Atsaleat

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 5/2016

Atsaleat kuuluvat kevään ja alkukesän puutarhaan. Juuri nyt taimikaupoissa myydään uusia Suomessa jalostettuja atsaleoja, joiden ansiosta kestävien lajikkeiden värikirjo laajenee entisestään.

Suomessa menestyvät atsaleat (Rhododendron) ovat kesävihantia eli niiden lehdet kellastuvat tai punertuvat syksyllä ja varisevat pois talveksi. Siitä on paljon etua, sillä lehdetön pensas ei haihduta vettä eikä kuivu kevättalven viimassa kuten ainavihanta alppiruusu. Atsaleat sietävät auringon paahdetta hyvin myös kasvukaudella, kunhan niiden kasvualusta pidättää riittävästi vettä. Aurinkoinen kasvupaikka saa ruskaväritkin loistamaan.

Lehdet puhkeavat keväällä yleensä hieman aiemmin kuin kukat ja kasvavat täysikokoisiksi terälehtien varistessa. Nuoret lehdet ovat vaaleanvihreät, punaruskeat tai tumman viininpunaiset kuten ’Onnimanni’-puistoatsalealla. Kesällä lehdistön väri tasaantuu ruohonvihreäksi, mutta leimahtaa syksyllä punaisen ja keltaisen sävyissä hehkuvaan ruska-asuun.

Meillä talvehtivat atsaleat kukkivat kevätkesällä. Varhaisimpiin kuuluvat touko–kesäkuun vaihteessa nuppunsa avaavat kanadan- ja kevätatsalea sekä kuningas-, perhos- ja kelta-atsalea. Useimmat lajikkeet kukkivat kesäkuussa, mutta myöhäisimpien liekki-, silo- ja tuoksuatsaleojen kukinta venyy heinäkuuhun.

Kuvan atsalea ‘Adalmina’ on melko myöhäinen, kotimainen lajike. Se kukkii Helsingissä keskimäärin kesäkuun loppupuolella. Lajikkeen nimi tulee Topeliuksen sadusta ”Adalminan helmi”. Syysväri on viininpunaruskea, ja pensas kymmenvuotiaana 95–120 cm korkea. Menestymisvyöhykkeet I–IV.


Lue lisää atsaleoista! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.

  • Alkukesän kaunotar / Kotipuutarha 5-2014

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.