Perusta puutarha terassille

Omaa maapalaa ei tarvita, sillä ruukuissa ja astioissa kasvaa kokonainen puutarha. Lasitetulla terassilla ja parvekkeella kausi alkaa jo toukokuun alussa.

Kesäkukkia terassipuutarhaan

Kesäkukilla saat terassipuutarhaan nopeasti vehreyttä ja näyttävyyttä. Kesäkukkia voi hankkia toukokuussa valmiiksi isoina taimina tai aiemmin keväällä edullisina pikkutaimina, jotka sitten kasvattaa itse istutuskokoon. Lasiterassilla jatkokasvatuksen voi aloittaa jo toukokuussa, avoterassilla kesän alussa hallojen mentyä. Kylvö- ja pikkutaimista viljellyt taimet kukkivat usein myöhemmin kuin isompina ostetut taimet.

Rungolliset kesäkukat ruukuissa ovat kuin kukkapuita ja tuovat korkeuseroja terassipuutarhaan. Verenpisaran ja marketan voi talvettaa kellarissa, lasiverannalla tai autotallissa, jossa lämpötila pysyy noin +10 asteessa pakkasellakin. Kastele niukasti talvisäilytyksen ajan ja nosta talvehtineet kasvit keväällä valoisaan paikkaan.

Runkoruusu talvehtii viileässä ja pimeässä.

Kesäkukat kaipaavat hoitoa läpi kesän. Nypi pois kuihtuneet kukat, niin uusia puhkeaa tilalle. Poista kukat kukkaperäänsä myöten, ettei kasvi ala muodostaa siemeniä. Leikkaa marketoista ja ruusuista versoja myös syvemmältä, jolloin kukista tulee suurempia kuin vain versoja typistellen.

Pelargonit ja laventelit viihtyvät jopa paahteisella terassilla. Voit lisätä niitä pistokkaista ja talvettaa emokasvit valoisassa ja viileässä. Myös huoneenlämpö sopii pelargonien talvetukseen, jos annat lisävaloa kasvilampuilla pimeinä talvikuukausina.

Pelargonien pistokastaimet kukkivat jo samana kesänä.

Istutusastioiksi käyvät vanhat astiat, purkit ja vasut. Sanomalehtipaperi estää mullan valumisen lattialle. Kesäkukkien kastelutarvetta helpottavat kastelukiteet tai biohiili, jotka varastoivat itseensä kasteluvettä ja luovuttavat sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Biohiili luovuttaa myös ravinteita kasvien käyttöön.

Kesäkukka-astiaksi käy paperilla vuorattu kori.

Kasvata syötävää ruukuissa

Istuta samaan astiaan sekä koriste- että hyötykasveja. Istutuksista tulee monipuolisia, ja monet hyötykasvit ovat koristekasvien veroisia kauneudessa.

Ruukuissa kasvavat nopeasti kesän tarpeisiin yrtit, salaatit ja herneet – jopa porkkanat. Sijoita yrttitarha grillauspaikan tai ruokailupöydän lähistölle.

Mintut ovat kiitollisia kasvatettavia astioissa. Ne viihtyvät puolivarjoisissa paikoissa.

Kasvata perunoita ämpäreissä, isoissa ruukuissa tai kasseissa parvekkeella tai terassilla. Idätä perunat huhti–toukokuussa ja istuta multaan 2–4 viikon kuluttua pieni erä kerrallaan. Kastele ja korjaa satoa keskikesältä alkaen.

Kokeile myös tomaatin kasvatusta aurinkoisella terassilla. Esikasvata omat taimet maalis-huhtikuussa tai osta valmiit taimet toukokuussa. Istuta tomaatti ulos, kun ensimmäinen kukka on puhjennut. Kastele ja lannoita säntillisesti, sillä kasvuun ja satoon vaaditaan paljon vettä ja ravinteita. Tue runko- ja pensastomaatit köynnöstukiin. Amppelitomaatit voi kasvattaa ripustettuina tai ruukuissa.

Monivuotiset kasvit terassilla

Lehtevät perennat tuovat vehreyttä terassipuutarhaan. Varmin tapa monivuotisuuden varmistamiseksi on nostaa kasvi talveksi ruukusta ylös ja istuttaa se puutarhaan. Ruukut voi talvettaa kasveineen viileässä pakkasettomassa tilassa.

Kärhöt viihtyvät isoissa ruukuissa terassilla ja parvekkeella. Istuta taimet syvämultaisiin ruukkuihin keväällä, lannoita, kastele ja tue versot terassin tai parvekkeen rakenteisiin. Kun syksy koittaa, vie ruukut kellariin tai kumoa puutarhaan. Voit myös istuttaa taimet puutarhaan ja hankkia seuraavana keväänä uudet ruukkutaimet. Isoissa astioissa kärhöt talvehtivat Etelä-Suomessa puutarhaan kumottuina tai sateelta ja pakkasilta suojattuna, viimoilta suojassa olevassa paikassa.

Kokeile pikkupuiden kasvattamista terassiruukuissa. Ikuisesti ei puu ruukussa mahdu kasvamaan, mutta monta vuotta kumminkin. Japaninvaahterat viihtyvät hyvin puolivarjoisalla terassilla. Ne on varminta talvettaa kellarissa, mutta tuijat, herukat ja muut alueella talvenkestävät lajit talvehtivat ruukuissaankin. Multapaakun suojaksi on hyvä kerätä lunta tai ruukun voi kietoa pakkaspeitteeseen.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt