Jos maaperän hiilimäärää onnistuttaisiin lisäämään edes muutamalla promillella vuosittain, se…

Tilaaja

Kiinnostuitko?

Maksulliset kirsikka-symbolilla merkityt artikkelit, näköislehdet ja digiarkisto avautuvat tarhureille, joilla on voimassa digitilaus tai lehti+digi-tilaus.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt